Zen 3 blir effektivare än Ice Lake enligt AMD

Kort efter att Zen 2 släppts för konsumenter och servrar talar AMD redan om nästa steg – Zen 3. Med den arkitekturen lovar bolaget bättre energieffektivitet än Intels 10-nanometersprodukter.

En månad efter lanseringen av Ryzen 3000-serien som tog klivet till arkitekturen Zen 2 och tillverkning på 7 nanometer fick serverfamiljen Epyc samma behandling. Med upp till 64 kärnor, 128 trådar, hundratals megabyte cacheminne och goda I/O-anslutningar hävdar sig AMD ha intagit prestandatronen på servermarknaden.

EpycRome1.jpg

AMD Epyc "Rome" med åtta chiplets om 8 kärnor vardera med minneskontroller och I/O på en större krets i mitten.

Intel vilar inte utan förbereder sockel LGA 4189 för Cooper Lake med upp till 56 kärnor, fortfarande med arkitekturen Skylake. Till samma sockel kommer Ice Lake som tar klivet över till 10 nanometer och för första gången på åratal ökar energieffektiviteten rejält från Intels sida.

I samband med konferensen HPE Cast i Japan visar AMD en ny presentation för nästa generations serverprocessor, som efterträder Rome och går under kodnamn "Milan". Enligt bolagets egna utfästelser blir vinsterna i energieffektivitet inte lika höga som övergången från första generationens Epyc, "Naples", men tar ändå ett tillräckligt kliv för att slå Intels 10-nanometersprocessorer.

Nytt för Milan blir den nya arkitekturen Zen 3 och övergången till 7 nanometer med tillägget "Plus" (7nm+) från TSMC. Denna använder EUV-litografi, som genom högre precision innebär färre steg i tillverkningen än tidigare litografiska tekniker, vilket i sin tur leder till en högre andel fungerande kretsar (eng. yield) samt lägre kostnader.

Utöver mer kostnadseffektiv tillverkning talar TSMC om att den nya tekniken ger 17 procent högre transistortäthet och 10 procent bättre energieffektivitet. Däremot talas det om "försumbara" förbättringar i prestanda (klockfrekvens), något som även bekräftats av AMD:s teknikchef Mark Papermaster.

Lanseringen av Epyc "Milan" äger rum under 2020, mest troligt under årets andra hälft. Detta kan väntas föregås av processorfamiljen "Vermeer" och Ryzen 4000-serien, som efterträder Ryzen 3000-serien "Matisse".

Källa: Wccftech

Läs mer om AMD:s processorer på 7 nanometer:

I butiken: SweClockers Turbo Power

Den legendariska turboknappen är tillbaka, men inte på en gråbeige datorlåda utan på en störtskön t-shirt för nostalgiska överklockare. Endast förbokning!

Köp här!