Samsung gör genombrott inom självbelyst QD-LED

Samsungs forskning inom självbelysta QD-LED-dioder för tekniken närmare vad OLED erbjuder idag.

Samsungs nuvarande TV-apparater med QLED-teknik använder lysdioder förstärkta med ett färgfilter med kvantprickar (eng. Quantum dot) som ger större färgomfång och högre ljusstyrka. Tekniken paras med VA-LCD-paneler för att bli just "QLED".

Det Samsung idag marknadsför som QLED är dock inte samma sak som en "äkta" implementation av kvantprickar med LED-belysning. Den fullgoda varianten kallas Quantum Dot LED, förkortat QD-LED, där varje diod kan generera eget ljus. Fördelarna med denna teknik innefattar bland bättre möjlighet att tända och släcka individuella pixlar, något LCD/LED-lösningar traditionellt inte mäktar med.

Samsungs nuvarande QLED-paneler använder sig fortfarande av existerande lysdioteknik med ett färgfilter "dopat" av kvantprickar, bakgrundsbelyst som hos traditionell LCD-teknik. Samsungs forskare har dock nått ett genombrott i utvecklingen av QD-LED, där pixlarnas lysdioder genererar eget ljus.

Dr. Eunjoo Jang och Dr. Yu-Ho Won från Samsungs forskningsavdelning Advanced Institute of Technology publicerar framstegen i den vetenskapliga tidskriften Nature. De nya rönen går ut på att kvantprickarna är självbelysta, vilket innebär att de inte dras med det lager av fosfor som befintlig LCD-teknik nyttjar. Detta fosforlager slits med tiden, vilket reducerar panelernas livslängd.

Tekniken Samsungs forskare arbetar på uppnår dels förbättrad livslängd tack vare de självbelysta dioderna, men också genom att företaget byter material från dagens kadmiumbaserade lösningar till att använda indiumfosfid. Detta har uppnåtts genom att etsa fram dioden ur indiumfosfiden med hjälp av fluorvätebaserad syra. Resultatet är kvantprickar med livslängd på en miljon timmar.

Utöver att tekniken också ska vara mer effektiv än den kadmiumbaserade lösningen är indiumfosfid också mer miljövänligt. Högre effektivitet och mer miljövänligt materialval till trots kan de självbelysta QD-LED-dioderna ändå uppnå ljusstyrka om 100 000 cd/m², motsvarande prestandan med kadmiumbaserade kvantprickar.

Nature-artikeln anger att tekniken är mogen nog för att användas i kommersiella QD-LED-paneler snart. I samtal med Zdnet vill Samsungs representanter dock inte uttala sig om när kommersiell tillgänglighet för de självbelysta QD-LED-dioderna kan tänkas bli verklighet.

Läs mer om Samsung skärmtekniker:

I butiken: SweClockers Logo Tee

Den legendariska SweClockers-gubben! Denna högtidsklädsel passar bäst att använda på särskilt minnesvärda dagar, såsom grafikkortslanseringar, och bör likt andra värdesaker förvaras i kassaskåp. Begränsad upplaga!

Köp här!