Huawei väntas sälja mellan 40 och 60 miljoner färre telefoner under 2019

Samtidigt som telekomjätten Huawei väntas se en drastisk minskning av sålda telefoner under 2019 arbetar amerikanska tillverkare för att mildra handelsblockaden.

Den amerikanska handelsblockaden mot kinesiska Huawei är snart inne på sin andra månad. Handelsblockadens omedelbara effekt blev att Google stängde ute Huawei från att licensiera tjänster och appar för Android-operativsystemet, men under veckorna som passerat sedan dess har Huawei blivit utestängda från bland annat Wifi-standarderna och potentiellt utveckling av ARM-processorer.

Huawei utvecklar egna komponenter till företagets telefoner, bland annat systemkretsarna i Kirin-familjen, men företaget är beroende av komponenter från amerikanska tillverkare i dagsläget. Kombinationen av detta och förlusten av åtkomst till tjänster och appar för Android-plattformen väntas slå hårt mot företagets telefonförsäljning, enligt en rapport från Bloomberg.

Huawei-Mate-X-2.jpg

Kommande telefoner som vikbara Mate X och Honor 20 påverkas av den amerikanska handelsblockaden.

Enligt rapporten väntar sig Huawei sälja mellan 40 och 60 miljoner färre telefoner under 2019. Som direkt följd kan vissa telefoner få kort liv och plockas bort från marknaden, däribland kan Honor 20 stryka på foten om försäljningen går trögt. Huawei har sedan tidigare försenat lanseringen av vikbara telefonen Mate X.

Vidare framgår att Huawei planerar ta över så mycket som hälften av den inhemska kinesiska marknaden under 2019 för att kompensera för förlorade marknadsandelar på de internationella marknaderna. Samtidigt som detta pågår rapporteras flertalet amerikanska kretstillverkare arbeta för att handelsblockaden mot Huawei ska mildras, då den ekonomiska effekten på dessa är "allvarlig".

Qualcomm-mobile-SoC.png

Qualcomm uppges vara en av flera amerikanska kretstillverkare som arbetar för att handelsblockaden mot Huawei ska mildras.

Enligt en rapport från Reuters uppges kretstillverkarna Intel, Qualcomm och Xilinx ägnat sig åt lobbyverksamhet mot amerikanska beslutsfattare för att få till en mildare form av den rådande handelsblockaden. Högre chefer inom Intel och Xilinx uppges deltagit i möten med amerikanska handelsdepartementet under maj månad för att få till minskade restriktioner för handel med Huawei.

Qualcomm uppges också varit aktiva i lobbyverksamheten för att minska handelsrestriktionerna. Företaget räknar med förluster på uppåt 2 miljarder dollar som resultat av handelsblockaden. Av de 70 miljarder dollar Huawei spenderade på köp av komponenter under 2018 gick 11 miljarder dollar till amerikanska bolag.

Qualcomm menar att handelsblockaden har sin grund i oro över säkerhet gäller Huaweis teknik för 5G-infrastruktur, och att dessa säkerhetsrisker inte gäller Huaweis produkter inom telefoner, smarta klockor, datorer och servrar. Representanter för Huawei har gått ut med att denna lobbyverksamhet görs på de amerikanska företagens egna initiativ och att företaget inte är inblandade i detta.

Huawei har varit relativt passiva gällande egen lobbyverksamhet, men företaget har lämnat in en motion i amerikansk domstol om att få handelsblockaden hävd. Förhandlingar om nya handelsavtal pågår mellan amerikanska och kinesiska staten, och blir dessa förhandlingar utdragna kan Huawei tvingas lansera telefoner med det egna operativsystemet Hongmeng OS.

Läs mer om handelsblockaden mot Huawei:

I butiken: SweClockers Logo Tee

Den legendariska SweClockers-gubben! Denna högtidsklädsel passar bäst att använda på särskilt minnesvärda dagar, såsom grafikkortslanseringar, och bör likt andra värdesaker förvaras i kassaskåp. Begränsad upplaga!

Köp här!