Inlägg

Inlägg som Dimestam har skrivit i forumet
Av Dimestam
Skrivet av MsSmith:

Vi är just nu i en fas i den Fjärde Industriella Revolutionen där tekniken kommer att regleras ganska hårt. GDPR men även AI diskuteras exempelvis ganska intensivt nu.

Detta är någonting som diskuteras för lite, känner jag. Hur ska techbolag i Sverige/EU kunna konkurrera mot övriga världen, när reglerna är såpass mycket strängare här? Kommer vi endast kunna använda nedlåsta och avskalade EU-versioner av AI-tjänster och dylikt? Att så gott som all data om användare klassas som personuppgift kommer bli ett rejält hinder och gör det dyrare och mer komplicerat att utveckla tjänster på hemmaplan.

Ytterligare en aspekt av det hela är att om IP-adress klassas som personuppgift, vad innebär det för bevisbördan i t.ex. domstol? Ska det räcka med att någon kan bevisa att du innehaft IP-adressen för att kunna dömas för brott? Givetvis bra att integritet tas på allvar, men det får inte gå till överdrift.

Av Dimestam

Kan vi inte bara få OSX istället?

Av Dimestam
Skrivet av SectionX2:

är det bara sverige som har inflation eller?

Vi har en ganska trist situation i Sverige med hög inflation, svag valuta och nu höjd kemikalieskatt. Alla importvaror blir dyrare och särskilt hemelektronik.

Inflationen är dock på väg ner, men de höga priserna kommer att bestå.

https://www.scb.se/hitta-statistik/statistik-efter-amne/prise...

Av Dimestam
Skrivet av TeknikIntresserad:

Hej! Har läst här på Sweclockers ett tag nu och var bara tvungen att skapa ett konto för att fråga varför så många är så negativa? Varje dag så ser man många negativa kommentarer på varje artikel, men i synnerhet om det handlar om ny teknik, bolag som tjänar pengar eller om bolaget heter Intel. Är detta inte en sajt för teknikintresserade? Väldigt fascinerande!

Det finns alltid pessimister. Jag var tvungen att läsa kommentarerna från SweClockers-nyheten om lanseringen av den första Iphone från 2007. Vill inte hänga ut någon, men här kommer några godbitar.

"Inga knappar !! numpaden kan dom gott slänga ut, men en nalle utan joystick/styrplatta
går ju inte att spela med. Där tvärdog mitt intresse för iPhone."

"Ser inte vad den har som är så speciellt. Lite mer utrymme för Mp3 bara. Annars har den bara sånt som funnits länge, pekskärm, mp3 och kamera. Sånt har funnits i ericssons och nokias produkter ganska länge. Så vart är revolutionen?"

"Jaja, kan man inte göra en bra produkt så får man designa den tills den går hem hos apple-fanboysen"

Av Dimestam

Jag tror att inom fem år är lite väl optimistiskt, men när det släpps en ny revolutionerande produkt kan det mycket väl gå snabbare än så. Iphone släpptes 2007 och fem år senare, 2012, rapporterade den tidigare världsettan Nokia sin första förlust på 1,4 miljarder euro, och var väl då i princip uträknade från telefonmarknaden.

Av Dimestam

Kolla in utställarlistan. Hur ballt är inte detta?

Av Dimestam

Middagsmenyn är nu färdigkompononerad! Spana in på länken nedan och missa inte att boka buffé, för er som inte redan gjort det (finns under "Mina sidor" @ Viking Line). Detta blir smaskens kan jag lova!

https://moderskeppet.geeks.se/wp-content/uploads/2023/06/Buff...

Av Dimestam

Vet inte riktigt om det har nyhetsvärde, men om en företagsanvändare är inaktiv brukar det innebära att personen har slutat eller bytt roll och inte har möjlighet att representera företaget i forumet längre.

Av Dimestam

Generellt sett finns det betydligt mer att välja om du handlar från butiker utanför Sverige, så jag skulle inte avgränsa mig till svenska återförsäljare. Finns även gott om seriösa handlare på Ebay etc.

Av Dimestam

Topplistan

Nu är vi uppe i ~7 300 deltagare, jättekul att quizzen är så populär! Medlemmarna som fått full pott (endast 14 st.) är således någonting alldeles extra.

Av Dimestam

dimestam

Skrivet av Alphahanne:

Var är statistiken för hur många försök de behövde?

Oklart, @jreklund får förklara hur det räknas.

Av Dimestam

Tror problemet är att du även kommer att ta bort antireflexbehandlingen, så ytan blir glattare i området som poleras av svampen. Använd på egen risk.

Av Dimestam
Skrivet av Leffe_B:

Ett förtydligande på fråga 4:

V92 kom efter millennieskiftet, V90 var det innan dess. Däremot så var ingen av dom vanligast i Sverige, utan här var K56 flex en större standard.

Hade själv ett svart is robotics 56k modem som man flashade ny firmware för att få V90 :). Tyvärr tog blixten det och nästa modem blev ett K56 flex.

Vad jag minns så använde operatörer olika standarder och att vissa av modemen gick att uppdatera i mjukvara, men det var längesen nu och mitt minne kan svika mig.

Av Dimestam

Topplista

Här kommer aktuell topplista. Endast 9 av 4 000 deltagare har lyckats sätta alla rätt!

Av Dimestam

Topplista

Här kommer topplistan!

Av Dimestam

Endast 3 av 1100 personer har svarat alla rätt. @Apanx är i vanlig ordning övermänskligt och räknas därför inte. Ser att det är många rage-quits!

Av Dimestam
Skrivet av Kaleid:

Fast, finns det något sedan 3d kom som käkar prestanda lika mycket som RT?
Nästa Nintendo komer inte ha den kraften heller, mobilerna och tabletterna kommer fortfarande behöva få spel med rasterization säkert i 10 år till.

Jag tror att anledningen till att vi reagerar på att just RT är "dyrt" handlar om att det gäller ett ganska stort och synligt teknikkliv, medan mycket annan utveckling har skett mer linjärt och bakom kulisserna. Vi har till exempel T&L, tesselering, programmerbara shaders, fysik, spatialt ljud osv. som också är duktigt krävande i jämförelse med vad som användes innan. Det har även skett stora framsteg när det kommer till upplösning och texturer, såsom steget från 1080p till 4K.

@Yoshman får gärna flika in vad som gäller när det kommer till prestanda och komplexitet.

Om jag får titta i spåkulan tror jag att spelkonsoler, inklusive telefoner, kommer gå allt mer mot streaming och att hårdvaran inte kommer spela så stor roll framöver. Blir spännande att se vad som händer i nästa generation.

Av Dimestam

dimestam

Skrivet av dubcat:

Raytracing är en mycket bra utveckling för branschen, och det kommer bara bli bättre. Jag liknar det med när de första voodoo-korten kom. Vi är i dess linda och om några år kommer vi se helt otroliga framsteg i grafik och genom det inlevelse i spel och VR på grund av RT.

Även jag är så gammal att jag kommer ihåg hur folk gnällde på 3D-spelen i begynnelsen, med ungefär motsvarande argument då som nu.

  • "Inte värt att köpa grafikkort för X kronor bara för att få 3D-acceleration"

  • "Blir mycket bättre bildkvalitet i 2D"

  • "Ljuseffekter är bara en gimmick - titta hur mycket bättre <insert icke-renderat spel> ser ut"

  • "Kommer ta X år innan 3D är något att ha ... satsa på 2D-prestanda istället"

... och som ofta går utvecklingen betydligt snabbare än vad många tror.

Av Dimestam
Skrivet av Karate Taco:

Håller med dig, men lever inte som jag lär med mina dassiga Ultragears. Går du hela vägen och kalibrerar displayerna också? Stör mig enormt på att mina skärmar är omöjliga att få helt lika, vilket jag antar skulle kunna bättras på med en 3dlut, men utrustning och kunskap…

Jag kör Lagom.nl och kopieringspappersknepet, vilket fungerar förvånansvärt bra. Har inte behov av 100% färgkorrekthet och är lite för snål för att köpa en riktig kalibrator.

https://www.youtube.com/watch?v=avJTz1JhkR4

Av Dimestam

1. Skärmen är den viktigaste datorkomponenten. Många (de flesta?) inser inte hur viktigt det är med en bra skärm och hur stor skillnaden är mellan en okej modell och en riktig bra och korrekt inställd monitor. Förvånansvärt många spenderar en förmögenhet på själva datorn och använder samtidigt en halvkass skärm från 2017.

2. Fippla inte i onödan. Livet blir mycket enklare av att lämna så mycket som möjligt i default – i konfigurationer, Windows, BIOS/UEFI, nätverk etc. Varför i hela friden ska du ha VLAN i ett hemnätverk med bokstavligen två användare? Lägg av.

3. Tangentbord utan Numpad borde förbjudas