Microsoft presenterar Project Xcloud – tjänst för att strömma spel över internet

Microsoft hoppar på tåget med strömningstjänster för spel med Project Xcloud, vilken ska göra det möjligt att strömma spel till både datorer, telefoner och surfplattor.

Att strömma spel över internet är ett koncept det talats om under flera år och har länge ansetts vara den naturliga utvecklingen av dagens konsolmarknad. Ämnet har återigen blivit aktuellt då flera företag börjat tala om lösningar för att strömma spel, däribland Google som nyligen presenterade Project Stream.

Nu presenterar Microsoft sin tolkning av konceptet, som de än så länge kallar för Project Xcloud. Tjänsten är enligt Microsoft än så länge i ett tidigt stadie, och ska till en början göra det möjligt att strömma spel till smarta telefoner och surfplattor. Spelen kan antingen styras med en handkontroll som ansluts via Bluetooth eller touch-gränssnitt på skärmen.

Precis som Google nämner Microsoft svårigheterna med att strömma spel över internet. Spelen ändras dynamiskt beroende på användarens val och är därmed svårare att hantera än exempelvis video, som ser lika ut för alla. Det ställs även högre krav på så korta fördröjningar som möjligt för att användaren ska få en bra upplevelse.

OMB-touch.jpg

För att hantera detta använder sig Microsoft av Azure-datacenter som finns utspridda på 54 platser världen över. Servrarna är specialbyggda för ändamålet och består av flera Xbox One-konsoler, vilka står för beräkningskraften. Enligt företaget ska tjänsten gå att använda med 4G-nätverk och ska även kunna skalas upp för att utnyttja ökade hastigheter med 5G-nätverk i framtiden.

Project Xcloud blir tillgänglig "för allmänheten" i form av en tidig testversion i början av 2019. Huruvida det handlar om ett öppet eller stängt test framgår dock inte.

Tack för tipset Oggmeiler