Med Mantle banade AMD väg för nästa generations grafikgränssnitt. Huvudnumren är lägre overhead och bättre nyttjande av fler processorkärnor (trådar), någonting som gör det möjligt att utföra fler ritanrop än DirectX 11 och tidigare. Det här är nu på väg till nästa version av DirectX och även uppföljaren till OpenGL; Vulkan.

Nu publicerar Techpowerup en hemligstämplad presentation från AMD, som visar vilka förbättringar som är att vänta med DirectX 12. Först och främst visar bolaget hur ineffektivt DirectX 11 är på att nyttja flera kärnor och att det i dagsläget är en kärna som drar det tunga lasset.

Med nedbantade abstraktionslager i DirectX 12 möjliggörs mer effektiv användning av mer än en tråd. I AMD:s exempel visas hur samtliga åtta kärnor bidrar, vilket halverar renderingsprocessen från 29 millisekunder (34 bilder per sekund) ned till 15 millisekunder (66 bilder per sekund).

En annan presentationsbild visar hur antalet ritanrop per sekund (eng. draw calls) ökar när AMD går över till det nya gränssnittet. Som exempel används fyrkärniga A10-7850K och ett "hemligt" test – högst sannolikt kommande uppdateringen till 3DMark. Här lyfts prestandan med 469 procent, samtidigt som strömförbrukning går ned en smula. Nämnvärt är att detta är ett bästa scenario för DirectX 12 och att prestandalyftet kan variera stort beroende på spel.

Möjligheten att nyttja fler processorkärnor är inte det enda som tillkommer med DirectX 12. Ett annat tillskott är en förbättrad renderingsprocess för grafikdelen med möjligheten till asynkron schemaläggning och exekvering, vilket ger högre prestanda genom att dela upp tidigare seriella beräkningar till parallella.

DirectX 12 lanseras tillsammans med Windows 10 under sommarmånaderna.