Högre och mer energieffektiv prestanda i mobiltelefoner med UFS 3.1

Lagringsstandarden UFS 3.1 lånar från moderna SSD-enheter och ger stöd för SLC-cacheminne för högre prestanda.

Moderna mobila enheter som telefoner och surfplattor i prestandaklassen är i regel utrustade med lagring enligt standarden UFS. Version 3.0 introducerade läshastigheter på 2,1 GB/s och skrivhastigheter på 410 MB/s, ett stort steg över föregångarens 850 MB/s respektive 260 MB/s.

När JEDEC nu presenterar specifikationen UFS 3.1 ligger fokus på förbättring av både prestanda och energieffektivitet. Nyheter sett till prestanda ligger dels i funktionen Write Booster, vilken nyttjar ett SLC-cacheminne för att öka skrivhastigheter. Funktionen motsvarar den som tillämpas i SSD-lagring, där små mängder SLC-cacheminne används för att öka prestanda.

Då specifikationen, som får versionsnamnet JESD220E, främst är tänkt att användas i mobila enheter är energieffektivitet viktig. Den andra stora nyheten lägger därför fokus på just detta med funktionen Deep Sleep. Det är ett nytt energiläge som är tänkt att användas i billiga produkter som tillämpar samma spänningsreglerare för såväl lagring som andra funktioner på kretsen.

Hur väl lagringen i mobila enheter presterar beror på hur den implementerats av företaget i fråga, vilket innebär att UFS-specifikationens högsta möjliga prestanda inte kan garanteras. Med UFS 3.1 introduceras därför möjligheten för gränssnittet att meddela systemet när prestanda reduceras (eng. throttling) på grund av överhettning.

En andra prestandahöjande funktion är den kompletterande specifikationen JESD220-3, vilket är en utökning med namnet Host Performance Booster. Företag som implementerar detta för möjligheten att mappa enhetens lagringsadresser till systemets primärminne (DRAM), vilket ska öka läsprestanda rejält för enheter med stor lagringskapacitet.

Samsung-Galaxy-S20.jpg

Läckta produktbilder på Galaxy S20. Källa: IXBT.com

JEDEC:s pressmeddelande nämner inget om när de första produkterna med UFS 3.1-lagring når marknaden. Då utvecklingstiden för telefoner är lång dröjer det sannolikt innan UFS 3.1 ersätter föregångaren på bred front. Rapporter gör dock gällande att telefonerna i Samsungs kommande produktfamilj Galaxy S20 bestyckas med tekniken.

Läs om produkter med UFS 3.0:

4.jpg

I butiken: SweClockers Hexagon Mousepad

Nu är det äntligen dags. Efter månader av väntan finns SweClockers vrålsnygga musmatta att beställa i shoppen – dessutom med fri frakt!

Köp här!