Inlägg

Inlägg som grovlimpa har skrivit i forumet
Av grovlimpa

Dom gånger jag har varit med om att arbetsgivare vid kriser har sagt något i stil med "vi behöver nog inte dig i helgen men är det ok att vi ringer om det krisar?" så har jag sagt "absolut, jag förutsätter att vi pratar betald jour?". Resultatet då har varit lite frågande och sen har det införts betald jour. Så förutsätt inte att arbetsgivare/chefer har koll på läget eller att dom heller alltid vill luras. Ibland har dom bara rätt dålig koll

Av grovlimpa
Skrivet av Thomas:

Jo, men man får inte lägga över det på telefonen, då det måste vara signerat av ett utvecklarkonto, och de kostar.

OBS dock att min erfarenhet med detta är från bra länge sedan, så det är möjligt att det har ändrats. Jag tror dock inte det.

Du måste betala för att släppa på app store iaf, så jag förstår inte vad Apple menar med att Spotify aldrig har betalat något.

Av grovlimpa
Skrivet av Rågren:

Vad jag läst tidigare finns det mer än 250 000 APIer som Apple utvecklat, testat, dokumenterat och som säkert kräver en del underhåll. Vet inte vad detta kostar med det är säkert inte gratis…

Eftersom apple, till skillnad från tex microsoft eller google, tar en årlig avgift för att utvecklare ska få göra program till ios så förutsätter jag att den avgiften täcker dom kostnaderna. Jag hade haft mer förståelse för om microsoft hittade på sätt att ta betalt av utvecklare när windows-api:erna är helt öppna att använda utan någon som helst kostnad.

Av grovlimpa
Skrivet av tBiorrith:

Min sambo gör detta, och jag ser inget fel i det.
Det är inte värre än att köra 20km till affären och välja några plagg, och sedan köra 20km dit igen nästa vecka för att lämna tillbaka något. Hellre då en postbil som ska köra sin runda ändå.

Det beror väl lite på hur man bor. I mitt fall är det bättre att jag tar tunnelbanan för att lämna tillbaka något än att det kommer en dieselbil och hämtar det. Så det finns absolut fall då det är bättre och andra där det är sämre.

Skrivet av tBiorrith:

Gratis frakt förväntar jag mig dock, eftersom att klädföretaget sparar lokalhyra och personal istället för att ha en butik.

Det är ingen som inbillar sig att frakten är gratis. Frågan är bara hur fraktkostnaden ska visas för kund. Att den bakas in i priset uppmuntrar ju helt klart till mer köp än om priserna var lägre men att det kom till en extra fraktkostnad. Det är ingen slump att väldigt många butiker har gått över till den varianten. Så om det är bättre för butikerna att baka in frakten i priset men att det är dåligt för miljön så ser jag inte så många andra alternativ än lagstiftning.

Av grovlimpa

Att företagen tar betalt specifikt för frakt och returer istället för att baka in det känns iaf som en bra start. Då slipper jag, som i princip aldrig returnerar något, betala för dom som har svårt att bestämma sig Det blir ju ingen skillnad i pris för oss men det kan få folk att tänka efter vilket nog inte skadar.

Av grovlimpa
Skrivet av kinkyboo:

Känner mig rätt safe
<Uppladdad bildlänk>

Jag blev plötsligt sugen på att byta nick till kinkyboo 🤔

Av grovlimpa

För att testa så tog jag en bild med mobilen, photoshoppade bakgrunden lite för att få den extra vit, såg till att avståndet mellan pupill och hakspets var mellan 14-17 mm på fotot (vilket det stod på hemsidan men inte på pappret man fick hem) och printade det på vanligt kontorspapper på en färglaserskrivare. Det funkade perfekt på första försöket

Av grovlimpa
Skrivet av Karazhan:

Som någon som inte har körkort skulle jag tycka detta var underbart, drygt att släpa med sig passet hela tiden. Dock så är väl frågan vilka som ansluter till detta

Eh va, varför har du inte id-kort från skatteverket eller nationellt id-kort?

Av grovlimpa
Skrivet av Frejoh466:

Fick aldrig något svar.

Jag vart nekad tre gånger med vanligt papper, och fotopapper. Så tog bilder genom en foto automat så jag fick riktiga foton, och vart nekad. Tycks som att vägverkets inskanning maskin är för lågupplöst för att detta ska fungera.

Så fick åka in till vv och ta foto där. Frågade lite och de visste inget. Så att göra det remote går inte, spelar ingen roll hur bra bild du har, vv kommer att neka bilden då de inte kan scanna in den korrekt.

Det låter ju lovande Behöver man betala avgiften igen om dom inte godkänner bilden eller kan man prova och hoppas på det bästa utan att förlora något på det?

Av grovlimpa
Skrivet av Frejoh466:

Har 1200dpi skrivare på jobbet. Men bara vanligt A4 papper, och utskriften ser ju ok ut. Bilden på personen vetifan dock.

Har skrivit till vägverket och frågat, men får svar om "inom 2 veckor". Men jag kan ju pröva med A4 papper, tror att de kommer att svara att det ska vara en klar bild och bäst blir det med fotopapper. Så ett icke svar. Tror väl att man inte behöver betala igenom fotot blir nekat?

Lite sent kanske men fick du någonsin svar på detta?

Av grovlimpa
Skrivet av Jonathan-dev:

Coolt!

Hur är den branschen i övrigt? Svårt att få jobb, bra lön, mycket crunch?

Jag gillar den även om den har blivit lite tråkigare på senare år eftersom den tekniska utvecklingen går så mycket långsammare nu. Men det är kul med en arbetsplats där i princip alla är spelnördar och att få jobba med så olika personer. Att lösa svåra tekniska problem samtidigt som man samarbetar tätt mer kreativa personer är en utmaning ibland men roligt Idag skriker nästan alla företag efter folk så det är inte omöjligt så länge du har intresse och har något att visa upp. Eller så kan du gå en KY (typ futuregames eller game assembly). Lön är rätt varierande men ingångslönen för en junior utvecklare är helt klart lägre än andra brancher. Som mer senior är den mer konkurrenskraftig. Sen beror det på vad man prioriterar. Jag tar hellre ett jobb jag verkligen ser fram emot att gå till på söndagkvällen över några extra tusenlappar i månaden. Det är inte jättemycket crunch idag på dom lite större företagen, iaf dom seriösare. Sen kör det ju alltid ihop sig på något sätt innan release så lite övertid har nog alla

Skrivet av Jonathan-dev:

Du sa att spelbranchen har en förkärlek för egna bibliotek, men hur är det med själva spelmotorn? Är det något ni skriver själva eller använder ni typ Unreal, Unity...Godot?

Beror på företag men det går mer och mer mot unreal eller unity eftersom det är svårt att motivera kostnaden för en in-house-motor. Här kan du förresten läsa om motiveringen till EA:s egna STL: https://github.com/electronicarts/EASTL/blob/master/doc/FAQ.m...

Skrivet av Jonathan-dev:

Även om jag kan det binära/hexadecimala talsystemet, så har jag egentligen aldrig använt det hexadecimala talsystemet i kod per se. Det verkar som att jag får färska upp minnet där och använda det mer när jag kodar (?)

Det är mer att det är bra att inte bli förvirrad om du ser kod i stil med "(x >> 8) & 0xff"

Skrivet av Jonathan-dev:

Vad jobbar du med som spelutvecklare? Gameplay?

Jag jobbar med AI, dvs typ gameplay.

Av grovlimpa

Jag jobbar som spelutvecklare och skriver mest C++.

Skrivet av Jonathan-dev:

Vad är det man bör vara duktigt på; ex templates, pekare, binära/hexadecimala talsystemet?

Jag skulle inte säga att man måste vara grym på det, men du behöver ha grundläggande kunskaper. Dvs du behöver förstå vad "std::vector<Foo>" faktiskt är men att kunna använda tex "std::enable_if" fullt ut är absolut inget krav. Hur bekväm med pekare du behöver vara beror på område men du behöver iaf förstå vad det är. Om du inte är helt bekväm med trippelpekare är det i 99% av fallen lugnt ändå Binära/hexadecimala talsystemet är väl egentligen inte något krav men jag skulle vara rätt skeptisk till att anställa en programmerare som inte vet det eftersom det är så pass grundläggande kunskap.

Skrivet av Jonathan-dev:

Hur ofta förekommer trådning (threads) i er kod; behöva man vara grym på det?

Eftersom både PS5 och Xbox SX har 8 HT-cores så är det så många vi använder Sen är det verkligen inte alla som behöver sätta upp hur allt ska trådas men du måste absolut har grundläggande kunskap om synkroniseringsprimitiver, dead-locks, atomära operation osv.

Skrivet av Jonathan-dev:

Vilken version C++ använder ni?

Lite flytande men minst C++14 och oftast inte den senaste.

Skrivet av Jonathan-dev:

Vad ska man öva på, och vad kan vara vettigt att nischa sig på idag?

Det som branchen du vill in i använder Vilket språk man använder för spel är rätt ointressant idag. Vi anställer folk som bara skrivit C# förut och dom lär sig oftast C++ rätt snabbt. Samma sak åt andra hållet.

Skrivet av Jonathan-dev:

Vilka bibliotek tycker ni är viktiga att lära sig in och ut; ex Qt, chrono, STL?

stl är väl det som är mest troligt att du kommer stöta på, men inte ens det är någon garanti. Spelbranchen har en förkärlek för egna bibliotek och om du skriver embedded så har det inte funnits minne för det innan så jag skulle tro att det är rätt ovanligt. Jag skulle säga att det viktigaste är att du hittar något du tycker är tillräckligt roligt för att du vilja fortsätta.

Av grovlimpa
Skrivet av tomno:

Började fundera på om det var värt att undersöka att ha ett statiskt ip. Då skulle det inte bli en lease/renew antar jag?

Beror på hur du confar det. Jag kör fast mac->ip på dhcp-servern, så min dator ber om IP men servern har ett specifikt reserverat. Då får jag en lease som varar i typ en månad. Den enda anledningen jag kan se att köra statiskt på sitt hemmanätverk är om du behöver forwarda portar för något spel eller server. Om du har dynamiska IP:n är det rätt svårt.

Du kan läsa mer här:
https://lazyadmin.nl/home-network/dhcp-lease-time/

Citat:

Home networks
For a home network, the default 24 hours (1440 minutes or 86400 seconds) is fine. The amount of devices in a home network is limited, maybe up to 3 per household member where your pool of IP addresses is around the 200 addresses.

But a higher lease time of 8 days would work evenly good. The reason is simple, the amount of network devices in a home network is pretty much static. The occasional guest won’t be a problem with the number of available IP Addresses.

Av grovlimpa
Skrivet av Gorian:

Kul att du är nöjd. Vet inte varför folk försöker ”motbevisa” dig. Sen är det nog sant att dina preferenser särskiljer sig från de flesta andra på det här forumet, men det gör la inget. 🤷🏻‍♂️

Det handlar väl inte om att motbevisa, mer lyfta dom sakerna som funkar rätt kasst med 1mbit som trådskaparen kanske missat. Att ladda ner 40gb med 1mbit tar nästan 89h vilket för mig innebär att om jag ska spela något spel som jag inte har installerat med kompisar så behöver jag ha 3 dagars förvarning. Om man inte spelar spel så spelar det ju självklart ingen roll. Samma sak med youtube, om man tycker det är ok att kolla på videos i 480p så funkar 1mbit perfekt, men jag vill ha minst 720p för att vara nöjd. Jag tycker personligen också att det är värt rätt mycket att slippa svara på ett sms var 5:e gb. Då hoppar jag hellre över en utelunch i månaden. Men, det är jag

Av grovlimpa
Skrivet av tomno:

Det sker en lease och renew var 10:e minut ang WAN. Varje lease med renew tilldelar exakt samma IP, mask och gateway. Processen tar 3 sekunder enligt loggen och min fråga är - tappar man uppkopplingen under denna tid?

Nej, även om 3s låter rätt mycket eftersom det bara är några paket fram och tillbaka.

Skrivet av tomno:

Jag misstänker att om jag skulle blivit tilldelat ett annat ip så bör det under den tid som det byts ut vara en frånkoppling?

Om du får ett nytt ip så kommer det brytas, men det är väldigt ovanligt. Jag har haft samma IP i flera år (ComHem).

Skrivet av tomno:

Den andra funderingen är kring DHCP lease och renew på LAN-nätverk. Finns det någon nackdel att ha samma ip inom nätverket så länge som möjligt? Standardsetting hos mig var 2h men går att öka upp till 48h.

Det spelar ingen roll. Servern kommer inte köra hela havet stormar med IP-adresser så alla kommer (oftast) fortsätta ha samma oavsett. Jag kör fasta IP:n på det mesta på mitt interna nätverk eftersom det gör det enklare att hitta dom andra datorerna.

Av grovlimpa

Nice! Meeen, försök att prata mindre i munnen på varandra. Det är rätt jobbigt att lyssna på i längden

Av grovlimpa
Skrivet av dumpster25:

bimbim
grovlimpa
ottomjanslap
Har även någon till på DM.

Återkom gärna om ni fortfarande är intresserade

Jag är fortfarande intresserad om det blir någon över 🙂

Av grovlimpa

Är du inne i stan i veckan eller mellandagarna så tar jag gärna en

Av grovlimpa

Jag har faktiskt inte förstått det här med att betala senare, men sen kanske inte jag tillhör deras målgrupp heller. Jag köper inte saker från butiker som jag är skeptisk till eller inte bryr sig om sina kunder.

Av grovlimpa

Jag har spenderat väldigt mycket tid genom åren på analysera och optimera c/c++-kod men trots det är min magkänsla rätt ofta fel Det var lite enklare på PS3/Xbox360-tiden men idag så gör kompilatorerna och processorerna så mycket mer. Det enda som funkar är att mäta. Den inbyggda profilern i visual studio är helt ok att börja med. Om prestandan inte är ett problem så skulle jag rekommendera att lägga tiden på annat som är viktigare istället. Det enda generella tipset är att tänka på hur saker skalar om du har stora datamängder någonstans (https://en.wikipedia.org/wiki/Big_O_notation).