Komponentmakaren Asrock är mest känd för sina moderkort och många blev därför förvånade när det ryktades om att företaget hade planer på att äntra grafikkortsmarknaden. Kort därefter bekräftades ryktet i och med att bolaget avtäckte grafikkortsserien Phantom Gaming, där seriens alla grafikkort hittills är baserade på AMD:s Polaris-arkitektur och kretsarna i Radeon RX 500-serien.

The problem for me is that AMD has not agreed us to sell in EU, that is really a pity.

Nu rapporterar den tyska sektionen av tekniksidan Tom's Hardware att Asrocks grafikkort inte kommer säljas på den europeiska marknaden, vilket tillverkaren berättar är ett beklagligt beslut som fattats av AMD. Informationen framkom i samband med med en recension av RX 580 Phantom Gaming X, där Tom's Hardware noterade att produkten inte finns tillgänglig i handeln.

Någon bakomliggande anledning uppges inte, men den nederländska webbplatsen Hardware.info (nederländska) skriver att det kan bero på att AMD ämnar stärka sin ställning som grafikaktör i Asien. Bolagets position i nämnda område uppges vara relativt svag, vilket delvis beror på att få Radeon-exklusiva tredjepartstillverkare är aktiva där.

Uppdatering 2018-05-07

The decision of sales region for ASRock VGA card is based on the planning of mutual channel agreement. So far the first priority is Asia Pacific and Latin America. No confirmed schedules in EU markets yet

Tom's Hardware har nu mottagit mer information från Asrock, som skriver att grafikkorten initialt kommer att saluföras i Asien-Stillahavsområdet och Latinamerika. I dagsläget finns inga planer på expansion till den europeiska marknaden.