Ända sedan Iphone 5s släpptes 2013 har Touch ID varit mycket populärt, där både funktionalitet och prestanda utökats med tid. Registrering av fingeravtryck sker nu på några tiondels sekunder, samtidigt som funktionen även fungerar som betalalternativ i vissa länder och applikationer.

Med årets jubileumstelefon kallad Iphone X valde Apple att gå vidare från Touch ID och istället implementera Face ID. Tekniken bygger på en rad sensorer som med hjälp av IR-ljus och avancerad kamerateknik skapar en tredimensionell bild av användarens ansikte, varpå denna bild sedan kan användas för att låsa upp telefonen.

Nu visar det sig att tekniken inte är helt felfri, då det vietnamesiska säkerhetsföretaget Bkav lyckats lura Face ID med en mask. Masken är konstruerad med hjälp av flera sammansatta tvådimensionella foton, som tillsammans skapar en tredimensionell bild.

Vidare används en silikonnäsa, en 3D-skriven ram som ger ansiktet dess form, samt smink för att göra ansiktsmasken mer realistisk. Bkav ska enligt uppgift ha använt reverse engineering för att förstå hur Face ID fungerar, för att sedan kunna lura tekniken. Masken uppges ha kostat 150 USD att tillverka, motsvarande omkring 1 900 kronor inklusive moms.

Bkav hävdar att fingeravtrycksläsare fortfarande är en mer säker teknik än ansiktsigenkänning, något som framförallt tillskrivs det faktum att det går att skapa en ansiktsmask från vanliga bilder på internet, medan ett fingeravtryck är svårare att replikera på det viset.

Apple Face ID introducerades på marknaden tillsammans med Iphone X den 3 november, som har ett startpris om 11 495 kronor för modellen med 64 GB lagringsutrymme.