Lenovo presenterar Thinkpad X1 Fold – vikbar hybriddator med Windows 10

I gränslandet mellan bärbar dator och surfplatta avtäcker Lenovo världen första vikbara 13-tummare, som blir det senaste tillskottet i Thinkpad-serien.

Förra året var en av de stora snackisarna på telefonmarknaden Samsungs flaggskeppsprodukt Galaxy Fold, som med vikbar OLED-skärm innebär att en skärmyta på nära 7 tum kan rymmas i fickan. Genom Thinkpad X1 Fold tar nu Lenovo vikbar skärm även till marknaden för surfplattor, där modellen blir den första i sitt slag.

Thinkpad X1 Fold har en 13,3 tum stor OLED-skärm med bildförhållandet 4:3 och upplösningen 2 048 × 1 536 pixlar. Runt skärmen löper en relativt tjock ram och på enhetens utsida syns ett inbyggt läderfodral, som även fungerar som stöd och medför att surfplattan kan placeras fristående även i utfällt läge.

lenovo-thinkpad-x1-fold-hands-on-1 (2).jpg

Bildkälla: Engadget

lenovo-thinkpad-x1-fold-hands-on-1 (1).jpg

Bildkälla: Engadget

lenovo-thinkpad-x1-fold-hands-on-1 (3).jpg

Bildkälla: Engadget

Genom virtuellt tangentbord kan enheten användas som en liten bärbar dator. Lenovo inkluderar även ett Bluetooth-anslutet tangentbord med musplatta, som placeras på den undre halvan av skärmen för att ändå mer fungera som en vanlig bärbar dator. Genom Bluetooth-anslutningen kan tangentbordet också användas vid sidan av enheten, för att kunna nyttja hela skärmytan.

I hopfällt läge har Thinkpad X1 Fold en liten glipa mellan de två halvorna, där det trådlösa tangentbordet ryms och hålls på plats med magneter. Med produkten följer också en penna, som kan fästas i en ögla i nämnda läderfodral. I utfällt läge gäller en tjocklek på 11,5 millimeter, men hopfällt mått nämns inte.

lenovo-thinkpad-x1-fold-hands-on-1 (5).jpg

Bildkälla: Engadget

När det kommer till specifikationer nämner tillverkaren endast att det handlar om en Intel-signerad processor och batteritiden uppges vara elva timmar. Därtill syns stöd för Wifi 6 (tidigare 802.11ax) och 5G-stöd som tillval. Enheten är utrustad med dubbla USB Type-C anslutningar och väger in på strax under ett kilogram.

lenovo-thinkpad-x1-fold-hands-on-1 (4).jpg

Bildkälla: Engadget

På mjukvarusidan listas Windows 10 i dagsläget, men när Microsoft släpper Windows 10X ska även detta alternativ tillkomma. Versionen är speciellt framtagen för enheter med dubbla skärmar, såsom mjukvarujättens kommande Surface Neo som släpps mot slutet av 2020. I Windows 10-utförande gör exempelvis skärmuppdelning genom en liten meny specifik för Lenovos nykomling.

► Läs alla artiklar från #CES-2020

Lenovo Thinkpad X1 Fold äntrar marknaden mot mitten av 2020 till priset 2 499 USD, vilket motsvarar cirka 29 500 kronor inklusive moms. Huruvida surfplattan levereras i utföranden med olika lagringsmängd eller primärminne återstår att se, men specifikationerna omnämner inte dessa detaljer i dagsläget.

Källa: Engadget

Är vikbara hybriddatorer ett vinnande koncept? Är det en formfaktor du överväger till nästa bärbara dator? Dela med dig om dina åsikter i kommentarstråden!

I butiken: SweClockers Hardware Dreams

Surfar du SweClockers om nätterna? Drömmer du om nästa datorbygge? Denna midnattsblå t-shirt är specialdesignad för tvättäkta entusiaster som älskar datorer och hårdvara. Begränsad upplaga!

Köp här!