Microsofts universella applikationsplattform, UWP, gör det möjligt för applikationer att utvecklas för och släppas på en rad olika typer av produkter. Allt från Windows-datorer till Xbox-spelkonsoler och mobiltelefoner kan köra UWP-appar. Smidigt för utvecklare, men plattformen har fått utstå en hel del kritik på senare tid för sitt bristande funktionsstöd.

UWP är formatet som används av applikationer som distribueras genom Windows-butiken. För närvarande lider UWP-paketerade spel av en rad olika bekymmer, bland annat är det inte möjligt att stänga av V-Sync och parkopplade grafikkort via Crossfire eller SLI fungerar inte. Att stödet för traditionell spelpaketering inte heller stöds fullt ut har kritiserats av industrijättar.

Under den pågående spelutvecklarmässan Game Developer Conference 2016 har dock Microsoft i samtal med journalister meddelat att UWP i kombination med DirectX 12 ska få välbehövliga förbättringar framöver. Dessa inkluderar stöd för variabel bilduppdatering, vilket gör det möjligt att dra nytta av bildsynkronisering via AMD Freesync och Nvidia G-sync.

Samma uppdatering ska även göra det möjligt att stänga av V-Sync för att göra tearing möjligt. Normalt sett är detta inte önskvärt, men det finns situationer där den minsta möjliga latensen som uppstår vid olåst bilduppdatering kan vara användbar för spelutvecklare.

När uppdateringen av UWP blir tillgänglig framgår inte, men Microsoft meddelar att de kommer att prata mer om förbättringarna under mässan Build 2016, som går av stapeln den 30 mars i San Francisco.

Källa: Anandtech