Det är inte långt kvar till AMD lanserar arkitekturen Zen för bärbara datorer i form av processorfamiljen Ryzen Mobile, mer känd vid kodnamnet Raven Ridge. Enligt AMD ska denna bjuda på stora förbättringar ställt mot Bristol Ridge, både sett till prestanda och energieffektivitet.

Nu hittar en av de första bärbara datorerna med Ryzen Mobile ut på webben. Det handlar om HP Envy X360 vars chassidesign finns sedan tidigare med processorer ur såväl Intels Kaby Lake-familj som AMD:s Bristol Ridge, men som här bestyckas med processormodellen Ryzen 5 2500U.

AMD Ryzen 5 2500U har enligt specifikationerna hos HP fyra kärnor i 2,0 GHz med ett maximalt turboläge på 3,6 GHz. Detta har sällskap av 6 MB-cacheminne, där 4 MB sannolikt är L3-cache och delas av samtliga kärnor medan 2 MB är L2-cachminne – 512 KB (0,5 MB) exklusivt per kärna.

Den integrerade grafikdelen kallas AMD Radeon Vega M, men här anges varken antalet beräkningsenheter eller klockfrekvenser. Sannolikt är dock att grafikdelen har ett antal enheter inaktiverade, då Ryzen 5 väntas vara en nedskalad krets till skillnad från Ryzen 7 som bör husera fullskaliga Raven Ridge.

Sett till själva datorn har den en 15,6-tumsskärm med IPS-panel och upplösningen 1 920 × 1 080 pixlar. På lagringsfronten anges en 256 GB SSD-enhet och mängden primärminne är 8 GB DDR4 i 2 400 MHz, dock endast med en modul. Samtidigt anges att datorn kan utrustas med "upp till 16 GB", vilket rimligtvis bör uppnås med två minnesmoduler. Batteritiden anges till 10 timmar.

Bärbara datorer med AMD Ryzen Mobile går inom kort in i produktion och ska lanseras skarpt till slutet av året.