Asus lanserar ROG Crosshair VIII Impact – kompakt X570-moderkort för AMD Ryzen

Med ROG Crosshair VIII Impact ger Asus AMD-entusiaster åtta faser för VRM-enheten i ett kompakt format. Moderkortet följer formatet Mini-DTX, ett aningen längre Mini-ITX.

Företag som avser utveckla moderkort för den kompakta formfaktorn Mini ITX och samtidigt en krävande entusiastmarknad får typiskt kämpa med att klämma in alla nödvändiga komponenter på liten yta. En sentida lösning på problemet är att utöka längden på moderkortet genom att utnyttja det extra utrymme som chassin typiskt ger för grafikkort som upptar två expansionsplatser.

Det något längre formatet kallas Mini DTX och har funnits tillgängligt sedan länge, men inte använts i någon större utsträckning. Asus ändrade på detta med moderkortet ROG Crosshair VIII Impact som visades upp under Computex 2019. Det bygger på sockel AM4 och styrkretsen X570 för AMD:s Ryzen 3000-serie.

Asus_MiniDTX2.jpg
Asus_MiniDTX1.jpg

Mini DTX-formfaktorn är kompatibel med monteringsupplägget för Mini ITX-moderkort och moderkortets storlek är 203 x 170 millimeter. ROG Crosshair VIII Impact riktas mot entusiaster med en VRM-enhet på 8 + 2 faser. Moderkortet drar ström från en 24-pinnars ATX-kontakt och en 8-pinnars EPS-kontakt. AM4-sockeln är ansluten till ett par DIMM-platser för DDR4 och dessa sällskapas av en expansionsplats med PCI Express 4.0 x16.

Utöver detta finns även en proprietär expansionsplats kallad SO-DIMM.2. Rent fysiskt är detta en SO-DIMM-plats som kopplats om med PCI Express 4.0 som ansluter till ett dotterkort. Detta dotterkort huserar i sin tur två M.2-2280-anslutningar som båda kan kopplas via PCI Express 4.0 x4 eller SATA 6 Gbps. Under expansionsplatsen för PCI Express 4.0 x16 finns ytterligare en proprietär expansionsplats som huserar Asus ljudlösning Supreme FX Impact IV.

Asus_MiniDTX3.jpg
Asus_MiniDTX4.jpg

Ljudlösningen är fysiskt isolerad från resten av kretskortet och är bestyckad med den elektromagnetiskt isolerade ljudkretsen Realtek ALC1220 och förstärkarenheten ESS Sabre ES9023P. Styrkretsen och VRM-delen kyls av en aktiv kylarlösning med två fläktar. Denna återfinns vid moderkortets bakre del vid I/O-anslutningarna. Värme leds också bort via moderkortets bakstycke i metall.

Sett till nätverksanslutningar stöds Wifi 6 (tidigare 802.11ax), Bluetooth 5.0 samt gigabit Ethernet. Moderkortet är bestyckat med hela sex USB 3.1 Gen 2-anslutningar, varav en använder porten USB Type-C. Dessa sällskapas av fyra USB 3.1 Gen 1-anslutningar. På den bakre I/O-delen finns en display för visning av moderkortets POST-information samt knapp för att rensa CMOS.

Asus ROG Crosshair VIII Impact finns tillgängligt nu med en prislapp på cirka 4 600 kronor.