Inlägg

Inlägg som alex_farnstrom har skrivit i forumet
Av alex_farnstrom

Testar Netdata just nu, gick att få in på min Home assistant server som addon, så jag kan hålla koll på den, så får ser hur den känns.

Av alex_farnstrom

jag kollade med rättigheterna till mapparna och disken, testade att flytta den till en annan användare men fick inte pga "program files" som windows hade lagt som en tom map på den disken, disken används bara som spel disk, så slutade med att jag formaterade om den och sen funkade allt, så måste varit något med rättigheterna som den inte hade ärvt som den skulle.
jag hade installerat om windows för ett litet tag sen, men har alltid varit samma microsoft konto jag använt sen jag började använda den disken, och inte haft problem tidigare.
men löste sig med att formatera om den bara.

Av alex_farnstrom

övervaka servrar hemma?

Vad finns det för smidigt program för att övervaka tre hemma servrar, två med ubuntu och en med windows.

vill kunna snabb kolla disk användning, processor användning, ram etc, inget behov att att kunna pusha uppdateringar etc.

skulle det funka på två Qnap Nas så skulle det inte vara fel heller.

En server kör Docker, en kör Home assistant OS och en Windows 10.
Ena Qnap nas kan köra Docker, andra kan inte.

Finns det något smidigt som kan samla alla på samma ställe?

Av alex_farnstrom

Får inte bort skrivskydd

Har ett udda problem som jag inte dykt på tidigare.

har en katalog på min dator, Min World of Warcraft katalog, ligger under min "spel" disk, så är E:\battle net\world of warcraft\

jag har problem med att vissa inställningar inte sparas i spelet, vilket fick mig att titta på skrivskydd på den katalogen, och den har skrivskydd på sig, lätt tänkte jag och tog bort skrivskyddet.
men den vill inte "spara" att jag tagit bort skrivskyddet, klickar jag direkt på egenskaper igen så är skrivskyddet där igen, och samma problem kvarstår med att den inte kan skriva till vissa filer i mappen, jag har kollat mapp rättigheter, "ägarskap" av mappen etc, inget hjälper, mitt konto jag är inloggad med är Administratör av datorn, så ska inte vara några rättighets problem tycker jag.

Utan windows fick för sig plötsligt att låsa mappen med skrivskydd och inget jag gör förändrar det.
känner att jag som administratör för datorn att jag fortfarande är låst att inte kunna ändra på detta är lite löjligt.

någon som har några bra tips att komma runt detta?

Av alex_farnstrom

Har kört KoboldCPP och oobabooga med lokala modeller från huggingface ett tag nu, så kommer vara intressant att testa hur denna funka jämnfört med dem.

Av alex_farnstrom

Primära är mus och tangentbord, men har en Stadia controller för de spel det känns smidigare med.

Av alex_farnstrom
Skrivet av Rouge of Darkness:

Om den är oläsbar finns väl risk att den har diverse bitar som saknas i filen efter filåterställningen så därför den inte är läsbar.

Men du kan ju testa typ handbrake eller nått å se om du kan läsa ut video och ljudfilen ur containern.

Handbrake är ett bra förslag, hade helt glömt bort den.

Skrivet av DavidtheDoom:

AVI och MKV är bara media-kontainrar så det mest intressanta är att veta vad det är för mediaformat inuti dessa filer. Kan vara allehanda video- och ljudformat vilket gör det svårt att guide:a hur man gör.

Nu har inte jag så mycket koll på detta ämne men jag har koll på att kritisk information är utelämnad än så länge.

Enligt DviFix++ är MJPG under som video.

Av alex_farnstrom

reparera skadad AVI fil.

Har ett gäng AVI filer som inte går att spela efter jag har kört en recovery på en gammal HDD.
Vad finns det för program som jag kan försöka reparera dem med? har försökt med VLC med någon guide som säger man skulle "konvertera" dem, men gick inte.

gärna något gratis program om möjligt.
är inte superviktiga filmer, utan mer intresserad av vad de är för något.

Av alex_farnstrom
Skrivet av Maskaren:

Netlimiter använde jag ofta för många år sen då man satt med DSL. Bra verktyg där man kan begränsa enskilda program. Kan hända att dom låst mycket bakom betalning.

ser ut som att det finns en 28 dagars test sen är den 300:- någonstans per år.

Av alex_farnstrom
Skrivet av Krakkan:

Hmm, får mig tänka på Netlimiter där man kan göra nästan vad man vill, även VPN killswitch, brandvägg och bandbredd allokering per program.

okej, ska kolla netlimiter, se om kan göra det jag vill.

Av alex_farnstrom

Begränsa bandbredd på applikation windows 11

Skulle behöva begränsa bandbredden/nerladdningen på en applikation på datorn.

Kör Windows 11 Pro.

Jag har börjat leka runt med lokal AI och LLM modeller, vilket gör att man laddar ner en del och testar, allt laddas ner via Command prompt och Python, applikationen jag kör laddar ner dem åt mig via den, men då tar den all bandbredd den kan, är okej om man är själv hemma eller barnen i säng, men när de vill spela, se på youtube etc, så är det inte lika populärt.
Så skulle vilja begränsa nerladdnings hastigheten på det, hittar ingen möjlighet att ställa in det i windows 11, inte ens en allmän för hela datorn om det är så, men helst kunna välja ut vilken Applikation som får vad för hastighet.

Går det att göra i windows 11, eller måste man använda något program för det?

Har en Edgerouter X, om det är möjligt där i istället?

Av alex_farnstrom
Skrivet av neverwhere:

Ni får givetvis göra er lustiga på min bekostnad och skratta åt min okunskap. Det är helt ok.
Därav min fråga om jag ska vara nöjd med bytet.

Jag tänker på småsaker som vaporchamber till kylningen, 0rpm-läge eftersom jag gör annat än spela på min dator, fler faser på pcbt för strömförsörjning.

Inser väl själv att det är små skitgrejer som förmodligen inte påverkar prestandan men det hade ju varit fint att känna att man inte får en "billigare" produkt när man ändå betalat en premie och inte valt det billigaste kortet.

MSI har Zero Frozr, vilket är deras namn på 0rpm läge, har det på mitt Msi 3080 ventus kort.
och vapor chamber är hur kylarna funkar, har kylaren de där kopparrören, så är det ett vapor chamber ( https://www.youtube.com/watch?v=M4POFT3Ctek&ab_channel=Techqu... om du vill veta mer vad det är) ang mer faser får jag låta någon mer insatt i det svara på hur mycket det egentligen gör.

När de byter ett kort mot "likvärdig vara" så försöker de hålla sig så nära som möjligt om de kan, men då tyvärr i ditt fall har dit orginalkort utgått, och de har valt ett kort så nära som de kan.
du kan alltid kontakta företaget och prata med dem, förklara att du inte är nöjd med valet av ersättningskort, och skulle gärna vilja få någon mer valmöjlighet, men, vad jag förstår av regler och lagar, har de inte gjort något fel, utan ersatt dig med en ny vara som är så nära som möjligt till din trasiga vara.

Av alex_farnstrom

Jag kör simpla lösenord hemma, på typ servrar som inte är exponerade mot nätet etc, där jag inte bryr mig om säkerhet utan bara simpla lösenord, sen bitwarden genererar de mer avancerade när jag behöver, skulle inte klara mig utan en lösenordshanterare, då skulle alla lösenord vara "1234lego1234" och sånt.

Av alex_farnstrom
Skrivet av Swedishchef_90:

Har din Tk foam I skalet?
Mekaniska Tk är ju inte tysta som membran

jag tror inte det, vet inte vad logitech har lagt in i den, har aldrig öppnat den.

Av alex_farnstrom

lite svårt att säga, försöker testa, ja, mycket av ljudet kommer från när man bottnar med den, men tycker en del är när jag börjar trycka ner, inget direkt "Klick", men tror mesta kommer från när man bottnar med dem.

Av alex_farnstrom

tyst mekaniskt tangentbord.

jag är lite på jakt efter ett tyst mekaniskt tangentbord, vet att det inte riktigt passar ihop, men gillar känslan av mekaniskt, men tycker det kan bli lite för högljud när man skriver ibland.

jag har just nu ett logitech G512 carbon, med taktila romer-g brytare, trivs med tangentbordet, men det blir lite högljutt när man sitter och skriver på kvällarna.
har tittat på deras MX mekaniska, ska finnas med taktil tyst brytare, vet inte vad för brytare som sitter i, någon som har erfarenhet av det?

håller mig helst till Logitech, för att slippa olika programvaror för att ställa belysning, macro knappar och så, då jag redan har hörlurar och mus från dem.

Av alex_farnstrom

vad som helst så länge det inte är Bring, de har lyckats tappa bort ett paket, sen plötsligt hittat det, sen lämnat sagda paket, tomt med vad som såg ut som någon skurit med en kniv, igentejpad.

sen skylde de på att avsändaren via amazon hade skrivit fel kollinummer, som genereras automatiskt, att det paketet tog sig till karlstad, sen plötsligt kunde de inte skanna det, tog dem en dag att sätta ny lapp, men fem dagar att skanna in det igen i systemet.

Av alex_farnstrom

min fråga är varför man inte kan använda något som Canbus som standard? behövs bara fyra kablar, två för ström, en för can high och en för can low, sen går det att koppla allt möjligt, bara en gemensam standard hur allt kopplas så är det klart.

Av alex_farnstrom

Oneplus Nord CE 2 Lite finns för runt 2500:-, lite ovanför din budget du tänkt dig, men kanske kan vara värt att titta på?
har en Oneplus Nord 5G, första generationen av dem, och är väldigt nöjd med den, lite bloatware, kör en väldigt ren android från början.

Av alex_farnstrom

Jag kör själv med ett par Logitech Pro X, går att ansluta med USB, 3.5mm, avtagbar bom mic, microfon på sladden, fysisk mute switch på sladden, någon hundring över 1000:- två olika öronkuddar för egen preferens.

har inte haft så många olika headsets, så kan inte jämnföra så mycket, men jag är nöjd med dem, sitter bekvämt, slipper massa RGB/GAMER grejer utan rätt stilrena.
Om man är villig att hantera deras Logitech G-Hub så finns det tillgång till brusreducering på mic etc, har inte testat brusreduceringen, så jag kan inte svara på hur bra den funkar eller inte, men de som har suttit på andra ändan har sagt att det är ett bra ljud, men då med bom micen.
Finns i Pro, Pro-x och Pro-X wireless, vet inte skillnaden mellan Pro och Pro-X mer än att det ska finnas surround på Pro-X, men testade det och ljudet blev inte så bra med surround, är mer virtuellt surround.

https://www.netonnet.se/art/gaming/gamingheadset/tradbundet-h...

om ni har någon elgiganten, netonnet eller något sånt i närheten, gå och testa och se vad som känns bra på huvudet, är rätt personligt vad som är bekvämt eller inte.