Efter över ett år drar det ihop sig för grafikkretsen Tonga att skalas upp från dess nedkapade utförande, som först introducerades med Radeon R9 285 och som i sin tur uppgick i uppfräschade R9 380. Nu visar det sig dock att det inte blir riktigt vad många har väntat sig.

Enligt källor till SweClockers kommer annalkande Radeon R9 380X att bestyckas med en uppskalad variant av Tonga, där antalet streamprocessorer går upp från 1 792 till 2 048 stycken. Så långt stämmer tidigare uppgifter, däremot blir det inget lyft för minnesbussen.

Istället för 384 bitar landar bredden för Radeon R9 380X på 256 bitar, det vill säga samma som R9 285/380. Förutom att det inte blir någon enorm bandbreddsökning medför det att minnesmängden stannar kvar vid 2 alternativt 4 GB, istället för att kliva upp till 3 respektive 6 GB.

Det har länge spekulerats i att Tonga i själva verket har bussbredden 384 bitar och varför AMD inte väljer att aktivera hela paketet framgår inte. En förklaring skulle kunna vara för att hålla nere strömförbrukning, men också för att hela bussen inte behövs i kombination med Tongas minneskompression.

Det är också möjligt att anledningarna är ett försök att hålla nere priserna. Det här genom två delar. Den första är att antalet minneskretsar som behöver köpas in hålls ned. Den andra är att partnertillverkare inte behöver utveckla nya kretskort, utan kan använda samma som för Radeon R9 380 och därmed även dra nytta av stordriftsfördelar i produktionsleden.

Avslutningsvis råder oklarheter om grafikkortets exakta klockfrekvenser, men de väntas inte ligga långt över Radeon R9 380. Var AMD landar officiellt har å andra sidan sannolikt ingen större betydelse, då merparten av alla varianter i butik kan väntas komma med uppskruvade frekvenser direkt från fabrik.

Något exakt lanseringsdatum för Radeon R9 380X finns inte ännu, utan det enda som kommunicerats i dagsläget är slutet av oktober. Grafikkortet kommer kilas in mellan R9 380 och R9 390, vilket talar för en prislapp på omkring 3 000 kronor.