Med sajter som Youtube, Vimeo och Dailymotion har video på webben blivit en självklarhet. Hittills har uppspelningen tagits om hand av tredjepartsprogram som Adobe Flash, men med övergången till standarden HTML5 väntas webbläsarna sköta detta på egen hand, vilket inte minst underlättar för användare.

HTML5 innehåller nämligen en ny tagg som kan användas för att direktlänka till video. Standarden anger dock inte något filformat, något som ger utrymme för jättarna att bråka om en videostandard att enas kring.

Länge har det sett ut som att H.264 skulle gå vinnande ur striden tack vare ett ordentligt försprång på marknaden. Youtube kodar redan film till formatet och många andra videosajter har gått över eller planerar att gå över till H.264 för högupplöst video.

Saker började dock hända i februari när Google köpte upp On2 Technologies som står bakom videoformatet VP8 och släppte formatet fritt. VP8 kombineras med ljudsystemet Vorbis och bildar WebM, den starkaste utmanaren till H.264.

Till skillnad från konkurrenten H.264 är WebM ett öppet format utan licensavgifter, vilket inte minst välkomnas av öppenkällkodsutvecklare. Det innebär att det numera finns två videoformat med starka finansiärer som slåss om rampljuset.

Uppståndelsen kring videoformaten har inte heller gått förbi webbläsarutvecklarna. I dagarna släppte Mozilla en tidig prototyp av renderingsmotorn Gecko 1.9.3 som ska utgöra grunden i Firefox 4 med stöd för just WebM. Dessutom har tidiga utvecklingsversioner av Google Chrome och Opera stöd för det öppna videoformatet.

På andra sidan staketet huserar Microsoft Internet Explorer och Apple Safari. Mjukvarujättarna är medlemmar i MPEG Group som står bakom H.264. Microsoft har redan gjort klart att IE9 inte kommer med inbyggt stöd för WebM. Det hindrar visserligen inte någon från att installera insticksprogram som kan spela upp formatet, men samtidigt försvinner då fördelen med HTML5-taggens enkelhet och användarvänlighet.

Apple har ännu inte givit något definitivt besked. Med tanke på företagets ställningstagande för H.264, främst som en ersättare till Adobe Flash som videospelare, är dock utsikterna för WebM i Safari dystra.

Kvar är frågan vilket format stora videosajter kommer att använda. Google-ägda Youtube intar en något vacklande hållning och tillhandahåller en betaversion av webbplatsen med både H.264 och WebM. Kanske ger detta en ledtråd om framtiden för video på webben, med två format som får samsas om utrymmet i etern.