Inlägg

Inlägg som MrOrsh har skrivit i forumet
Av MrOrsh
Skrivet av MauseRR:

Jag förstår. 3000:- för en 8 år gammal skärm känns orimligt, en komponent eller ett kretskort kan gå sönder vilken dag som helst.

Även om det är udda att börja buda mot sig själv kan jag tänka mig att gå upp till 2300:-

Fair enough Det var inte menat som någon budgivning på så sätt. Mer en dialog om pris så båda känner sig nöjda. Men vi kan köra 2300:- 👍🏻

Av MrOrsh
Skrivet av MauseRR:

Är det någon mer som visat intresse? Om inte, är du villig att sälja den för 2000:-?

Isf. skulle jag kunna svänga förbi dig idag eller under påskhelgen.

Hej! Inte fått några fler bud. Har dock ingen panik att sälja den och hade hoppas på åtminstone 3000 kr. Kan vi mötas där någonstans tror du?

Av MrOrsh
Skrivet av MauseRR:

2000:-

Hämtar och betalar med swish

Tack, noterat! Hade väl hoppas på snäppet mer, så avvaktar lite och ser om det finns fler intresserade.

Av MrOrsh

Dell UltraSharp U3415W - Ultrawide-skärm

Har nyligen gått över till laptop på heltid så min gamla trotjänare till datorskärm har tyvärr blivit stående. Vilket känns lite tråkigt. En perfekt skärm för produktivt arbete.

Skärmen är inköpt från Dustin (Home) kring 2016 och har fungerat super sedan dess. I gott skick och utan (vad jag har kunnat upptäcka) döda eller felaktiga pixlar. Den enda egentliga skavanken är några repor på framsidan av foten.

Fullständigt namn: U3415Wb
Upplösning: 3440 x 1440 (60 Hz)

Medföljer strömsladd, Displayport till Mini-DP-kabel och USB-kabel till skärmens USB-hubb.

Hämtas i Örebro. Betalning via Swish.

Läs hela annonsen här

Av MrOrsh
Skrivet av HazZarD:

Hade varit bättre om man hittade andra med samma problem på din tv då är det bevis att det inte bara drabbat dig...

Just detta var hur jag fick igenom reklamation på en 2.5 år gammal iMac för ett gäng år sedan. Skärmen hade börjat bli "fläckig" och fläkten i nätaggregatet lät "knackigt". Efter att ha påvisat detta i närmaste Apple-certifierade återförsäljarbutik och hänvisat till forum-trådar på apples egna forum där felen bekräftades av flertalet användare var det inga problem att få allt utbytt.

Så att söka information om andra som haft liknande problem är mitt bästa tips om det blir problem (och även innan, bara för att vara förberedd).

Av MrOrsh
Skrivet av Muddyvaines:

Ja, asså inget spel känns roligt i mer än någon timme och stänger jag av ett så återvänder jag sällan till det.
Utöver att sitta vid datorn och uggla så tränar jag väldigt mycket styrketräning och spelar en del gitarr och lite sånt. Vetetusan vad annars man skulle ha börjat med haha...

Skapa ett nytt YouTube-konto, döp det till BlurryGuyLearns. Filma dig själv (men blurra ansiktet med något kul Moazaik-filter så ingen vet vem du är) när du lär dig spela gitarr och kommentera ditt egna spelande med vad som är svårt/lätt etc. Lägg ut på YouTube i en serie klipp av typen:

BlurryGuyLearns - To Play Guitar [The First Chord]
BlurryGuyLearns - To Play Guitar [My Fingers Started Bleeding]
BlurryGuyLearns - To Play Guitar [Stairway To Heaven!]

Sen när du är klar och kan spela gitarr är det bara köra nästa serie av BlurryGuyLearns. Kanske, BlurryGuyLearns - To Grow Plants? Eller vad som helst

Ge det fem år så har du både en hobby och ett nytt jobb. Återkom här med ett tack för tipset då

Av MrOrsh

Hundra miljoner procent scam. Åtminstone baserat på min egen erfarenhet av dessa vaga meddelanden om ”upphämtningstjänster”.

Av MrOrsh

Jag stämmer in med ett förmodligen, men känns lite smårisky

Ville också bara säga att det var en lite fin tråd på något konstigt vis. Det kändes som ett så ”skönt” problem i relation till allt annat jobbigt i världen Verkligen inga klagomål på lyxproblem eller så. Förstår absolut dilemmat! Frågan kändes bara så genuint chill på något sätt Aja, kvällströttheten som gör sig påmind. Lycka till oavsett hur du gör och hoppas armen läker snabbt så du faktiskt kan spela lite framöver också

Av MrOrsh

Har inga tips (plus såg att bräda redan var vald). Men sjutton vad glad jag blev av den här tråden 😀 34 år här och åkte några år när man var 15-16. Blev aldrig bra, men kul var det. Kanske dags att ta upp igen 😊 Heja!

Av MrOrsh
Skrivet av Neon:

Hej,

Min dotter som är 12 år har spelat ett av de tidigare GTA spelen men ställer mig frågande till att låta henne spela GTA V, särskilt med tanke på Trevors öppningsscen :

https://youtu.be/CNqCCus9M_0?t=40

Var och en vet bäst vad deras barn klarar och detta är klart på gränsen. Jag har spelat igenom GTA V själv för en massa år sen men kommer inte ihåg helt hur brutalt det var, kanske sorterar man bort en del på vägen, mindes ex inte scenen i klippet ovan.

Är resten av spelet på samma nivå? Hur är det med online delen?

Har alltid gillat GTA-spelen. Favoriten är utan tvekan San Andreas där jag ändå kände lite skön samhörighet med CJ. Men av någon anledning kände jag att "vafan, kom igen" när just Trevors öppningsscen dök upp. Övervåld kan absolut vara berättigat i spel och film. Men det blev bara lite väl psykotiskt. Gissar att det har med att göra att grafiken har kommit ikapp en bit sedan t.ex. just San Andreas också.

Eller så kanske jag har vuxit upp och börjat inse att det finns tillräckligt med denna typer av personer i den riktiga världen vilket gör att det mest känns onödigt att spela en i ett spel också. (Men å andra sidan har jag sjukt svårt för våldsdraman av exakt samma anledning, så det får nog mest stå för mig).

On topic: Alla är olika. Personligen skulle jag inte låta (låter inte) mina barn spela just GTA V just på grund av det ändå realistiska övervåldet. Vilket egentligen är sjukt tråkigt. För frihetskänslan och framförallt fordonskörningen är ju fortfarande svårslagen. Rockstar kanske borde inkludera ett "barn-läge" i nästa installation (låsa med pinkod etc. etc.)?

Är det extrema påtryckningar (vet hur det kan vara) kan det ju även vara värt att visa scenen i fråga (tror även det finns någon tortyr-scene) och försöka skapa en diskussion kring om det känns som kul inslag och ta det därifrån. Gjorde exakt detta med 10-åringen när alla i skolan kollade på Squid Games. Och så snart vi tog en titt på det tillsammans (efter att jag sett serien) och pratade lite kring varför det är så extremt häftigt försvann den här "jag måste kolla för att alla andra kollar"-känslan ganska omgående eftersom det inte kändes lika spännande längre Tror han såg ett avsnitt sen tröttnade han.

Av MrOrsh

Någon i samma lägenhetshus som mig har döpt sitt till "COMHEM_vi_borjar_om_igen" ^_^

Av MrOrsh

(Någon form av emulerad) Bootcamp <3

Av MrOrsh
Skrivet av anon309108:

När det gäller antenner om du ska sätta den direkt på fasaden så behöver du godkännande av fastighetsägaren. Om du sätter den på balkongräcket, det vill säga att du orsakar ingen fysisk skada, så är det fritt fram
När du bor på 5:e våningen av ett 6våningshus så är risken större att vinna på eurojackpot än att blixten slår ner rakt i din antenn(direktträff)
Statisk elektricitet från vind med så liten antenn är minimal. Jag hade en 14meter antenn, den märktes det på.
EMP från nära blixtnedslag är störst sannolikhet att skada din utrustning.. den börjar inte brinna av det.
Det finns åskskydd att köpa för antenner, men som sagt.. större chans att vinna på eurojackpot än direktträff i en antenn som sitter så långt under husets högsta punkt..
Ha för vana att koppla ur antennen vid åskväder eller om du ska åka bort längre period så du inte vet vad det blir för väder, för att undvika att din utrustning går åt pipan

Den kommer fästas på balkonräcket med medföljande fästanordning så ingen åverkan på fastigheten på något sätt. Men du menar alltså att det egentligen är onödigt att köpa med en extra kontakt för att sedan dra en kort kabel från denna till räcket? Vad är det för typ av eventuella åskskydd som finns att köpa för antenner, och behöver dessa jordas eller är det någon form av gasattrapp som smäller och stänger av all koppling vid eventuella nedslag?

Kommer absolut stänga av och koppla bort vid eventuella åskväder/längre resor. Så då kanske det helt enkelt känns tryggt att börja lite smått på detta sätt och se om det känns värt det i längden.

Skrivet av cyklonen:

Det är en mycket spridd vanföreställning att antenner drar till sig blixtnedslag. Så är det inte. Förvirringen uppstår förmodligen av att antenner ofta utgör de högsta punkterna på byggnader, torn och liknande, och därför är första kontaktpunkten när blixten träffar byggnaden. Men det beror alltså på positionen, inte att det är en antenn.

Tack för förtydligandet! Det låter logiskt. Balkongen i fråga har ingen balkong över sig, utan är den sista balkongen på huset. Däremot finns det som sagt ytterligare en lägenhet ovanför balkongen, samt ytterligare ca. 5 meter tak, plus att det redan sitter en mängd antenner och annat spännande högst upp på taket. Så antennen kommer ju som sagt sticka ut lite uppåt i och med att den blir den högsta punkten ovanför balkongräcket på denna våning.

Huset ser alltså ut ungefär så här (ja, jag ritar med text, prickarna är luft):

...............................l
Nästa lägenhet ->..l
...............................l
Antenn ->l..............l
Balkong->l_______l
................l
................l
................l
................l
................l

Av MrOrsh

Elsäkerhet för montering av antenn på balkong (HNT-mining)

Hej (varning för långt inlägg )

Jag har, mest för att det är en spännande teknik, införskaffat en Helium Miner som jag nu testat i någon vecka med varierande resultat. Kortfattat fungerar den mycket bättre om jag ställer antennen utanför fönstret på balkongen, varför jag börjat läsa på lite kring möjligheten att montera en extern antenn på just balkongen.

Antennen jag fastnat för är denna (inte allt för olik den medföljande om man ser till signalstyrka, men tål utomhus bra mycket bättre). Min tanke var att montera den utanpå balkongräcket (som är av metall) för att på så sätt få lite extra sikt även åt sidorna.

Här kom jag in på diskussionen kring jordning av en sådan antenn och det verkar vara en hiskelig mängd olika åsikter där extremerna antingen är att man inte behöver jorda på något sätt alls kontra att man _måste_ dra en ordentlig kabel ned till marken och fästa där.

Efter att ha läst mängder av forum känns just nu följande mest vettigt.
* Det finns ingen egentlig möjlighet att skydda sig från ett eventuellt blixtnedslag direkt i antennen, även om man drar en extra jordkabel längs husets vägg. Skulle ett direkt blixtnedslag inträffa kommer allt som är kopplat till antennen i bästa fall gå sönder och i värsta fall börja brinna.

* Vad som däremot kan vara bra att göra är att jorda antennen mot något för att jämna ut utbyggnaden av statisk elektricitet från vind och andra kringliggande fenomen. Här verkar just balkongräcket vara ett alternativ.

Min största farhåga är absolut inte huruvida minern går sönder eller inte om antennen träffas av en blixt. Det förväntar jag mig snarare att den gör. Snarare är det ju vilka möjligheter/risker som finns för blixten att - via antennkabeln - ta sig in i lägenheten och skapar en brand etc. Samt hur vanligt det faktiskt är att antenner av denna typ riskerar att bli träffade av blixtnedslag.

Minern är givetvis kopplad till ett jordat uttag. Däremot är tyvärr kontakten från minern endast en vanlig tvåpolig transformator utan jordstift. Kör allt via Wi-Fi för stunden och troligen även om antennen placeras utomhus. Bor näst högst upp i huset (totalt sex våningar och antennen hamnar således under takhöjden. Däremot kommer den skjuta ut åt sidan där den sitter monterad, vilket då gör att den blir den yttersta punkten åt sidan på huset, så att säga. Bor centralt så de kringliggande husen är i princip av samma höjd, åtminstone åt ett par håll.

Som sagt, vill mest ha råd vad som är viktigt att tänka på när det gäller montering av antennen och eventuella risker Också väldigt förberedd på att det kanske är totalt livsfarligt att montera en antenn på detta sätt och då kanske jag får tänka om helt. Men det kändes så pass vanligt så jag antar att folk gör det Om inte annat med t.ex. paraboler etc.

Av MrOrsh

(Endast vagnråd)

Har en (snart) tvååring där vi började med en Bugaboo Buffalo (pga. lite billigare än den nyare och lättare Fox). Smidigt att kunna knäppa loss ligg/sittdelen av vagnen, men i övrigt tyckte både jag sambo efter något halvårs körande att Bugaboos vagnar (åtminstone Buffalon och Foxen) var extremt överreklamerade. Svajiga och rangliga (knakande).

Efter lite efterforskningar landade vi på den senaste versionen av Mountain Buggys Swift (v3). Ljusår trevligare än Bugaboo-vagnarna + gjord av vettiga material och överlag mycket mer stabil. Därtill mindre i hopfällt läge. Det enda negativa är nog egentligen att utrymmet för saker under vagnen är lite i mindre laget, men så är det en förhållandevis liten vagn också.

Hittar du en begagnad Swift i fint skick, alternativt om den någonsin kommer in till någon handlare igen (https://www.babyland.se/mountain-buggy-swift-v3-canvas_30549) kan jag absolut rekommendera den Personligen skulle jag undvika för stor vagn om det inte behövs, så länge de hålls i bra skick håller de flesta modeller andrahandsvärdet helt okej för dagen då en dubbelvagn blir aktuell.

Skulle jag bara ge något samlat råd, är det nog att dels hjulen ska vara så mjuka och stötdämpande som möjligt samt att stabiliteten är sjukt viktig. Inte bara för att barnet i vagnen ska ligga/sitta skönt, utan även för att man ska kunna manövrera vagnen på ett smidigt sätt. Lycka till!

Edit: Grattis för sjutton!

Av MrOrsh

Najs! Jag byggde något liknande som en skola för PC för Alla för ett tiotal år sedan. Artikeln fanns visst kvar online för den intresserade

https://pcforalla.idg.se/2.1054/1.537010/sa-bygger-du-din-ege...

Av MrOrsh

Har egentligen inget att tillföra när det gäller hur kompatibel Mac:en är med din vanliga setup, blir säkert lite meck på det ena eller andra sättet, men förmodligen vänjer man sig med att flytta filer etc. när man gått igenom processen några gånger

Måste oavsett ändå slå ett slag för Air:ens flätklöshet som är bland det skönaste jag upplevt när det kommer till laptops. Även när den går på knäna är den knäpptyst Game changer i min mening. M1-chippet är även dag och natt rent prestandamässigt mot tidigare generationers mac-datorer. Åtminstone jämfört med min Pro från 2018. Så jag har aldrig fått min M1 Air att gå på knäna so far

Av MrOrsh

Testade Sonos Arc för något år sedan, riktigt trevlig soundbar! Dock rätt lång, så se till att du har platsen för den

Värt att nämna att du heller inte får kan få ut Dolby Atmos via ARC (inte soundbaren, utan HDMI-utgången ), utan det kräver eARC (uppföljaren till ARC). Kommer du dock från det inbyggda ljudet i TV:n kommer du bli supernöjd oavsett!

Ett varningens finger dock när det kommer till Sonos och hur lätt det är att falla in i att "bara köpa en högtalare till" för att kunna spela musik i flera olika rum samtidigt när man väl börjat använda systemet

Av MrOrsh

Har inte läst igenom tråden, men för att bara flika in med min åsikt om just M1-processorn fick jag här om veckan testa en MacBook Air med just M1-chippet. Tveklöst den bästa Apple-dator jag någonsin använt. Samt kanske det allra största pluset för min del, att den inte ens kan låta då den saknar fläktar

Men då är man ju fast med macOS också som sagt. Åtminstone än så länge. Kan dock vara värt att hålla ut till efter sommaren och se vad Apple kommer med härnäst i processorväg

Av MrOrsh

Inte ofta man får (positiva) rysningar av ett chassi. Shut up and take my money!