Under 2016 lanserade Micron minnestekniken GDDR5X, som namnet anspelar på är en vidareutveckling av GDDR5. Under senvåren samma år lanserade Nvidia det då nya flaggskeppet Geforce GTX 1080 med arkitekturen Pascal, som blev först ut med att använda tekniken i en färdig produkt.

Trots nya framsteg med högpresterande High-Bandwidth Memory (HBM) är det en i grunden dyrare teknik, varför GDDR består som ett prisvärt alternativ. Från början var tanken att en regelrätt efterträdare till snart nio år kommersiellt tillgängliga GDDR5 skulle se dagens ljus först under 2018, men nu meddelar Micron att de har för avsikt att få ut GDDR6 redan till slutet av 2017.

Enligt Micron accelererar de utrullningen av GDDR6 för att möta efterfrågan på högre bandbredd inom persondatorer och spelkonsoler. Det här skulle kunna betyda att antingen AMD eller Nvidia har för avsikt att släppa nya grafikkort med GDDR6 runt årsskiftet.

Än så länge är det tunt med tekniska detaljer om GDDR6. Däremot är det känt att minnestekniken på sikt ska kunna erbjuda en överföringshastighet på 16 Gbps, en dubblering mot GDDR5 (8 Gbps) och högre än de 12 Gbps som GDDR5X väntas nå längre fram i tiden.

Källa: Computerworld