Inlägg

Inlägg som PHJ har skrivit i forumet
Av PHJ
Skrivet av Hulamaan:

Hej,

Jag har den senaste perioden haft ett slumpmässigt problem som bara händer ibland, där datorn startar upp som vanligt men där den inte kommer så långt, passerar inte ens förbi BIOS ser det ut som och alla LED lampor lyser på min dator och skärmen är total död.

Håller jag in start knappen i 10 sekunder, så den stängs av och startar upp datorn på nytt så kommer jag oftast in till skrivbordet.

Jag hade ett fel på min gamla dator som låter åtminstone delvis likt ditt, men min dator startade om flera gånger innan den till slut (under en lång tid i alla fall) lyckades starta upp Windows 7 (som jag hade då) och jag kom in i skrivbordet och datorn fungerade felfritt, men till slut så slutade den bara ladda Windows och startade om sig hela tiden. Gjorde en tråd här om det och felsökte i veckor, men slutade med att jag köpte en begagnad dator härifrån och den gamla hamnade i malpåse.

Typ ett år senare såg jag ett tips i en annan tråd om att det kanske var SSD:n som börjat bli korrupt, och det var ju mycket riktigt en SDD med ganska många år på nacken i mitt fall. Jag tog bort den och installerade Windows (10) på en annan SSD på den gamla datorn, och felet försvann helt och hållet och inga fler omstarter.

Vet inte alls om det är det här som hänt med din datorn, men har du en extra SSD så är det väl värt ett försök.

Av PHJ

Det ska väl inte vara omöjligt, jag är lite förvånad att du inte redan fått mängder av förslag. Kanske behövs det lite förtydliganden:

De max 2500 kronorna för en skärm, är det utöver budgeten för enbart datorn (9-14k)? Har ni grubblat något över skärmens upplösning? Den stora frågan är väl om det ska vara 1080p eller 1440p, och det handlar enkelt uttryckt om hur "skarp" bilden är. 1440p är mycket skarpare än 1080p, men kräver också en bättre (lika med dyrare) dator och i synnerhet grafikkort för att spelen ska "flyta" bra. Allmänt skulle jag säga att fler och fler går över till 1440p, och det är nog få datorentusiaster som skulle bygga en ny dator för eget bruk utan att satsa på en 1440p-skärm. Å andra sidan, med skärmupplösning är det så att man inte saknar det man aldrig haft - själv har jag haft alla tänkbara datorer sedan andra halvan av 80-talet, men sedan jag tog klivet upp till 1080p på min förrförra skärm (i alla fall 15+ år sedan?) så har jag inte känt något behov av att uppgradera till 1440p. Däremot är det helt otänkbart att gå nedåt i skärmupplösning.

Sååå, om sonen nu spelat på en Nintendo Switch (jag vet knappt vad det är) med vilken upplösning den nu kan tänkas ha, så kanske 1080p räcker gott och väl?

Det är också stor skillnad mellan en dator för 9000 kr och en för 14 000. Det går absolut att sätta ihop en dator för 9000 som klarar Fortnite utan problem (i synnerhet om skärmen är 1080p enligt ovan), men då är Fortnite också ett av de spel som anses som minst krävande för en speldator, och om sonen plötsligt vill spela något nytt häftigt (och krävande) spel så skulle han antagligen få sänka bildkvaliteten väldigt mycket, och det kanske ändå inte blir att spelet "flyter" som man vill att det ska. Lite svårt att förklara utan att använda just sådana termer du helst vill undvika, hehe.

Om budgeten i stället är 14 000 kr så hamnar datorn på en annan nivå, och om jag ska killgissa lite så skulle jag säga att man får ganska mycket extra datorprestanda för de här sista tusenlapparna.

Av PHJ
Skrivet av Swehunter88:

Jag skulle säga att det är din ssd som börjar ge upp eftersom du får problem med att boota men inga problem efter

Heh, ville bara återkoppla till den här tråden eftersom det här kanske är precis vad som var felet. Ingen bryr sig antagligen, men jag köpte en begagnad dator kring den här tiden (2022) och stoppade min gamla i en malpåse. För en tid sedan köpte jag dock ett nytt moderkort, och nyligen byggde jag ihop mina gamla delar i det nya moderkortet. Datorn startade upp en första gång utan några problem, och jag var kvick med ett USB-minne med Windows 10-installation på det, och allt verkade funka.. meeeeen, ibland hängde den sig vid uppstarten, och jag var tvungen att stänga av/sätta på den. Dvs, ganska exakt vad som var problemet med min gamla dator, ibland krävdes det flera uppstarter innan den kom igång så att säga, men väl där fungerade den felfritt. Det verkar även vara fallet med de gamla delarna i det "nya" moderkortet, och vet ni vad - JAG ANVÄNDE SAMMA SSD SOM OS-DISK SOM I GAMLA DATORN!!!!!!!!!!!!!1

Sååå, en viss SSD kan ju ha varit problemet hela tiden. Ska byta ut den så snart som möjligt, och se om problemet försvinner. o.O

Av PHJ

RAM-hastighet i CPU-Z är halva den i BIOS

Känt problem vad jag förstår, jag har sett många trådar och inlägg om det när jag googlat, och jag tror mig ha förstått att hastigheten (i MHz) som visas i program som CPU-Z, och i Windows 11, är - och ska vara - hälften av hastigheten som visas i BIOS. Något med DDR, double data rate yada yada zzzzzzzzz-zzz.. (med fokus på just double)

Men, ville ändå få lite input på ämnet, då det även dykt upp vissa motsägelsefulla resultat när jag googlat. I någon video såg jag att användaren hade (precis som jag) RAM-minnen som enligt Windows 11 gick i säg 1600 MHz, men efter en BIOS-uppdatering (!) så visade Windows 11 plötsligt 3200 Mhz..!

Det är väl helt möjligt, kanske mest sannolikt, att Windows 11 efter BIOS-uppdateringen för användaren i videon jag hänvisade till i stället visade den effektiva minneshastigheten, meeeeeen.. hur ska man veta? Hur vet ni? När och hur vet ni att ni faktiskt uppnått den minneshastighet era RAM-minnen kan prestera?

Av PHJ

Det här var ett äventyr att läsa. Har inga tips tyvärr, men vill ändå bidra med glada tillrop, och en förhoppning om att allt löser sig!

Av PHJ
Skrivet av eFoppa:

Pratade med Vikingsun (Satake är deras egna märke) och de säger att man kan ha vilka redskap man vill. Metallredskap kommer göra repor och påverka estetiskt men ska inte påverka funktionen.

Har du testat att göra en omelett och se hur jämn värnefördelningen är? I min minsta satake är det inga problem men i 28an stelnar omeletten olika jämnt.

Hm, näe, dels lagar jag inte direkt omelett, och när jag gör äggröra eller bara steker ägg så har jag en liten och smidig 29-kronors teflonpanna från IKEA. 32 cm för ägg behövs ju inte så ofta om man inte ska laga frukost till ett kompani. Har gjort äggröra i den någon gång, men då rör man ju ändå om hela tiden så kan inte säga något om värmefördelningen direkt..

Av PHJ
Skrivet av Simoneriksson:

Jag har köpt denna modell till mig själv och min familj

https://www.kitchentime.se/p/stekpanna-o-28-cm-gjutjarn-med-h...

Tycker den är cool, gjutjärn fast non-stick
Diskar den endast med varmt vatten.

Har haft en sån (32 cm) i ca 9 månader och är hur nöjd som helst, fortfarande inte minsta antydan till att beläggningen skulle lossna eller att mat fastnar. Ser att andra har lite sämre erfarenhet av den på det området, men min funkar precis som när den var ny. Använder bara en slickepott med gummihuvud i den, så absolut inget skrapande, och diskar också bara med varmt vatten.

Av PHJ

Antar att du kollat i BIOS att den är inställd på DisplayPort som, eh.. har glömt vad inställningen heter, men man kan iaf välja vilket grafikuttag som ska användas.

Av PHJ

Hursomhelst, när jag bläddrar genom de stationära datorerna som ligger ute just nu på bytdator.se så verkar priserna väldigt överdrivna för vad man får. Andra kanske har skarpare blick, men jag tycker att flera av burkarna närmar sig rent lurendrejeri.

Av PHJ
Skrivet av Anders9110:

Ifall det är en SFF dator så behöver TS också ett nytt chassi och nätaggregat samt adapter för att HP inte använder en vanlig 24 pin kontakt

finns att köpa hos Amazon för 179 kr COMeap 24 Pin to 6 Pin ATX Power Adapter

Aha, det hade jag inte koll på, jag kollade enbart komponent för komponent.

Av PHJ
Skrivet av L_vgren:

https://bytdator.se/begagnade-datorer-stationara-spel/GreeniX...

Grejen är att detta är samma dator som min gamla CAD dator på jobbet, fast den har 32gb ram istället.
Så om jag köper loss den för ett par hundralappar och köper ett nytt grafikkort (eller ett begagnat) så borde jag ju komma under halva priset.

Kan du köpa samma dator (minus grafikkort) från jobbet för några hundralappar så bör du verkligen nappa! Om du skulle köpa samma grafikkort som sitter i länk-burken, ett 1650 (som är skräp) så skulle du ändå hamna långt under priset för länk-datorn.

Vilket grafikkort som bäst skulle matcha den (ganska gamla) CPU:n i fråga får jag nog överlämna med varm hand till andra, mer kunniga forummedlemmar. Men min lika gamla i7-4790k CPU, som visserligen är ca 20% snabbare än länk-datorns CPU enligt UserBenchmark, har aldrig behövt anstränga sig det allra minsta för att hålla min 980 GTX fullt sysselsatt (99-100%) oavsett vilket spel jag spelat.

Och, min 980 är 35 - 45% snabbare än ett 1650 ....

Aja, TL;DR

Köp loss jobbdatorn för några hundralappar, och köp ett nytt grafikkort (invänta informerade råd från forumet), och grabben kommer segla genom Minecraft och Fortnite.

Av PHJ
Skrivet av Selmalagerlöf:

sitter cpun hårt nog så alla pins får kontakt med mobot??.. kan vara så att det är värmeexpansionen som gör att alla pins får ordentligt kontakt efter ett par omstarter

Det har jag aldrig tänkt på, datorn har som sagt fungerat felfritt i 7+ år. Men som jag skrev är väl ett alternativ att ta bort kylaren och applicera ny thermal paste. I samma veva vore det kanske lämpligt att lyfta bort CPU:n och kolla dels om något damm har letat sig in där, och som du skriver säkerställa att alla pins har god kontakt med socketen.

Av PHJ
Skrivet av Joakim Ågren:

Kanske CPU'n som överhettar ifall din kylare blivit dålig. Vad för kylning har du? Under uppstart så maxar ju CPU'n 100% några gånger och då kan den stänga ned ifall kylningen är defekt. Kan även vara tecken på att en lagringsenhet börjar bli dålig så det är värt att kolla upp. Prova boota utan HDD inkopplad och se om det gör någon skillnad.

Jag har kopplat bort HDD:n och har bara SSD:s kvar, samma omstarter. Min kylare är en Cooler Master Hyper 212, och har fungerat felfritt i 7+ år.. rensade häromdagen bort rejält med damm från kylflänsarna och sänkte idle temp från 35-ish till 23-24, men det gjorde inget för de här omstarterna. Får testa med att kanske ta bort kylaren helt och applicera ny thermal paste..

Av PHJ
Skrivet av cogiskart:

Strömsladd ingår, kan även skicka med en HDMI eller Displayport kabel om det behövs
Den var igång senast förra veckan så ingen fara på taket där!

Precis, datorn har Windows 11 idag och jag blåser helt enkelt ut den så att den blir som nyinstallerad. Du kommer nog behöva peta in lite Nvidia drivers för grafikkortet men inte mycket annat.

Skadar aldrig med extra sladdar.. Aja, då är bara frågan när den kan vara klar. Jag jobbar kväll idag (fredag) och i morgon så inte mkt tid för datorpillande, men söndag slutar jag 13 (enligt schemat, peppar peppar) så närsomhelst efter det skulle funka för mig. Måndag är jag ledig så det går också bra. Kan höras vidare i PM!

Av PHJ

1500 kr för ett 1660 Ti hade jag nog nappat på, visserligen beroende på ålder och användning (och den medföljande risken att bli blåst när man köper begagnat). Men, ett 1660 Ti skulle köra på 99-100% vid spel med den aktuella processorn. Det är inga konstigheter med det, men det betyder ju att grafikkortet sätter gränsen för prestandan, inte processorn.

Sett till processorn i fråga så tror jag att Åsa-Nisse träffar väldigt nära sweet spot med ett 1080 GTX, Ti eller inte, men då är det begagnat vi talar om, och bästa prestanda per krona. För den aktuella processorn så skulle jag tro att man kan gå upp till 3060 eller 3070 (som nypris kostar en arm och ett ben) innan grafikkortet så att säga springer i förväg...

Av PHJ
Skrivet av NukeDuke:

Ja, nästa del blir att ta bort moderkortet för att undersöka om det finns svullna/spruckna elektrolytkondensatorer och/eller brustna lödningar på transistorerna som kan ersättas, då främst i övre delen av moderkortet där strömförsörjningen finns.

Idag lossade jag på mb för att kolla mellan mb och backplate så att inget satt där som ev kunde kortsluta lådan, men näpp. Kondensatorer och transistorer är nog inget jag är kvalificerad för att inspektera, men moderkortet ser helt normalt ut vad jag kan bedöma, inga uppenbara konstigheter i alla fall.

Jag satte tillbaka grafikkortet innan jag återvände mb till chassit, men efter det så fryser laddningen av den nya Windows 7-installation jag lade in under tiden jag körde med enbart CPU-grafik via HDMI. Kan dock starta safe mode med network, alltså med grafikkortet i..

Aja, egentligen är det skitsamma, 7+ år gamla delar, något kommer faila till slut, MEN JAG VILL VETA..!

Av PHJ
Skrivet av cogiskart:

Leker vi med tanken som du säger så är det inget problem för mig att köra förbi med datorn

Aha, strålande. Det som ingår är datorn plus powersladd antar jag (allt annat har jag ju). Bara en sista grej, lite dum fråga kanske men när var den igång senast? Ärrad som jag blivit av felsökningen av min burk så skulle det just vara min tur om något (oklart hur, haha) skulle ha hänt med din dator när den varit avstängd... o.O

Sen är jag helt ovan vid Windows 11, det stod att det kommer en ny installation av det, är det med chipset drivers och LAN och audio redan installerat, eller ingår det i Windows 11 redan? När jag kollar mitt (uråldriga) moderkorts websida så verkar det bara finnas drivers fram t o m Windows 10.

Men, öhm, efter svar på de här frågorna så är jag nog redo att slå till.

Av PHJ
Skrivet av NukeDuke:

Plocka ur Grafikortet och kör ett par dagar utan det.

Redan gjort, har kört utan grafikkortet sedan i söndags, ingen som helst skillnad. PSU:n klickar ifrån under uppstarten på exakt samma sätt som när grafikkortet satt i. -______- Har även bytt moderkortets batteri..

Det som kvarstår är väl att skruva loss moderkortet, om det på något sätt uppstått någon kortslutning i datorlådan (helt magiskt isf eftersom jag inte rört burken på många år). Annars är det kanske moderkortet eller CPU:n som bara börjar ge upp..?

Av PHJ
Skrivet av cogiskart:

Lättare att köpa min då

Aa, det vore väl det, då hade jag helgens gaming räddad. Men jag är i valet och kvalet; bortsett från grafikkortet i din burk jmf med min (visserligen failande burk) så är det mest en sidegrade, och som sådan kanske inte värd 5000 kr just för mig. Å andra sidan, 5000 kr för komponenterna som ingår i din burk, trots att de har några år på nacken, är väldigt rimligt prissatta totalt. Jag skulle nästan skämmas över att försöka pruta (och jag tänker inte försöka).

MEN, jag måste göra en insats när det gäller felsökning av min burk. Om jag hittar felet (helt magiskt) i morgon så kan jag hanka mig fram med mitt system åtminstone något år till.

Hursomhelst, lek med tanken att jag är redo och villig att köpa din burk för 5000 kr, finns det någon möjlighet att få den levererad..? Som jag skrev tidigare är jag utelämnad till lokaltrafiken, vilket inte känns särskilt lockande för transport av en dator. Jag bor i området Eskadern i Linköping, så om ett köp blir aktuellt, skulle du i så fall ha möjlighet att svänga förbi med den? I så fall skulle det ju bli supersmidigt, en kvick Swish och Bob's your uncle.

Av PHJ
Skrivet av cogiskart:

Den är kvar

Hehe, önskar nästan hellre att den hade blivit såld, då hade mitt beslut blivit så mycket enklare. För 5000 kr får jag i princip en Ryzen 5600, ett B550 moderkort, och 16 Gb 3200 MHz RAM.