Mjukvarujätten Microsoft stannar inte vid operativsystemet Windows 8 utan planerar att tävla mot konkurrenterna Apple och Google även på hårdvarufronten. Vid ett event i Hollywood presenterades surfplattan Surface med både ARM- och x86-baserade processorer.

Specifikationer

Surface for Windows RT

Surface for Windows 8 Pro

OS

Windows RT
Office Home & Student 2013 RT

Windows 8 Pro

Skärm

10,6" Cleartype HD

10,6" Cleartype Full HD

Upplösning

Okänt

1920 x 1080 px

Krets

Nvidia Tegra

Intel Core i5 (Ivy Bridge)

Lagring

32 GB
64 GB

64 GB
128 GB

Anslutningar

Micro SD
USB 2.0
Micro HDMI

Micro SD
USB 3.0
Mini DP

Batteri

31,5 Wh

42 Wh

Tjocklek

9,3 mm

13,5 mm

Vikt

676 g

903 g

Tillbehör

Touch Cover
Type Cover

Touch Cover
Type Cover
Penna

Lansering

Hösten 2012

Årsskiftet 2012/2013

Pris

Okänt

Okänt

De nya surfplattorna mäter 10,6 tum och är tillverkade av en magnesiumlegering med ett extra tåligt ytskikt, som sänker vikten och ska ge en exklusiv ytfinish. Integrerat i konstruktionen är även ett stativ som gör det möjligt att ställa upp surfplattan likt en fotoram.

Microsoft presenterar även två tangentbord som tillbehör till Surface. Den första kallas för Touch Cover och har konturer av knappar med tryckkänsliga ytor, som dessutom ger skydd för skärmen. För den som föredrar tangentbord av den mer traditionella sorten finns även Type Cover, där knapparna går att trycka ned. Båda har dessutom pekplatta för att styra muspekaren och navigera i gränssnittet.

Surface for Windows RT

Först ut är Surface for Windows RT som baseras på ARM och Nvidia Tegra. Denna modell är främst avsedd som en konkurrent till Apple Ipad och den stora mängden Google Android-baserade surfplattor som finns på marknaden. Här handlar det om en 10,6"-skärm med en ännu okänd upplösning, dock lägre än 1080p.

De exakta specifikationerna avslöjas inte, men i presentationen framgår det att modellen släpps med 32 alternativt 64 GB lagringsutrymme och anslutningar för USB 2.0, Micro HDMI samt kortläsare (SD). Tjockleken är 9,3 millimeter och vikten 676 gram.

Surface for Windows 8

Lättviktaren ackompanjeras av en kraftfullare x86-baserad variant med Intel Core i5 "Ivy Bridge" och fullfjädrade Windows 8 Pro. Denna modell ses som ett alternativ till ultraportabla bärbara datorer likt Ultrabook och riktas till professionella användare, bland annat med tillbehör som stylus (penna).

Huvudnumren är att skärmen har upplösningen 1920 x 1080 pixlar (1080p) och att lagringsalternativen uppgraderas till 64 och 128 GB. Dessutom tillkommer höghastighetsanslutning via USB 3.0 samt Mini Displayport. De påkostade komponenterna får tjockleken att öka till 13,5 millimeter och vikten till 903 gram.

Pris och tillgänglighet

Microsoft Surface med Windows RT ska finnas ute på marknaden i samband med lanseringen av Windows 8 till hösten. Tre månader senare, det vill säga framåt årsskiftet, släpps den x86-baserade versionen av surfplattan. Löftet är att priserna ska hamna på samma nivåer som Android-baserade surfplattor respektive Ultrabooks.