John Carmack börjar med AI – avgår som Oculus teknikchef

Branschlegendaren lämnar arbetet med virtuell verklighet för att istället fokusera på naturtrogen artificiell intelligens.

Att kalla John Carmack en branschlegend är knappast en överdrift. Under sina 22 år hos utvecklaren Id Software utvecklade han spelmotorer för Doom- och Quake-serierna som medförde sjumilakliv för 3D-grafik i FPS-genren. År 2013 lämnade han Id Software för att istället bli teknikchef för Oculus VR, vilket nästföljande år blev uppköpt av Facebook.

wb1unkqacqrsk3jagf1u.jpg

Doom (1993).

Quake.jpg

Quake (1996).

Som teknikchef för Oculus VR har Carmack bland annat ansvarat för att utveckla gränssnitt och optimeringar för kommunikation mellan VR-headset, operativsystem och hårdvara det körs på. Nu meddelar John Carmack att han lämnar uppdraget som teknikchef och intar en konsultroll åt bolaget, där han fortsatt kommer förbättra teknik relaterade till VR-upplevelser.

John Carmacks nya jobb blir att arbeta med utveckling av mer verklighetstrogen artificiell intelligens, så kallad Artificial General Intelligence (AGI). Som motivering till bytet anger han att hans tidigare insatser i teknikbranschen har varit rotade i uppgifter där lösningen på problemet alltid kunnat skönjas på horisonten. Lösningen med naturtrogen artificiell intelligens är inte tydlig i dagsläget, och är därför en utmaning han vill ge sig i kast med.

Arbetet ska han utföra från hemmet och det sker helt utan ekonomiska kopplingar till branschföretag. Enligt egen utsago ska hans son också rekryteras till företagandet. En alternativ sysselsättning Carmack övervägde innan valet föll på AGI var utveckling av kostnadseffektiva kärnkraftsreaktorer, ett övervägande som är kännetecknande för Carmacks intellektuella drivkraft.

Under tiden hos Id Software grundade John Carmack år 2000 företaget Armadillo Aerospace som utvecklade teknik och farkoster för rymdfärder. Med huvudsaklig finansiering från Carmack själv lyckades företaget utveckla rymdraketer som deltog i och vann tävlingar arrangerade av amerikanska rymdfartsmyndigheten NASA. Företaget har varit inaktivt sedan 2013.

Då John Carmack nyss sjösatt sin oberoende forskning inom AGI är de första resultaten inte att vänta i närtid. Inom vilka områden detta arbete kommer tillämpas är inte heller känt, men sannolikt finns det många som hoppas på att Carmack ska återvända till spelbranschen och revolutionera AI-arbetet på samma sätt som han gjorde med 3D-grafik.

Läs mer om John Carmacks bedrifter:

I butiken: Bag of Gaben

En stenhård tygpåse för sanna spelfantaster, som helt och fullt är värdig att transportera guldklimparna i spelsamlingen till valfri destination.

Köp här!