Windows 10X till bärbara datorer utan dubbla skärmar

Nästa år lanseras Surface Neo med operativsystemet Windows 10X, anpassat för dubbla skärmar. Av misstag avslöjar nu Microsoft sina planer kring Windows 10X.

Microsoft är en jätte när det kommer till mjukvara och i konsumentkretsar är kanske operativsystemet Windows 10 bolagets mest välkända produkt. Företaget tillhandahåller även hårdvara såsom Xbox One- och Surface-familjerna, där är rad nytillskott nyligen presenterades i den senare kategorin.

Under lanseringseventet för de nya Surface-produkterna visade Microsoft ytterligare två kommande skapelser. De ska släppas mot slutet av 2020 och är vikbara enheter med dubbla skärmar, där Neo är namnet på hybriddatorn. Neo levereras med det operativsystemet Windows 10X som anpassats för dubbla skärmar. Nu talar uppgifter för att mjukvaran även släpps för traditionella datorer.

10X.jpg

Informationen är numera borttagen, men fanns under en kort tid tillgänglig via Microsofts officiella webbplats. Twitter-användaren "Walkingcat" var snabb att fånga stora delar av det publicerade materialet på bild. Under avsnittet om aktivitetsfältet nämns vikbara enheter och bärbara datorer av vanligt snitt (eng. clamshell) tillsammans.

Detta är en tydlig indikation på att operativsystemet inte blir exklusivt datorer med samma formfaktor som Surface Neo. Utöver information om aktivitetsfältet innehåller den borttagna dokumentationen exempelvis Microsofts planer kring inloggning med ansiktsigenkänning, något som ska ta användaren direkt till skrivbordet i Windows 10X.

10X 3.jpg

Därutöver visas startmenyn som numera benämns som Launcher, vilken ska ska få en förbättrad sökfunktion och nytt utseende. Detta innebär att lokal data och installerade program ska visas, men dessa ska även få sällskap av resultat från webben.

Windows 10X är som sagt anpassat för enheter med vikbara skärmar, men därtill har det talats om att operativsystemet kan bli Microsofts svar på Googles Chrome OS. Istället för att förlita sig på webbapplikationer sägs dock Windows 10X nyttja molnet för att lagra applikationerna när de inte används.

Det är i dagsläget oklart huruvida Windows 10X kommer att användas av datortillverkare på bred front framöver, eller om operativsystemet främst dyker upp i Microsoft-signerade produkter. Därtill återstår det att se om systemet faktiskt gör entré innan Surface Neo, som släpps till julhandeln år 2020.

Källa: Walkingcat via The Verge

Läs mer om Microsofts nya Surface-enheter:

I butiken: SweClockers Logo Tee

Den legendariska SweClockers-gubben! Denna högtidsklädsel passar bäst att använda på särskilt minnesvärda dagar, såsom grafikkortslanseringar, och bör likt andra värdesaker förvaras i kassaskåp. Begränsad upplaga!

Köp här!