Huawei Mate 30 kan lanseras utan Googles Android-tjänster

Den kinesiska mobiljätten Huawei är fortfarande svartlistade av USA:s handelskammare. Detta innebär att kommande telefonen Mate 30 inte får stöd för Googles tjänster för Android.

När det amerikanska handelsdepartementet svartlistade den kinesiska mobiltillverkaren Huawei tidigare i år hade företaget redan lanserat det senaste flaggskeppet i företagets uppställning av mobiltelefoner. Att Google som resultat av svartlistningen återkallade Huaweis licens för Android-plattformens Google Play-tjänster blev därför inte omedelbart allvarliga för Huawei.

Det blir det dock ändring på nu då Huawei lanserar nya flaggskeppsmobiler i Mate 30-familjen den 18 september. Det blir därmed den första stora produktlanseringen sedan USA:s president Donald Trump utfärdade ett nationellt nödläge på telekommarknaden, något som sedan ledde till en svartlistning av Huawei-produkter av USA:s handelskammare.

AOSP.jpg

Huawei kan fritt använda källkoden till Android (AOSP), men Googles tjänster ingår inte i detta.

Enligt en rapport från Reuters har representanter från Google bekräftat att företagets applikationer eller tjänster inte får användas på nya Huawei-telefoner på grund av den rådande svartlistningen. Den amerikanska regeringen har sedan tidigare upprättat en temporär lättnad av handelsblockaden mot Huawei och andra kinesiska företag, men denna gäller inte introduktionen av nya produkter som Huaweis kommande Mate 30.

Om den amerikanska och kinesiska regeringen inte når en överenskommelse gällande handelskonflikten före lanseringen av Mate 30-produkterna blir Huawei tvingade att fatta ett beslut om vilken plattform som ska användas på de nya telefonerna. Då operativsystemet Android finns tillgängligt som öppen källkod i form av AOSP-projektet är det fritt fram för Huawei att fortsatt använda systemet.

Det som inte ingår i den öppna Android-källkoden är tillgång till Google Play-tjänsterna, som måste licensieras från Google. Dessa ligger till grund för en stor del av Android-plattformens funktioner och utan dessa skulle användarupplevelsen bli begränsad jämfört med konkurrenterna. Som amerikanskt företag lyder Google under amerikanska handelslagar, och kan därmed inte tillhandahålla tjänster till svartlistade företag.

Harmony-OS3.jpg

Huawei avtäckte tidigare under månaden operativsystemet Harmony OS. Systemet är baserat på en egenutvecklad mikrokärna och är utformat för att användas på flera olika typer av enheter, och ska erbjuda bättre prestanda än exempelvis Android. Det förefaller dock som att systemet inte riktigt är redo att ta plats i Huaweis telefoner än då det först ska introduceras i TV-apparater på den inhemska kinesiska marknaden.

Representanter för Huawei har uttalat sig om att de nya telefonerna fortsatt ska använda Android som plattform. Vincent Pang, vice VD och styrelseordförande inom Huawei, bekräftade detta i samtal med en samlad mediakår i New York under föregående vecka. Huawei har också bekräftat att företagets licens för instruktionsuppsättningen ARMv8 inte påverkas av svartlistningen, och att företaget därmed har full frihet att fortsätta utveckla nya systemkretsar i Kirin-familjen.

Our new phones will still be based on Android. We want to maintain one standard, one ecosystem, one technology

Dessa uttalanden antyder alltså att Mate 30-telefonerna fortsatt kommer baseras på Android. Huawei har dock inte officiellt bekräftat valet av operativsystem för de nya telefonerna, och det återstår att se hur frågan med Google Play-tjänsterna ska lösas om valet av plattform faller på Android.

Läs mer om USA:s svartlistning av Huawei:

I butiken: SweClockers Turbo Power

Den legendariska turboknappen är tillbaka, men inte på en gråbeige datorlåda utan på en störtskön t-shirt för nostalgiska överklockare. Endast förbokning!

Köp här!

Tack för tipset Kent!