Star Citizen-utvecklare: "Stöd för RTX skulle innebära massiv huvudvärk"

En av utvecklarna bakom Star Citizen berättar att spelet troligtvis inte får stöd för Nvidias RTX-plattform, då det skulle leda till mycket mer arbete men små grafiska förbättringar.

De senaste sex åren har Cloud Imperium Games med Wing Commander-skaparen Chris Roberts arbetat med sitt ambitiösa rymdäventyr Star Citizen. Utvecklarna har som mål att måla upp ett stort universum där spelarna kan röra sig fritt mellan planeter och agera med varandra, allt med påkostad grafisk kvalitet.

I samband med lanseringen av sin Geforce RTX 2000-serie introducerade Nvidia sin plattform RTX, vilken bland annat innefattar stöd för ray tracing i realtid. Det anses av många vara ett stort framsteg när det kommer till grafik för spel, men i sitt forum meddelar en av Star Citizen-utvecklarna att spelet troligen inte blir ett av de som får stöd för RTX.

Not in the slightest. I expect, if we use it, it'll be a massive headache and time-sink but might give us some subtle improvements in looks or performance if we get it right. [...] The added headache is that whatever we offered would have to be an "as well" feature rather than an "instead", developing a feature for a single manufacturer's top-end cards means also maintaining feature parity for everyone else's hardware.

Enligt utvecklaren skulle stöd för RTX inte underlätta arbetet och spara tid, utan snarare tvärtom. Det skulle istället innebära "massiv huvudvärk" och ta upp mycket tid och resultera i små grafiska och prestandamässiga förbättringar, om de lyckas få till det på rätt sätt.

Huvudvärken skulle komma ifrån att det blir ytterligare en aspekt att ha i åtanke när det kommer till optimeringar. Det påpekas även att det rör sig om funktioner som är reserverade för en tillverkare och endast de högst presterande modellerna från den. Det påpekas dock att det finns många möjligheter i tekniken, men att det i dagsläget finns andra funktioner som är högre prioriterade.