FZ: "Doom Eternal slutar aldrig skava"

Uppföljaren till hyllade Doom 2016 faller på svagt plattformande och för stort fokus på att jaga ammunition.

Med 2016 års nystart lyckades anrika utvecklaren Id Software leverera vad få hade väntat sig. Doom 2016 var både toppmodernt sett till det tekniska och samtidigt retroflörtande i dess upplägg och spelmekanik. Den 20 mars släpps uppföljaren Doom Eternal och syskonsajten FZ lämnar omdöme signerat Id Software-fantasten Calle Johansson-Sundelius.

Där föregångaren möttes av idel lovord är FZ inte lika positiva över upplevelsen i Doom Eternal. En stor del i besvikelsen bygger på att Id Software stuvat om systemen för hur spelaren vinner ammunition, hälsa och rustning. Det är fortfarande möjligt att hitta dessa resurser på olika platser i miljöerna, men huvudsakligen tvingas spelaren att aggressivt jaga resurser genom att avyttra fiender.

Ammunition tar snabbt slut, och spelaren tvingas då att kasta sig huvudstupa in i strid för att skjuta ned fienden eller frisera dess torso med motorsågen. Nivåernas upplägg är också utformat för att motivera spelaren att snabbt susa runt i miljöerna, något som ytterligare förstärks av den änterhake hagelbrakaren är utrustad med.

FZ:s recensent konstaterar att Doom Eternals hektiska upplägg är väldigt roligt när allt klaffar som det ska, men att det allt för ofta blir frustrerande. En del i denna frustration kommer också från de sekvenser där spelaren ska hoppa mellan plattformar. Dessa sektioner gav recensenten behov av "en spelpaus och andningsövningar".

Samtidigt hyllas både tekniken och Id Softwares klassiska fingertoppskänsla för vapen. Doom Eternal rullar med stabilt bildflyt på en rad olika konfigurationer. I FZ:s tester har spelet rullat i 50 FPS på ett nu ålderstiget Geforce GTX 1070 och 4K-upplösning.

Med ett Radeon RX 5700 XT går bilduppdateringen upp till 85 FPS i samma 4K-upplösning, och tar ytterligare ett hopp till 96 FPS med Geforce RTX 2080 Super. Detta är resultat som stämmer väl överens med SweClockers prestandatest av Doom Eternal. Spelets kampanj höll recensenten sysselsatt i strax över 15 timmar, och ett multiplayer-läge tillkommer framöver.

Jag över övertygad om att många kommer stämma in i lovsången vi redan hört om Doom Eternal. Och jag gläds med er som kommer njuta fullt ut av det mest ambitiösa spelet i serien någonsin.

Men för mig slutar det aldrig skava.

Sammanfattningsvis tilldelas Doom Eternal betyget 3/5 eller "Bra" av FZ:s recensent.

Vad tror du om det nya mer aggressiva spelsystemet i Doom Eternal? Ett steg i rätt riktning eller en avstickare ned i diket?

I butiken: SweClockers Logo Tee – Reapris 179 kronor!

Swec_gubbe_T.jpg

Den legendariska SweClockers-gubben! Denna högtidsklädsel passar bäst att använda på särskilt minnesvärda dagar, såsom grafikkortslanseringar, och bör likt andra värdesaker förvaras i kassaskåp.

Köp här!