Inlägg

Inlägg som Scuttle har skrivit i forumet
Av Scuttle
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Viss utbarhet leder i praktiken till mer problem. Jag har nu i helgen fixat databoxen på en grävmaskin. Där komponenter inne i databoxen var utbytbara och nu hade börjat glappa. Hade de varit fastlödda hade det aldrig skett.

I en laptop är det främst ssd, ram och batteri som man behöver byta ut för bättre saker. Resten kan gå sönder, extremt lätt moduläritet kan dock leda till att de ofta går sönder än att allt bara är ihoplimmat och man får byta hela delen.

Framework gör ingenting som alla andra laptop-tillverkare inte har gjort innan i olika utsträckning. Det enda som skiljer är att deras laptopar är gjorda för att kunna uppgraderas/repareras lätt.

Vad finns det för anledning att limma fast batteriet i chassit annat än att försvåra reparationer och uppmuntra konsumenter att slänga laptopen och köpa en ny?

Vad finns det för anledning att inte sälja en ny skäm till din laptop annat än att försvåra reparationer och uppmuntra konsumenter att slänga laptopen och köpa en ny?

Det finns ingen anledning till att t.ex Apple inte skulle kunna konstruera en likadan, förmodligen bättre, laptop än Framework och göra den minst lika reparations- och uppgraderingsbar.

Men dom vill inte. Dom vill att du köper en ny dator när din undulat bitit sönder en tangent på tangentbordet...

Av Scuttle
Skrivet av Sh4d0wfi3nd:

Googla upp Framework då. De är uppgraderingsbara både med GPU (16 modellen tror jag?), CPU, MOBO, RAM, SSD, expansionsplatser såsom USB eller extra lagring, tangentbord, numpad, bildskärm (primärt byte), etc.

Well, när man uppgraderar så är det hela moderkakan, inklusive CPU. Man kan inte uppgradera bara CPU.

Av Scuttle

Öff, missade helt att uppdatera...

Anyhow... grejorna kom fram helt OK. Själva "byggandet" var en baggis, så om man kan spara 200 euro på att köpa DIY-versionen så ska man absolut göra det. Tog kanske max 10 minuter att skruva fast tangentbordsplattan, applicera RAM, SSD och lite sånt

Nu kör jag Linux på den, men installationen var i princip helt smärtfri, boota från USB var ett litet aber tills jag insåg att vissa av USB-portarna inte går att boota från.

Nu när det är "klar" så får jag säga att det är en otroligt smidig maskin. Den känns "premium", får ingen känsla av att man gjort avkall på några grejor för att få datorn modulär.

Nu köpte jag den med tyskt tangentbord, vilket kanske inte är helt optimalt, men räknar kallt med att kunna köpa ett svensk tangentbort "snart" och enkelt byta ut det.

Jag införskaffade ett gäng vinylklistermärken från keyoverlay.com, dom funkar... OK, ser inte helt hundra ut, men får gå tills dom bestämmer sig att skeppa till Sverige.

Så... A+, would buy again är väl kontentan.

Av Scuttle

Har via en bulvan i Tyskland beställt en FW13 AMD edition med nedanstående specs:

https://i.imgur.com/UV0fw1G.png

Det tyska tangentbordet är nog det som skiljer sig minst från det svenska. Man kan få det med blank ISO eller ANSI layout on man har sådana böjelser, men inget för mig. När jag fick min Amiga 500 för tusen år sedan så var den direktimporterad från Västtyskland, så jag tror jag kommer klara den layouten även den här gången. Samt att det är enkelt att byta när dom väl släpper en nordisk version av tangentbordet.

Jag beställde laptopen den 4 februari. Dagen efter fick jag ett mail om att dom skulle extragranska min beställning, det eftersom jag som betalare fanns i sverige, men leveransaddressen var tyskland.
En dag senare fick jag ett mail där beställningen var "godkänd", men dom gjorde det samtidigt väldigt klart att jag beställde från ett land som dom ännu inte officielt stödjer så kommer jag själv att få stå för eventuell returfrakt och dom skickar bara garantiutbyten till länder som finns med på deras lista. Det var nåt som jag visste redan innan, så ingen överraskning där.

Vad som dock överraskade mig var leveranstiden. Tre dagar från Taiwan till min mottagare i Tyskland, imponerande!

https://i.imgur.com/DsxntJo.png

Nu väntar jag på att min tysk ska ta sig till sverige, det ska enligt planerna ske nästa helg, så uppdateringar följer...

Av Scuttle

Annonsen är avslutad

Av Scuttle

Supermicro Xeon-server

Supermicro X9SRI-F moderkort
Minnen 8 x 16GB (128GB) DDR3 RDIMM
Antec Sonata chassi
Plexgear 600W PSU
Intel Xeon E5-2650 CPU

Inga diskar!
Chassit är rätt gammalt och saknar bl.a hårddiskvaggor, men moderkortet är ett vanligt ATX-kort, så det är en smal sak att flytta det någon annanstans.

Läs hela annonsen här

Av Scuttle

Användare: @Paw
Typ av affär: Sälj

Tillvägagångssätt: Swish/Möte
Produkt: Hårddiskar

Positivt:
Snabb och rak kommunikation
Snabb betalning

Negativt:
Inget

Slutbetyg: 5/5

Av Scuttle

Annonsen är avslutad

Av Scuttle

Hårddiskar till salu - 50:- per TB

Jag har ett gäng diskar till salu i lite olika storlekar

WD Red 4TB 19 stycken 2013-2017 - 200:- styck
WD Red 3TB 6 stycken 2012-2015 - 150:- styck
Dell 4TB 3 stycken 2017 - 200:- styck

Inga av diskarna har visat på SMART-fel eller liknande.

Hårddiskarna finns i Lund och jag vill helst inte skicka dom med tanke på vikt och stötkänslighet.

Läs hela annonsen här

Av Scuttle
Skrivet av tcntad:

Har appen tillgång till platsdata överhuvudtaget?

Appen har inte tillgång till platsdata, dock har den tillgång till mobildata, så teorin är att dom har använt nån bluetooth beacon och sen frågat Postnord var just den beaconen befann sig och sen skickat en notis till mig...

Samtidigt skulle det ju innebära att Postnord samlar in ohemula mängder positionsdata på alla som installerat deras app...

Av Scuttle
Skrivet av tcntad:

Var det PostNords app som du fick notis från och inte en Google-tjänst?

Det var Postnord-appen som kom med en notifikation

Av Scuttle

Wifi är inget jag kopplar upp mig på, bluetooth beacon skulle det ju kunna vara, men är inte det "lokationsdata"? Kanske mer GPS-data....

Samtidigt innebär det att dom skickar min position till postnord, hrm...får gräva lite i det här...

Av Scuttle

Postnord - lokationsdata

Var med om en liten konstighet nyss... Skulle skicka ett paket till en polare, använde Postnords hemsida, inga konstigheter...

När jag gick ner till min lokala nasare för att lämna in det på ombudet så blippade min telefon till och informerade mig om att jag var i närheten av ett postombud som jag kunde lämna in mitt paket på.

Dubbelkollade och verifierade att appen inte hade tillgång till lokationsdata (iOS), så hur i helvete visste Postnord vart jag var...

Av Scuttle

10-pack taget!

Av Scuttle

Annonsen är avslutad

Av Scuttle

Taget!

Av Scuttle

Silverstone SST-SG06BB-LITE (UTAN PSU)

Jag har haft det här chassit stående ett tag, och det är ju roligare om det kommer till användning än att det står i min garderob...

Det är alltså ett svart Silverstone chassi, plats för ett ITX moderkort, har två pci expansionsplatser, plats för en 2.5" enhet och en styck slim optisk enhet.

Vad som ingår i paketet:

Silverstore SST-SG06BB-LITE
SATA DVD-brännare modell slim, Samsung SN-208
ASUS ITX moderkort P8H77-I
Intel CPU av okänd modell
Två 8GB Kingstin-pinnar.

INGET PSU!
Chssit tar ett SFX-aggregat, alltså inte ett vanligt ATX.

First come, first served... Vilket inte innebär att första person som messar mig "Jag kommer och hämtar det om sex dagar!" vinner, utan den som faktiskt hämtar det först får det.

Läs hela annonsen här

Av Scuttle

Vill flika in här med en varm rekommendation av Grufman Bil. Jag beställde 10 flaskor igår fredag. Idag lördag(!) plingade till i mobilen att det fanns att hämta på mitt lokala uthämtningsställe.

Snabb leverans är bara förordet.

Av Scuttle

Billiga kablar på Amazon

Var inne i min lokala Kjell-butik för att jag behövde en tremeters displayport 1.4-kabel till min splajjans nya 144Hz, 4K skärm, den enda dom hade som var DP1.4 visade sig kostar 700 spänn.

Alltså... jag vet inte, men sju hundra för tre meter kabel...nåt jävla knas är det ju då.

Kollade runt lite på Amazon, och där kan man få en motsvarande sladd för mindre än en hundring... Är det lönt att försöka med en sån kabel istället, eller är det bara kassa skräpkablar och det verkligen finns en rimlig orsak till varför samma tåt på Kjell kostar sju gånger mer?

Av Scuttle
Skrivet av joeldeluxe:

Du har ingen möjlighet att köra native via DHCPv6? Annars finns också HE 6in4

Verkar inte som Bahnhof trattar native i mitt statsnät, och visst, HE finns, men 6RD är ju bättre, då ligger endpointen betydligt närmre.