Seagates produktplaner talar för hårddiskar på 100 TB till år 2025

Hårddiskindustrins optimistiska prognoser håller fyra år senare och Seagate tror på att mekanisk lagring når massiva 100 TB till år 2025.

Priserna på minneskretsar av alla dess slag är på väg nedåt, något som gäller i synnerhet NAND Flash. Trots att SSD-enheter fortsätter att bli allt billigare är det ingenting som talar för att magnetbaserade mekaniska hårddiskar är på väg bort, utan dessa finns kvar som klart mer kostnadseffektiva alternativ.

ASTC-Technology-Roadmap-100TB.png

Att priserna går ned och kapaciteten upp gäller således inte enbart SSD-enheter. För fyra år sedan framgick av lagringskonsortiet Advanced Storage Technology Consortium (ASTC) många av teknikplanerna, som skulle fortsätta att höja ribban för mekaniska hårddiskars lagringskapacitet och förutspådde enheter på massiva 100 TB till år 2025.

Då talades det om att tekniken Heat-Assisted Magnetic Recording (HAMR) skulle möjliggöra de höga kapaciteterna och det är även den tekniken som Seagate satsar på. Tekniken går ut på att hårddiskens magnetiska läs- och skrivarmar utrustas med laser, vilka hettar upp det yttersta lagret på lagringsskivan och förändrar dess magnetiska egenskaper för att på så vis rymma fler bitar data.

Seagate-HAMR-2018.jpg

Enligt Seagate innebär HAMR en genomsnittlig årlig tillväxt i kapacitet om omkring 30 procent eller en dubblering varje 2,5 år. Med start år 2020 ska Seagates första hårddiskar med tekniken nå marknaden och då i kapaciteter strax över 20 TB, för att fem år senare nå 100 TB.

För att komma dit kan en vidareutveckling av HAMR krävas. Genom att kombinera egenskaperna i HAMR med Bit Patterned Magnetic Recording (BPMR), där den magnetiska lagringen bryts ned till mindre regioner som framställs via nanolitografi, ska Heated-Dot Magnetic Recording (HDMR) bana väg för framtiden.

De första Seagate-hårddiskarna med HAMR ska levereras till nära partner till slutet av året eller början av 2019. Detta följs av storskalig produktion och lansering på bred front med enheter på över 20 TB under år 2020.

Läs mer om riktigt stora hårddiskar: