LG lanserar skärm med 5K-upplösning, inbyggd webbkamera och stöd för Ipad Pro

Apple anlitar återigen LG för två fristående skärmar i Ultrafine-serien, där hög upplösning och bra färgomfång kombineras med integrerade funktioner för Apple-enheter.

Apple har sedan en tid tillbaka utrustat allt-i-ett-datorer i serierna Imac och Imac Pro med skärmar med upplösningen 5 120 × 2 880 pixlar, eller 5K. De inbyggda skärmarna kan dock inte användas med andra enheter och därför har Apple tidigare anlitat LG för en separat 5K-upplöst skärm för ändamålet.

Nu har den tidigare varianten ersatts av två nya LG-signerade varianter, som återigen blir del av serien Ultrafine. Toppmodellen är 27 tum stor och återigen gäller 5K-upplösning på 5 120 × 2 880 pixlar med en uppdateringsfrekvens om 60 Hz. Panelen täcker det breda och Apple-definierade färgrymden P3 och den maximala ljusstyrkan ligger på 500 cd/m² (nits).

LG Ultrafine 5K 1.jpg

LG Ultrafine 5K

LG Ultrafine 5K 3.jpg

LG Ultrafine 5K

LG Ultrafine 4K 3.jpg

LG Ultrafine 4K

LG Ultrafine 4K 2.jpg

LG Ultrafine 4K

För den andra Ultrafine-skärmen har ändelsen "5K" ersatts av "4K" och upplösningen sjunker därmed till 3 840 × 2 160 pixlar, men färgomfång och ljusstyrka är identiska med den mer högupplösta modellen. 4K UHD-modellen tar också ett kliv ned till en storlek om 23,7 tum diagonalt och pixeltätheten är därmed fortfarande mycket hög.

De båda skärmarna ansluts till en dator genom en medföljande Thunderbolt 3-kabel som även kan strömförsörja en inkopplad bärbar dator. På baksidorna finns även USB Type-C-kontakter för data, som också skickas över Thunderbolt 3-kabeln. Med 4K UHD-modellen tillkommer också möjligheten att seriekoppla två skärmar, men bandbredden räcker inte till för samma funktion hos 5K-varianten.

Ultrafine 5K skiljer sig också genom att vara bestyckad med en webbkamera i ovankant, men vilken upplösningen den är kapabel till avslöjas inte i specifikationerna. Gemensamt för duon är dock inbyggda stereohögtalare och Mac-specifika funktioner, som exempelvis möjliggör att ljusstyrka och volym kan styras direkt från exempelvis en Macbook-dator.

Tidigare under året avtäckte Apple den mycket påkostade och 6K-upplösta skärmen Pro Display XDR som kommer med en prislapp omkring 60 000 kronor, men det tillhörande stativet köps separat för cirka 12 000 kronor. Ultrafine-skärmarna levereras dock med justerbara stativ och VESA-fästen för den som vill använda andra fästanordningar.

LG Ultrafine 4K 1.jpg
LG Ultrafine 5K 2.jpg

Ett av paradnumren för den färska skärmduon är att de kan anslutas över USB Type-C till Apples årsgamla surfplattor i Ipad Pro-serien, men 4K UHD-upplösning är den högsta nivån som då kan uppnås. Ultrafine 5K kan köpas genom Apples webbutik och kostar 13 390 kronor, medan den mindre modellen går loss på 7 290 kronor.

Läs om fler Apple-produkter:

I butiken: SweClockers Logo Tee

Den legendariska SweClockers-gubben! Denna högtidsklädsel passar bäst att använda på särskilt minnesvärda dagar, såsom grafikkortslanseringar, och bör likt andra värdesaker förvaras i kassaskåp. Begränsad upplaga!

Köp här!