Lanseringen av arkitekturen Sandy Bridge i början av 2011 var inte enbart goda nyheter för prestandajägare. Processorernas basfrekvens ligger på 100 MHz och kan inte höjas mer än med några enstaka procent innan systemet säger ifrån. Detta problem är även aktuellt med dagens Ivy Bridge, vilket gör att endast de dyrare modellerna med upplåst multiplikator kan överklockas i någon större utsträckning.

Anledningen till överklockningsproblemet är att styrkretsens PEG/DMI-buss är känslig för frekvensändringar och bunden till processorns klockfrekvens. Den påkostade plattformen LGA 2011 innehåller en lösning som justerar förhållandet mellan PEG/DMI och processorernas basfrekvens. På så vis kan basfrekvensen ökas från 100 till 125 eller 167 MHz och därutöver erbjuda ytterligare finjustering med cirka 5–7 procent.

På IDF 2013 avslöjar Intel att den fjärde generationens Core-processor "Haswell" med den tillhörande plattformen LGA 1150 kommer att kunna överklockas på samma sätt. Det kommer dock fortfarande att finnas modeller i K-serien med upplåst multiplikator, som gör livet ännu enklare för överklockare.

De upplåsta modellerna får en multiplikator som kan justeras upp till 80 i steg om 100 MHz. Grafikdelen kan även den överklockas med 50 MHz per snäpp (max 60x) och minnesfrekvensen kan höjas i steg om 200 eller 266 MHz upp till 2 933 MHz.

Intel lanserar de första processorerna med arkitekturen Haswell under sommarmånaderna. Det mesta pekar mot att mediaembargot lyfts i samband med mässan Computex Taipei, som går av stapeln den 4 juni.