AMD Ryzen 3000-serien med 16 kärnor i upp till 4,2 GHz hittar ut på webben

Inför lanseringen av Ryzen 3000 publiceras uppgifter som talar för att serien kan komma att kliva upp till hela 16 kärnor och 32 trådar för sockel AM4.

Det är nu inte långt kvar till AMD lanserar Ryzen 3000-serien, som kommer med en lång rad nyheter. Tillverkning på TSMC:s 7-nanometersteknik med en ny så kallad chiplet-design, arkitekturen Zen 2 och inte minst uppgifter om att AMD lyfter antalet kärnor för sockel AM4 över åtta stycken.

amd-2.jpg
amd-1.jpg

Att AMD skruvar upp antalet kärnor är så gott som bekräftat, inte minst då dess VD Lisa Su istället för att inte kommentera uppgifterna antytt friskt om att så är fallet. Antalet är dock höljt i dunkel, men både 12 och 16 kärnor är vanligt förekommande i förhandsspekulationer.

Nu publicerar den välkända läckaren @TUM_APISAK på Twitter specifikationer för ett ingenjörsexemplar (ES) med just 16 kärnor Zen 2. Processorn i fråga ska ha dykt upp i en icke specificerad databas för prestandatester och han skriver att han kan komma att släppa en skärmdump på den senare.

Processorn som är ett tidigt exemplar har sina kärnor klockade till 3,3 GHz med ett turboläge på 4,2 GHz, vilket är lägre än Ryzen Threadripper 2950X som också har 16 kärnor och ligger på 3,5 respektive 4,4 GHz. Nämnvärt är att den senare har ett TDP-värde på 180 W och att AMD lovat att Ryzen 3000 behåller samma TDP som Ryzen 2000 för sockel AM4 – maximalt 105 W.

Då det handlar om ett ingenjörsexemplar är det för tidigt att dra några slutsatser om klockfrekvenserna, som kan tänkas bli högre. Det är också möjligt att bolagets 16-kärniga modell lägger sig omkring denna nivå för att hålla sig inom 105 W TDP och garantera bibehållen bakåtkompatibilitet med äldre moderkort.

Zen2-AM4.jpg

"Efficient 7nm means the same TDPs ..."

Förutsatt att det är just AMD:s självpålagda restriktion som står bakom de lägre klockfrekvenserna skulle modeller med färre kärnor kunna vara klockade högre från fabrik. Detta skulle också innebära att de 16-kärniga skulle ha bättre marginaler vid överklockning, förutsatt att moderkort och kylning står pall.

Att AMD introducerar 16 kärnor och då sannolikt även 32 trådar för sockel AM4 rör om i grytan för segmentet High-End Desktop (HEDT), som huserar socklarna TR4 från AMD och Intels LGA 2066. Det är dessa som båda aktörer använder för att erbjuda fler än 8 kärnor i dagsläget.

Processorer med 16 kärnor skulle göra HEDT-plattformarna ännu mer nischade än idag, där saker som antalet minneskanaler och PCI Express skulle bli de enda riktigt utmärkande egenskaperna. Detta skulle också kunna förklara varför tredje generationens Ryzen Threadripper med Zen 2 försvunnit spårlöst från de officiella produktplanerna.

Avslutningsvis blir en av de stora nyheterna vid sidan om ny arkitektur och fler kärnor stöd för PCI Express 4.0, som i jämförelse med PCI Express 3.0 erbjuder dubblerad bandbredd. Att dra nytta av detta kräver även ett kompatibelt moderkort och inte minst instickskort (grafikkort).

Lanseringen av Ryzen 3000 äger rum under sommarmånaderna och AMD väntas delge fler detaljer i samband med Computex 2019, som pågår 28 maj–1 juni.

Ser du fram emot nästa generations Ryzen-processorer? Är 8 kärnor tillräckligt för vanliga konsument eller behövs 12 och 16 kärnor? Diskutera!

I butiken: SweClockers Hardware Dreams

Surfar du SweClockers om nätterna? Drömmer du om nästa datorbygge? Denna midnattsblå t-shirt är specialdesignad för tvättäkta entusiaster som älskar datorer och hårdvara. Begränsad upplaga!

Köp här!