I början av nästa år planerar AMD att lansera processorn Magny-Cours. Modellen ingår i Opteron-familjen och riktas till servrar och datacentraler. Med inte mindre än tolv processorkärnor siktar AMD på att ge Intel en match i ett prestigefyllt marknadssegment där kampen om kunderna är stenhård.

Nu har en användare på Xtremesystems kommit över ett system med dubbla Magny-Cours. Enligt CPU-Z har vardera processor 6 MB L2-cache (512 KB per kärna), 10 MB L3-cache och klockfrekvensen 1,7 GHz. Nykomlingen använder DDR3-minne och passar till sockel G34.

I Wprime uppmättes minnesbandbredden till duktiga 42 GB/s. Detta kan jämföras med Intel Core i7 920 som klarar av cirka 25 GB/s. Imponerande nog kan den nya processorn även överklockas. Användaren rapporterar om en övre gräns på cirka 3,0 GHz – därefter blir värmeutvecklingen allt för hög.

AMD Magny-Cours ingår i plattformen Maranello och släpps i det första kvartalet 2010. Utöver fler kärnor märks nya sockel G36 och fyra kanaler DDR3-minne per processor. Det är även känt att den sexkärniga konsumentmodellen som i dagsläget kallas för Thuban baseras på AMD:s kommande serverprocessor.

Källa: Xtremesystems.