Inlägg

Inlägg som FL3JM har skrivit i forumet
Av FL3JM

Allright, jag har haft en tekniker från Samsung hos mig som bytt panelen på min G9 (ej Neo), han provade även byta moderkort, men inget av det hjälpte. Bytet av panel gjorde att det blev lite bättre men långt ifrån fixat.

Jag kan alltså fortfarande inte ha G-SYNC igång utan att det flimrar och dessutom ändå blir synlig tearing. Hela skärmen reagerar dessutom när man drar runt denna testbild på skärmen: https://i.imgur.com/wkZjUpc.png
Detta avhjälptes alltså inte med ny panel eller nytt moderkort till skärmen.

Så här såg nvidia pendulum ut innan panelbytet, lyckades dock inte fånga tearingen i denna lilla videosnutt: https://i.imgur.com/PSPMjhu.mp4
Så det blev lite bättre men man ser att det flimrar lite i bakgrunden fortfarande och tearingen är uppenbar så fort man kör i 40 eller 50 fps.

Så här såg testbilden ut innan panelbytet: https://i.imgur.com/bIL7dya.mp4
Jag uppfattar inte riktigt linjerna längre med nya panelen, dock ser man att hela skärmen dimmas så fort man drar runt testbilden. Detta syns mest när man har HDR på tycker jag.

Så han kommer stänga ärendet och skriva att felet inte kunde avhjälpas och att han gjort allt som går att göra. Dvs det kommer inte hjälpa att ta dit honom en tredje gång. Så vi får se vad Samsung gör nu, pengarna tillbaka eller uppgradera till Neo? Neo verkar ju dock vara långt från felfri den med, så jag vetefan...

Av FL3JM

Kinas nya Gen 4 Torium smältsaltsreaktor är ju rätt smutt, kräver inte ens vatten för kylning. Dom drar igång den denna månad är det tänkt. Sen ska dom bygga 30 till om några år i andra länder som dom samarbetar med.

https://www.france24.com/en/asia-pacific/20210912-why-china-i...

Av FL3JM
Skrivet av pine-orange:

Det jag menade med mitt inlägg är att man ska vara försiktig med information från lobbygrupper, det kommer vara vinklat till deras fördel. Du länkade till en bild,källan på sida 88, där de har räknat ut LCOE för system costs men det berättar inte allt. Jag kan inte hitta vilken discount rate de använder och det kan ha stor påverkan på siffrorna som de själva skriver. https://www.lazard.com/media/451419/lazards-levelized-cost-of... den här LCOEn kollar inte på system costs, om vi lägger dem ovanpå varandra borde vi få en mer rättvis totalbild. Det kanske finns viss överlapp, det är inte helt lätt att avgöra Det ser ut som att det fortfarande kommer vara till vind- och solenergins fördel men skillnaden borde vara mindre.

Jag klickade på länderna och där står det att vindenergi är det bästa energislaget, första plats är 11g CO2eq/kWh för vindenergi och på andra plats kärnkraft med 12g CO2eq/kWh men skillnaden är så pass liten att de får en delad förstaplats. Källan är IPCC 2014, nästa år får vi IPCC 2022. Vindkraftverken har blivit större så skillnaden borde bli större tänker jag?

edit:
Angående din andra bild som visade materialåtgången, den här twittertråden kollar på källorna som användes för att beräkna materialåtgången för energiprojekt i Australien. Både world nuclear och BNW använde samma källor. Deras siffror verkar vara lite för höga, i alla fall för solceller.

Lazard är inte så rätt jämt heller.
http://imgur.com/a/2DEoP24

Vill du ha lite mer exakta siffror än IPCC så kan du läsa EDP-deklarationerna på vattenfalls hemsida, är en bit ner i Pdf-format här: http://vattenfall.se/foretag/miljo/epd/
De är gjorda enligt ISO 14025, 14040 och 14044, dvs enligt konstens alla regler för livscykelanalys.
Kärnkraft: 4,2 gCO2eq/kWh
Vattenkraft: 8,59 gCO2eq/kWh
Vindkraft: 12,8 gCO2eq/kWh

Solceller får höga siffror i Sverige då vi inte har så många soltimmar på våra breddgrader. Ligger på runt 28-35 gCO2eq/kWh beroende på om det är monokristallina celler eller inte har jag för mig jag läste på Naturskyddsföreningens hemsida.

Går säkert pressa ner siffrorna ytterligare med ny teknik osv, precis som vanligt. Samma gäller dock kärnkraft, men här är potentialen att pressa ner ohyggligt mycket större då Gen 4 kommer kunna vara runt 70-100 gånger effektivare på att nyttja bränslet och bränslet är det som står för merparten av koldioxidutsläppen. Sen ökar verkningsgraden iom att de ofta har högre arbetstemp.

Av FL3JM
Skrivet av pine-orange:

Vi från kärnkraftslobbyn tycker att kärnkraft är det bästa energislaget. Okej.

Blir inte mindre sant oavsett, men om du har "bättre" källor som säger något annat så är jag väldigt intresserad.

En länk till som kan vara av intresse är https://www.electricitymap.org/map
Jämför Frankrike med Tyskland, klicka på länderna för ingående info. Så kan du fundera på vilket energislag som är det bästa.

Av FL3JM

Jag har min dator på andra sidan väggen där jag sitter, i ett förråd, där finns som tur är ett utsug (ventilation). Har meckat ihop en låda som jag satt runt baksidan av datorn och kopplat en slang till från utsuget, så det är ett konstant luftflöde genom datorn bara genom att luften sugs ut ur rummet via datorn. Funkar klockrent, blir aldrig varmt i rummet heller oavsett hur mycket datorn belastas, all varm luft sugs ut ur chassit.

Av FL3JM
Skrivet av PeoplesMC:

Går att förköpa Neo G9 nu med leverans start 4 Augusti. 20 000:- Var ju lägre än förväntat.

https://www.samsung.com/se/monitors/gaming/odyssey-neo-g9-g95...

Nu står det 22500:-, höjde dom precis eller?

Av FL3JM

Om ni öppnar denna bild i er webbläsare och så drar ni runt fönstret runt hela skärmen, får ni "interlace"-mönster i vissa zoner av skärmen?
https://i.imgur.com/wkZjUpc.png

Större tråd om det hela: https://www.reddit.com/r/ultrawidemasterrace/comments/jej7qq/...

Det märks även i spel, jag och en polare (med G9'an) får samma problem i t.ex Valheim när det är natt och dimma, ofta när man åker båt. Då flippar skärmen ut helt och det blir riktigt irriterande.

Av FL3JM

Det jag saknade som alternativ var USB-C displayport med laddning, så man kan koppla in jobblaptopen med en enda sladd, dvs skärmen får agera dockningsstation.
Den ska även stödja daisy chaining, så man kan koppla in ytterligare en skärm via den första skärmen.

Av FL3JM

Väldigt bra sida med mycket info:
https://world-nuclear.org/information-library/energy-and-the-...

Lite urplock ur sidan:

Systemkostnaden för olika energislag:
https://world-nuclear.org/getmedia/5c3dab56-b4ca-4a6f-b9e2-1b...

Materialåtgång per TWh för olika energislag:
https://world-nuclear.org/getmedia/5d9cd4d4-92bd-42a0-9359-ec...

Av FL3JM
Skrivet av improwise:

Är väl dock frågan om det blir någon mer skärm från Samsung, och blir det en denna år är det nog den sista:

https://www.anandtech.com/show/15681/samsung-to-cease-lcd-pro...

Dom kommer ju bara gå över till en annan teknik, vad får dig att tro att det inte blir några fler skärmar?

Av FL3JM
Skrivet av improwise:

Behovet av att ha så stor krökning är nog rätt litet om det inte behövs för att motverka de dåliga betrakningsvinklarna hos VA panelerna. För egen del har jag svårt att se att fördelarna överväger på en skärm utan den problematiken, även om det så klart är min högst personliga åsikt

Det är ju inte för betraktningsvinklarna jag köpte skärmen. Att ha en sån ordentlig krökning ger en mycket mer omslutande spelupplevelse. Även för vanligt jobb är det riktigt najs, allt hamnar ju ungefär på samma avstånd från ögonen vilket det inte gör om man har en platt 49".
Jag kommer aldrig gå tillbaka till en platt skärm nu kan jag säga.

Av FL3JM

Jag har en 49" väldigt böjd skärm (Odyssey G9), så när det väl kommer en liknande i OLED-utförande är det nog dags att uppgradera!

Av FL3JM
Skrivet av Larsp777:

Finns det spel som visar mer av spelytan och inte bara skalar upp?

Jag har inte kört ett enda spel där det bara skalas upp, så länge det går att välja rätt upplösning i spelet så blir det rätt.

Av FL3JM
Skrivet av Orontes:

Använder den standard PoE eller nån egenpåhittad variant?

Är ju inte jättejobbigt att bara gå in på tillverkarens hemsida och leta reda på informationen själv, bara så du vet.
https://www.ui.com/unifi/unifi-ap-ac-lite/

PoE Mode 802.3af/A PoE & 24V PoE

Av FL3JM

Den här sidan är väldigt bra om man vill räkna ihop alla möjliga aspekter i olika footprints som adderas på varandra för respektive energiproduktionsslag:
https://energy.glex.no/

Det som är lite extra smutt med denna sida är att man t.ex kan vikta saker i grafen själv, dvs tycker man inte att land area use per kWh är viktigt så kan man vikta ner den osv.

https://energy.glex.no/assets/images/footprint_fb.png

Den interaktiva jordgloben där man kan simulera olika energimixer är väldigt häftig också. Prova jämföra endast kärnkraft med endast vindkraft (nu kan man ju i praktiken aldrig köra endast vindkraft då man behöver lagring men skit samma), titta på area coverage när man maxar staplarna för de olika energislagen.

https://energy.glex.no/assets/images/GEC-Preview.png

Av FL3JM

Hur funkar det med två nätverkskort, kan man koppla dom mot samma switch/nätverksdisk och få dubbla hastigheten när man drar ner nån köttig fil eller vad är poängen?

Av FL3JM

Det verkar som att man har återkallat alla G9'or, fast det inte är officiellt än.

https://www.reddit.com/r/ultrawidemasterrace/comments/lbsapn/...

Och om man läser i andra trådar där folk beskriver problem (som den där gif-bilden som gör att hela skärmen flimrar, det händer ju även i t.ex program eller spel också) så verkar folk bli erbjudna pengarna tillbaka: https://www.reddit.com/r/ultrawidemasterrace/comments/jej7qq/...

Jag är ju rätt nöjd med skärmen så jag tänkte försöka vänta tills det finns något vettigt alternativ (typ nästa version av G9), är det nån som har koll på hur lång garanti vi man har på skärmen?

Här är en till bild som får skärmen att bugga ur, dra runt webläsarfönstret (dvs så bilden flyttar på sig). När bilden inte är i mitten av skärmen så dimmas hela skärmen ned och det blir sneda "scan lines" överallt.

https://i.imgur.com/wkZjUpc.png

Av FL3JM
Skrivet av Petterk:

Nej, det är ju detta vi pratat om i tråden. En generation 3+-reaktor kostar 85-160 miljarder, även en VVER-1200/AES-2006 kostar 85 miljarder SEK. Sju års byggtid och tiden för planering och tillstånd krävs för att bygga en av de mest beprövade konstruktionerna med uppdaterad säkerhet, andra konstruktioner är tio till femton års byggtid plus planering och tillstånd.

Generation 4 är inte så intressant att bygga fören t.ex. ryska SFR-reaktorer börjar exporteras. Oklart vad priset kan bli där, men det är ganska stora reaktorer det kommer handla om.

Krävs typ 1000 miljarder att bara ersätta de reaktorer vi har med uppdaterade, ska vi sen avveckla kol, olja och gas krävs väl ett par tusen miljarder SEK till. Finns inte utrymme att belåna dessa pengar via staten eller privat inom närtid. Hade verken kunnat amorteras under 60-80 år hade det varit mer lockande, men så lång livstid har inte de konstruktioner vi har att välja på de närmsta 20 åren eller så.

Är det inte märkligt hur Olkiluoto 3, som ändå är det mest misslyckade och fördyrade projektet någonsin, ligger på en kostnad på 85 miljarder? Det måste ju gå att kunna kapa kostnaden rejält bara man inte är kass.

Ryska BN-800 som är en Gen 4 bridreaktor kostade 15.8 miljarder, det är ju inte så farligt.

Jag tror hur som helst framtiden ligger i SMR'er då man kan sänka kostnaden med "löpande band"-produktion, som dessa från Rollys Royce som ska vara on-line redan 2029: https://www.world-nuclear-news.org/Articles/Rolls-Royce-sees-...
(Nu är ju dessa väldigt stora SMR'er, finns ju fler initiativ med mindre varianter.)

Av FL3JM

Jag tycker 1W låter lite lågt t.om Så du behöver inte oroa dig.

Av FL3JM

Jämför Tyskland med Frankrike eller Ontario i Kanada på denna livekarta: https://www.electricitymap.org/
Säger rätt mycket.
Tyskland njuter av EU's högsta elpriser, rullande blackouter och höga utsläpp per producerad kWh, trots att dom satsat 4000 miljarder på sitt Energiewende. Så blir det när man inte har kärnkraft (och inte heller har massa vattenkraft).

Framtiden ligger dock i SMR'er (Small modular reactor) tror jag, det kommer pressa ner tiderna och priserna för nya kärnkraftverk. Blir lättare att placera dom nära förbrukarna också. När dessa kommer som brid-reaktorer så kommer det bli perfekt, bränslet kommer räcka 100 gånger längre och avfallet blir mycket mindre och "ofarligt" redan under 300-1000 år istället för 100.000 år.