Tom Scott: "VPN-reklam är mest skrämselpropaganda"

VPN-tjänster är populära och marknadsförs därför tungt. Enligt Tom Scott är dock reklambudskapen inte alltid i fas med verkligheten.

Bruk av VPN, virtuella privata nätverk, har på senare år seglat upp från att vara något endast teknikkunniga och företag ägnat sig åt, till att rikta sig mot en allt större målgrupp. Företag som tillhandahåller denna typ av tjänster har också insett detta, och reklam för diverse aktörer har blivit vanligt i många olika sammanhang.

När tjänsterna riktas mot en bredare, mer allmän, publik utformas också reklambudskapen därefter. Tom Scott, sakkunnig inom säkerhetsfrågor, belyser just detta i en Youtube-video som parodierar VPN-sponsat innehåll.

I klippet resonerar han runt hur reklam för VPN-tjänster ofta lutar sig mot budskap som att tjänsten skyddar användaren mot virus eller stöld av lösenord via Wifi-anslutningar. Enligt Tom Scott har dessa påståenden varit giltiga en gång i tiden när webbplatser och mobila enheter inte använde till exempel krypterade HTTPS, men att information idag nästan alltid hämtas säkert.

Så fungerar VPN med Karl Emil Nikka

Videon belyser dock inte enbart vad som är fel i tjänsternas reklambudskap, utan bekräftar även att de fyller en funktion i att skydda vissa delar av kommunikationen. Bland annat är det möjligt för användaren att byta geografisk position virtuellt, och att skydda mot insyn i till exempel metadata.

Använder du VPN-tjänster, och är något av det Tom Scott belyser i videon överraskande för dig? Dela med dig i kommentarerna!

I butiken: Bag of Gaben

En stenhård tygpåse för sanna spelfantaster, som helt och fullt är värdig att transportera guldklimparna i spelsamlingen till valfri destination.

Köp här!