I maj 2016 presenterade Nvidia Geforce GTX 1080, som var det första grafikkortet ut på arkitekturen Pascal. På konsumentmarknaden är det fortfarande den två år gamla Geforce GTX 1000-serien som gäller, och familjen har endast sett mindre förändringar. Nvidia har exempelvis varierat mängden grafikminne för olika modeller, där Geforce GTX 1060 numera finns i tre minneskonfigurationer.

Nu skriver den kinesiska webbplatsen Expreview att Geforce GTX 1050 får ett syskon med mer grafikminne. Grafikkortet levereras i sin nuvarande form med 2 GB GDDR5-minne och den som önskar mer får satsa på Geforce GTX 1050 Ti, som dubblar mängden. Den eventuella modellen ska bestyckas med 3 GB minne och placerar sig såldedes mellan de två nämnda korten.

Den nya varianten uppges dock få en nedgradering när det kommer till minnesbussen, där denna tar klivet ner från 128 till 96 bitar. Till skillnad från Geforce GTX 1060 med 3 GB grafikminne ska antalet CUDA-kärnor vara oförändrat hos tillskottet, där dessa är 640 stycken.

Det är inte osannolikt att Geforce GTX 1050 3 GB är speciellt framtagen för den asiatiska marknaden, där sådana modeller presenterades av både AMD och Nvidia under fjolåret. Huruvida grafikkortet kommer lanseras globalt är ännu okänt, men mer information väntas dyka upp i samband med Computex 2018.

Källa: Expreview via Videocardz