Nästa konsol från Microsoft går än så länge under namnet Project Scorpio, en uppgraderad version av företagets Xbox One. Den nya konsolen får enligt Microsoft en beräkningskraft på 6 TFLOPS för grafikdelen och en åttakärnig processor från AMD. Tack vare den kraftfullare hårdvaran ska spelkonsolen kunna köra spel i äkta 4K-upplösning, vilket är svårare att åstadkomma med Playstation 4 Pro.

I ett inlägg på Twitter meddelar Xbox-chefen Mike Ybarra att den nya konsolen blir bakåtkompatibel och kommer precis som Xbox One kunna köra Xbox 360-titlar. Sedan Microsoft tillkännagav bakåtkompatibiliteten för Xbox One under förra årets E3-mässa har nya titlar lagts till successivt och har blivit en populär funktion bland många användare.

Microsoft har sedan tidigare sagt att utvecklare redan nu kan optimera spel för den mer kraftfulla hårdvaran, då spel som utvecklas till PC redan siktar på kraftfullare komponenter än så. Företaget menar att de speltitlar som släpps till konsolen troligen blir PC-versioner som anpassats för dess hårdvara och inte portar av andra konsolversioner.

Än är inte något specifikt lanseringsdatum satt för Project Scorpio, men Microsoft har tidigare nämnt "holiday 2017", det vill säga lagom till julhandeln samma år.