Snart är det dags för lanseringen av AMD:s grafikkort Radeon VII, som baseras på den nya grafikkretsen Vega 20. Nytt för den är att det blir den första att tillverkas med 7-nanometersteknik samtidigt som den riktar sig mot vanliga konsumenter och enligt AMD ska den prestera i klass med konkurrenten Nvidias Geforce RTX 2080.

SweClockers har talat med en av de största återförsäljarna av hårdvara i Sverige, vilka vittnar om en allokering motsvarande "en handfull grafikkort". I ett inlägg på Overclocker UK:s forum berättar "Gibbo", som är anställd hos den engelska återförsäljaren, att de får in mellan 75 och 80 grafikkort och totalt ska runt 150 stycken finnas till försäljning i Storbritannien på lanseringsdagen.

Han berättar även att större delen av grafikkorten de får in kommer vara modeller från Sapphire och MSI, med runt 30 respektive 20 stycken. Det är sedan tidigare känt att samtliga modeller använder AMD:s egen referensdesign och är identiska när det kommer till specifikationer. Skillnaden är endast klistermärken på fläktar samt kartong.

Tidigare uppgifter har talat för att totalt 5 000 exemplar av Radeon VII kommer tillverkas, för att sedan fördelas på återförsäljare världen över. AMD gick kort därefter ut och meddelade att tillgången på grafikkort kommer möta efterfrågan, men de ville inte bekräfta eller dementera uppgifterna om specifikt antal.

AMD Radeon VII lanseras den 7 februari och har en rekommenderad prislapp på 699 USD, motsvarande strax under 7 900 kronor inklusive moms. Något pris i Sverige har dock ännu inte tillkännagivits.

Uppdatering 2019-02-07, klockan 08:25: Nu rapporterar även den franska hårdvarusajten Cowcotland om skriande låg tillgång av Radeon VII på lanseringsdagen. Enligt rapporten får Frankrike och Spanien tillsammans en allokering på endast 20 exemplar.

Läs mer om Radeon VII: