Kraften är ljummen i Star Wars Jedi: Fallen Order

I Star Wars Jedi: Fallen Order ser en stark inledning ut att smolkas av en opolerad upplevelse enligt tidiga recensioner.

Den som hängivet uppskattat Star Wars i spelform har inte haft överdrivet mycket att bli upphetsad över på senare år. De godkända men inte spektakulära Force Unleashed-spelen från 2008 och 2010 följdes upp av de multiplayer-fokuserade spelen i Battlefront-serien, som inte fyllde fantasternas behov av Star Wars-berättande i en galax långt, långt borta.

Star Wars Jedi (5).jpg
Star Wars Jedi (2).jpg
Star Wars Jedi (7).jpg

Star Wars Jedi: Fallen Order skulle bli spelet som ändrade på detta, med de spelmekaniskt skickliga utvecklarna hos Respawn Entertainment bakom ratten. Berättelsen i Fallen Order utspelar sig efter händelserna i Star Wars: Episode III där kejsarens direktiv Order 66 ledde till en nästintill utrotad Jedi-order. Cal Kestis, huvudpersonen i Fallen Order, är en Jedi som lyckats undfly direktivet men tappat kopplingen till kraften i processen.

Läs FZ:s recension av Star Wars Jedi: Fallen Order

Att Order 66 utförts innebär dock inte att Cal Kestis är säker, då kejsare Palpatine jagar jedis med en specialstyrka vid namn inkvisitorerna som också kan nyttja kraften. I början av spelet blir Cal Kestis upptäckt och ger sig ut på äventyr som spänner flera världar under äventyrets gång. Sett till berättandet likställer FZ:s recensent spelet mer med filmen Rogue One än filmseriens huvuddelar.

Spelaren får alltså besöka ett flertal planeter, men den yta som kan utforskas på dessa är tämligen begränsad. Detta växer förvisso till planeterna som blir tillgängliga längre fram, men dessa rapporteras också vara mindre polerade sett till både grafik, innehåll och frekvensen av buggar.

Inför lanseringen har utvecklarna talat om att utforskandet av spelets miljöer följer konceptet "Metroidvania". Detta innebär att spelaren stöter på sidospår som kan utforskas först senare när en viss förmåga låser upp möjligheten att ta sig förbi hindret. Enligt recensenter kompletterar detta dock ett lite väl linjärt och tillrättalagt utforskande för den som följer handlingens huvudspår.

Star Wars Jedi (14).jpg
Star Wars Jedi (13).jpg
Star Wars Jedi (12).jpg

En vanlig kritik är att miljöernas upplägg inte känns naturligt, utan är istället fyllt med innehåll och spelmekaniska funktioner som känns placerade där av spelmekaniska skäl snarare än att det känns som en naturlig del av världen. Detta uppges följa 90-talets speldesign där roliga idéer för mekanik gick före en sammanhängande och logisk spelvärld.

Allt är dock inte nattsvart i kritiken av Fallen Order. Att ta till ljussabeln och Jedi-krafter ska fungera riktigt bra och erbjuder en bra balans sett till svårighetsgrad. Striderna är också kopplade till ett uppgraderingssystem, där Cal Kestis genom erfarenhetspoäng går upp i nivå och "minns" fler av sina tidigare Jedi-förmågor.

En liten ljusglimt för den som vill spela Fallen Order på PC/Windows är att versionen ser ut att vara väloptimerad. FZ:s recensent har spelat med ett Geforce GTX 980 Ti i överklockat utförande, vilket levererar stabila 60 FPS i upplösningen 1080p. Den som sitter på en mer modern grafikkrets än så kommer med andra ord sannolikt kunna spela i än högre upplösningar utan prestandamässiga bekymmer.

FZ avslutar med att konstatera att Fallen Order aldrig lyckas skapa känslan av en storslagen Star Wars-upplevelse. Den som suktar efter starkt berättande i Star Wars-universumet ser alltså ut att få sätta hoppet till Skywalker-sagans avslutning i Rise of Skywalker, eller för den delen TV-serien The Mandalorian när den blir tillgänglig på våra breddgrader.

Hur känner du inför Star Wars Jedi: Fallen Order? Kommer du köpa ändå trots ljummet mottagande hos kritiker?

Diskutera Star Wars Jedi: Fallen Order i forumet