Sedan Iphone 4 har Apple använt marknadsföringsnamnet "Retina" för att beskriva riktigt högupplösta skärmar. Med tiden har konceptet överförts till andra kategorier än telefoner, i ordningen surfplattor, bärbara och nu senast stationära datorer med 27-tumsvarianten av Imac.

Den mindre modellen på 21,5 tum blev dock utan uppgradering, men nu rapporterar 9to5mac att det blir ändring på den saken. Under nästa vecka sägs Apple göra en tyst uppdatering av storleksklassen, som sägs gå upp till 4 096 x 2 304 pixlar för en punkttäthet på 219 pixlar per tum (ppi). Detta är snarlikt 27-tumsmodellen som sedan slutet av 2014 säljs i ett 5K-upplöst utförande.

För att driva den högre upplösning ska den nya Imac-modellen komma utrustad med kraftfullare grafik än tidigare. Om det blir en dedikerad variant från AMD eller Nvidia framgår inte. Det är också mycket möjligt att Apple anser att de integrerade grafikdelarna i Intel Skylake är tillräckliga.

Vidare ska det inte handla om några världsomvälvande förändringar mot tidigare, utan datorn behåller samma design som dagens modeller. Den nya, högupplösta varianten kommer att säljas vid sidan om Full HD-modellerna.