Bluetooth är en trådlös teknik för sammankoppling av olika enheter som inte får särskilt mycket uppmärksamhet, men tekniken är likväl en del av nästan alla mobila enheter. Den nuvarande versionen, Bluetooth 4.2, lanserades så sent som 2014, men redan nu står version fem för dörren.

De stora paradnumren för Bluetooth 5.0 är dubblerad räckvidd och fyra gånger så hög maximal hastighet för kommunikation i lågenergi-läge. Dessa är förväntade framsteg vid ett nytt versionsnummer, men version fem ska dessutom utöka standardens utbud av funktioner.

Bland nya funktioner märks stöd för icke-anslutna tjänster för information och navigation. Som exempel anges möjligheten att använda olika sändarstationer för att låta användare med en Bluetooth 5.0-bestyckad enhet navigera inuti byggnader eller genom okända platser utan att ansluta till en webbtjänst eller dylikt.

Utöver förbättringarna får standarden ett nytt nummer då gruppen bakom, som backas av företag som Apple, Intel och Microsoft, vill göra marknadsföringen tydligare och lättare att förstå. Bluetooth 5.0 lanseras i London den 16 juni.