Det var under hösten 2018 som Nvidia lanserade Geforce RTX-serien, med den nya arkitekturen Turing. Innan lansering var det oklart huruvida Nvidia skulle nyttja TSMC:s 7-nanometersteknik eller stanna kvar vid välbeprövade 16 nanometer. Valet föll på en förfinad variant av den senare, kallad 12 nanometer.

Trots att Turing endast har ett halvår på nacken spekuleras det om nästa steg, där det på förhand talas om att namnet på nästkommande arkitektur blir Ampere och att tillverkning sker på 7 nanometer. Mycket talar dock för att Nvidia inte har någon brådska till dit, vilket nu även bekräftas av Nvidias VD Jensen Huang.

What makes us special is we can create the most energy-efficient GPU in the world at anytime, and we should use the most affordable technology. Look at Turing. The energy-efficiency is so good even compared to somebody else’s 7nm.

I en intervju med Synced berättar Huang att Nvidias grafikarkitektur Turing med tillhörande kretsar redan är de mest energieffektiva, vilket gör att de kan använda de mest prisvärda tillverkningsteknikerna. Med andra ord har bolaget inte någon brådska att gå ned till en högre presterande och mer energieffektiv teknik som är dyrare att tillverka med.

I samma andetag tillägger han att Nvidias energieffektivitet redan är bra jämfört med "någon annans 7 nanometer". Det här får ses som en tydlig gliring mot AMD, vars grafikkort Radeon VII trots tillverkning på 7 nanometer ligger efter Turing sett till energieffektivitet.

When we first came to the market and announced the product I had so much inventory for crypto. I cannot bring the whole family [of RTX chips]!

Huang bekräftar även att lanseringen av Geforce RTX-familjen drog ut på tiden, då bolaget satt på stora lager av Geforce GTX 1000-modeller efter att mining-hysterin avtog. Nu ska dock det problemet vara så gott som ur världen, varför bolaget börjat släppa nya grafikkort i lägre prisklasser.

För Bloomberg berättar Nvidias finanschef Colette Kress att bolaget ser ljust på finansåret 2020, detta efter ett katastrofalt första kvartal som delvis berodde på stora lager av äldre grafikkort och sviktande försäljning av nya modeller.

SweClockers tester av grafikkort: