Nvidia "Ampere" 50 procent snabbare än RTX 2000 – till halva strömförbrukningen

Flytten till 7 nanometer ger Nvidia rejäla vinster i prestanda och energieffektivitet med den kommande arkitekturen Ampere.

Augusti 2018 lanserade Nvidia sin då nya arkitektur "Turing", som vid sidan om kraftigt förbättrad prestanda per kärna introducerade inbyggd acceleration för ray tracing. Nu pekar allt mer mot att en ny generation lanseras under året och att kodnamnet denna gång blir "Ampere".

Nu rapporterar Taipei Times om att stora förbättringar är att vänta med Ampere. I ett utskick från analysfirman Yuanta Securities Investment Consulting stärks uppgifterna om att Ampere ser dagens ljus under årets andra hälft och att Nvidia inte helt oväntat tar steget över till tillverkning på 7 nanometer.

Enligt uppgifterna ska den nya generationen ge 50 procent högre prestanda än dagens Turing, samtidigt som strömförbrukningen halveras. Det här möjliggörs av den mer avancerade och transistortäta tillverkningstekniken, men sannolikt även av Ampere som väntas bli en förfinad variant av Turing.

Tillverkning av arkitekturen Ampere på 7 nanometer ska ske hos både Samsung och TSMC, varav den senare ska tillverka merparten av kretsarna. Nvidia gjorde en liknande uppdelning med Pascal i Geforce GTX 1000-serien, då Samsung stod för tillverkningen av grafikkretsen GP107 i GTX 1050 och GTX 1050 Ti medan TSMC stod för resterande kretsar i serien.

Förutom steget till 7 nanometer och generellt högre grafikprestanda är det ännu höljt i dunkel vilka nyheter Ampere ska inbringa. Det spekuleras dock i att Nvidia satsar än mer på att lyfta prestandan med ray tracing, vilket i sådana fall skulle innebära ett lyft väl över 50 procent för just detta.

Läs mer om Nvidias framtida grafikarkitekturer: