Inlägg

Inlägg som Lidodido har skrivit i forumet
Av Lidodido
Skrivet av bjoen:

Här är en artikel om det där de ska ha utförst blindtester. Varierar väl förstås också från kaffe till kaffe.
Har själv malt på kvarnen hemma, tagit med till jobbet några timmar senare och bryggt med en Aeropress där. Jag märker inte skillnad på smaken där i alla fall.

Nä precis. Brukar göra så också och det funkar. Maler man på kvällen och brygger dagen efter blir det kanske lite mer unket men fortfarande bra. Men då är det ju skillnad på mellan/ljusrostade kvalitétsbönor och nåt skräp från Ica.

Av Lidodido
Skrivet av ckghagen:
  • Kaffebönorna förvaras i frysen hermetiskt förslutet så att dom oxiderar betydligt långsammare. Rumstemperatur påskyndar oxidationen

  • 25 gram bönor vägs normalt up. Detta göres snabbt så att minimal kondens riskerar bildas på resterande bönor

  • Males och brygges omedelbar med 850 gram vatten (med vis justering beroende på sort kaffebönor)

Som singel så skulle kaffet hinna oxider för mycket om jag använde färdigmalet kaffe. Även icke malda bönor oxiderar, om långsammare men allra långsammast i frysen. Redan en vecka efter att ett färdigmalet kaffepaket öppnats märker jag en försämring och efter 3 veckor är det en tydlig försämring. Notera att ett vakuumpackat paket suger in massa syre som når varenda kaffekorn när det öppnas.

Min böner i frysen metod är jag mycket nöjd med. Ett 500g paket räcker ca 20 dagar.

25 gram kaffe på 850 gram vatten? Det lät extremt svagt. Säker på de siffrorna? Jag brukar köra 25 gram bönor på 400 gram kaffe när jag gör V60, 24 gram om kaffet är lite för fruktigt och så ökar jag extraktionen.

Vill också flika in att om du inte köper mörkrost så behöver ofta bönorna lite tid för att fortsätta utvecklas efter rostning. En ljusrost smakar ofta bäst efter nån månad efter rostning, och fortsätter utveckla smaken. Att försöka bromsa den processen på såna bönor genom att frysa gör nog mer skada än nytta. Mörkrost däremot är ju färdigutvecklade (eller rent av överutvecklade) redan vid rostning och blir därför bara sämre. Då spelar det dock ingen roll om förpackningen är öppnad eller inte, de kommer smaka oljigt och bittert rätt snabbt.

Färdigmalt ska dock drickas upp direkt det är öppnat. Läste nånstans att kaffe som mals med en proffskvarn smakar bättre än nymalt kaffe med en hemmakvarn i ungefär 2-3 dagar, sen gör färskheten i det hemmamalda kaffet att det smakar bättre trots sämre kvarn.

Av Lidodido

Kan bekräfta det GLaDER säger. Wilfa är en utmärkt nybörjarkvarn, förmodlkgen den bästa eldrivna kvarnen för under tusenlappen. En handkvarn för den pengen är bättre, men brygger man ofta kannor är Wilfa perfekt. Väldigt hårda bönor (typ Etiopisk ljusrost från nåt mikrorosteri) kan dock vara för svåra för kvarnen, och då kan nedre malskivan hamna ur läge i dess rätt klena plastfäste. Men då är det väldigt hårda bönor.

Instämmer också i att en bladkvarn är ett sämre alternativ, och att jämföra den med en kryddkvarn är nästan ett hån mot en fin Peugeot med riktigt malverk. Det är snarare som att mala med en stavmixer.

Definitionen av bra malt kaffe är när kornstorleken är så jämn som möjligt. Fina partiklar extraheras snabbare och blir beska, och täpper igen filtren, samtidigt som grova partiklar extraheras för dåligt och inte ger nog mycket smak. Resultatet blir ett blaskigt men bittert kaffe, med ojämnt resultat från gång till gång. Wilfan är en helt överlägsen kvarn, inte ens i samma liga.

Av Lidodido

Så där ja. Ringde för att kolla en grej runt montage av LED-ramp och då kom det fram att bilen kom till bilhandlaren imorse. När han skulle kolla vilken tid den skulle in på verkstad för att göras iordning så kom det fram att bilen var färdig. Nu ska bara lite pappersarbete göras klart, och överlämning till mig är bokat till på torsdag.

Kommer bli två grymt långa dagars väntan fram till dess

Av Lidodido
Skrivet av Lofen:

https://alltomelbil.se/elbilarna-klarade-sig-i-branden-pa-fra...

Ingen av elbilarna ombord har befunnit därför är det inte någon elbil som har startat branden, punkt.

Intressant. Det tragiska är dock att denna nyhet redan spridit sig så pass att folk redan hunnit skrämmas upp. Än om man bryter ner en lögn (eller åtminstone felaktigt antagande som i det här fallet) så blir det en annan sanning tillsammans med de 10 andra lögnerna som bekräftar samma sak. "OK det var inte en elbil den här gången, men parkeringsgaraget i Norge då???"

Av Lidodido
Skrivet av Sando:

Jag har svårt att se att något i hårdvaran skulle begränsa dem, åtminstone till den del att 4.0 skulle bli omöjligt. Möjligtvis att det skulle begränsa vissa funktioner, men inte hela uppdateringen. De har ju inte direkt många modeller som de behöver anpassa sig till.

Jag har 3.2 sen ca 2 veckor tillbaka. De skulle ha uppdaterat till 3.2.1 då också, men en batterimodul behöver bytas samtidigt, så det ska göras om 1,5 vecka, så borde jag få 3.2.1 samtidigt.

Nej, dom har varit tydliga med att 4.x endast kommer till nya bilar. Ny hårdvara för infotainment.

Däremot kan ju samma funktioner komma till äldre bilarna ändå. Gissningsvis är ME4 bara en paketering av samma funktioner men med ett lite upphittat UI och lite andra drivrutiner och sånt, men den grundläggande kodbasen är densamma.

Tror begränsningen kommer sitta i deras förmåga att testa och deploya mjukvaran snarare än själva utvecklingen, med tanke på hur deras tidigare deployments har gått. Förhoppningsvis lär dom sig och börjar pusha mer saker i framtiden än om hoppet ser blekt ut just nu.

Av Lidodido
Skrivet av Sando:

Jag skulle verkligen hoppas att det inte blir exklusivt för ME4, utan även skulle ingå i senare 3.X. Det är ju redan möjligt att aktivera uppvärmning via OBD, men inte så praktiskt att man vill göra det i praktiken.

Eftersom det går rykten om att bilar som levererats med versioner under 4 inte kommer uppgraderas till 4. Nu är min levererad 2021, men jag skulle verkligen vara besviken om jag hade köpt en ny MEB nu och så får man inte ens uppdateringar i ett år.

Precis. Får min Enyaq vilken dag som helst nu, med 3.5. Får jag förvärmning får bilen ha hur bristfällig mjukvara som helst. Kan leva med gamla motorn, gamla hårdvaran för infotainment och allt som nu hade blivit bättre med MY24 men just avsaknaden av förvärmning för evigt vore svårt att acceptera.

Av Lidodido
Skrivet av Sando:

Har någon med MEB-plattformen (VW ID.3/4/5, Audi Q4, Skoda Enyaq) fått uppdatering till 3.2.1 ännu? Min är inbokad för den om några veckor, men jag hittar ingen info om vad det innebär. Enligt bokningen har det något med batterihanteringssystemet att göra, men på återförsäljaren visste de inget desto mera om det. Jag hoppas ju lite på att det ska vara preconditioning före laddning, men jag vet inte desto mera...

Tyvärr, förvärmning är fortfarande under utredning. Kommer till MY24-bilar i höst som får ME4-programvaran och dom jobbar på att få det till äldre bilar.

Av Lidodido
Skrivet av martinot:

De har inte gjort riktiga tester som tar hänsyn till aerodynamik, etc. De har bara testat syntetiskt i en konstruerad labbmiljö/labbänk.

Bättre att lita på de som gör verkliga långtester och kör bilarna i verkligheten, som tex. Björn Nyland, Guiden om elbilar, mm.

WLTP ska ju ta hänsyn till aerodynamik (vet inte hur det går till, men har läst saker om vindtunneldata från testcykeln. Kanske beräknas?) men oklart om ADAC gjort det. Eftersom det är största faktorn som driver upp förbrukningen i högre hastigheter borde det stämma.

Tycker dock största missen är att man mäter hur mycket man lyckats ladda i ADAC-testet, om det nu stämmer. Avvikelse i WLTP kan ju bero rätt mycket på laddförluster med andra ord.

Av Lidodido
Skrivet av Henrico:

Kolla på Id.furkans clip jag postade länkar till ovan. Han har en RWD id4 1st max som peakar på 175kW med 3.2-mjukvaran... Inte heller speciellt flack kurva och går ned under 100 redan vid 50%.

Sedan har jag hört skvaller om att det finns OLIKA byggen av 3.2 som beter sig olika, så det känns som förvirringen är total och du kan mycket väl ha rätt med någon mjukvara.

1st innebär ju tidigt byggd bil, förmodligen att den har AWD-batteriet då. Man tog vad man kom över då 🙂

Av Lidodido
Skrivet av Chippen2188:

Bilen laddar i 135 kW. Först var det 125 kW men sen kom en uppdatering så den kör i 135 kW. Uppgifterna på min sajt kommer från ev-database.org där man hänvisar till Fastneds test: https://support.fastned.nl/hc/en-gb/articles/360013336618-Vol...

Jag har mailat min kontakt på Volkswagen för att reda ut röran men jag tror att det har med regionsbegränsningar att göra. Om ID.4 GTX numera laddade i 175 kW i Sverige borde vi ha hört det, och VW borde definitivt ha det på sin hemsida. Så hur mycket det än smärtar mig att säga så är det jag som visar fel.. Det finns även ett par fel för vissa bilar för AC-laddning där bilarna i Sverige kommer med 11 kW AC som standard men visar 6,6 kW då det är standard i andra länder. Förhoppningsvis är dessa problem lösta innan månaden är slut, det är en pengafråga... som vanligt.

Tror dom varit försiktiga med att yttra sig. Laddhastighet beror på vilken batterityp man har. AWD-bilarna peakar 175kw medan RWD peakar på runt 145 men har en mycket flack och fin laddkurva och laddar därmed mycket snabbare från 10-80. Håller över 100kw upp till över 70%.

Kruxet är att vissa AWD-bilar i början levererades med batteriet som ger max 145kw, och t.om på det batteriet tror jag egentligen bara dom "lovade" 135, från 125 på mjukvara 2.x (om jag inte minns helt fel).

Kan alltså vara att de bara vill gå ut med lägsta garanterade peak med lite säkerhetsmarginal så får de som peakar 175 en glad överraskning (tills de inser att kurvan är sämre). Men det är bara en gissning.

Av Lidodido
Skrivet av cracko:

Tittade på den och provsatt. Kände direkt att om det skulle bli kinabil så var Nio mycket finare. Nio har faktiskt helt fantastisk interiör, bra heads up (bättre än kia åtminstone) och är skön att köra. Det är den här osäkerheten man känner ifall något skulle krångla, andrahandsvärde etc som gör en osäker.

Jag behöver en SUV med bra lastutrymme. Model y hade riktigt oskönt baksäte och model x var lite väl trång för de som sitter på andra och tredje raden. Den bil där man satt bäst som passagerare, man får ju tänka på familjen, var bmw. Tycker inte den är så ful, känner att jag blir mer och mer immun mot utseendet desto mer jag tittar på den.

EV6 var som du säger rätt trevlig, men i de här prisnivåerna vill man älska bilen. Ratten skymde displayen lite för mig i EV6 och infotainmentsystemet var väl lite sisådär. Smart val om man kan se förbi bristerna och inte behöver mycket lastutrymme, tänker på 7 års nybilsgaranti då.

Bra tips, måste kolla på den. Läst mycket dåligt om etron Q8 55 som var på kartan så har inte ens varit och tittat på den, någon kallade den en sminkad gris.

Skydde IX och I4 som pesten först, men när man ser dom IRL i rätt färg ser dom rätt feta ut. Fulsnygga på nåt vis, och övriga linjer och former är så pass skarpa och snygga att dom lixom lyfter den asfula grillen på nåt vis.

Ändå inte snygga, men tilltalande, det händer lixom nåt. Inte som Model Y som bara ser ut som en tråkig tvål. Skulle inte välja nån av dom för utseendet men skulle inte välja bort dom heller. Utseendet är en del av det som gör att man är nöjd med bilen. Om bilen är tillräckligt bra i övrigt för att man ska känna sig nöjd så spelar utseendet ingen roll.

Av Lidodido
Skrivet av glemmy:

Precis, det handlar om labb-test, fick det också bekräftat här, står om elbilar längre ned:
https://www.adac.de/rund-ums-fahrzeug/autokatalog/ecotest/ada...
Det liknar WLTP men samtidigt har de lagt till en del, bla autobahn-"körning".
Delar av resultatet förvånar.

Står inte heller nåt om vad exakt autobahn-körningen innebär. Inget alls faktiskt om testet mer än att dom kört WLTP men gjort om det. Är det 50% autobahn I 160 knyck? Eller 5% I 130?

Det enda teater säger är att lägger man till mer krävande tester så blir resultatet sämre på många bilar, mer på vissa än på andra. Rubrikerna får det dock att låta som ännu ett "så här mycket sämre än WLTP är bilarna på riktigt, dessa tillverkare ljuger mest!".

Av Lidodido
Skrivet av Felixark:

Kanske var lite otydligt med jag menade en model 3 SR+ som inte kostar så mycket mer en Mazda MX30 kanske man får lägga typ 50tkr i mellan för en bra mycket bättre elbil.

Bakterietekniken går ju fram i extremt snabb fart så skulle inte förvåna mig on nya "budget" elbilar når 50 mils räckvidd om 3-5år och bilar som ID4/Model y och uppåt kommer säker vara tillgängliga med 80mils räckvidd då Elbilar i miljonklassen som t.ex Model S och A6 E-tron kommer nog närma sig 100mils räckvidd.

50k? Snarare 150k. En MX-30 går få för runt 250k medan en Model 3 är runt 400k. Äger man dessutom redan en avbetald MX-30 som är svinbillig att äga och försäkra så är klivet rätt stort att hosta upp 150k och betala mer för att försäkra bilen.

Är dock enig i att det nog är dumt att behålla bilen i typ 3 år eftersom värdeminskningen för just den typen av bil kommer vara rätt stor mellan just nu och då. Men kör man den I 10 år och den fyller sin funktion och sen är "värdelös" så har den ändå gjort nytta och inte kostat så mycket utspritt över de åren.

Av Lidodido
Skrivet av Sando:

Jag tror att det som menades var Model 3 SR+ (gamla basmodellen som har bytt namn). Men oberoende så kvarstår ju poängen - det är onödigt att betala för mer bil än man behöver. Själv skulle jag inte klara mig med en MX-30 som förstabil, men gör man det så är det ju fint. Som andrabil är den helt säkert ett bra alternativ med tanke på vad de kostnar begagnade.

Makes sense. Oavsett onödigt, precis som du säger. Många gånger föreslås att man köper dyra saker ofta bara för att man får det bästa, helt i onödan. Nu är vi ju på ett teknikforum där många förmodligen tjänar bra, och det diskuteras bilar för upp mot miljonen så klart man tappar lite perspektiv, men det är inte många som har råd med en bil för 400k, särskilt inte som andrabil. Än om värdeminskningen gör att TCO hålls skaplig så blir det dyrare än en billigare bil, och pengarna ska ju faktiskt hostas upp. Man får ha lite förståelse för att en MX-30 kan vara ett bättre val än en Model 3 i vissa fall.

Jag skulle som sagt behålla bilen och köra slut på den. Tolkar det som att den är avbetald och det bara är drift och avgifter som kostar. Kanske lyxigt som andrabil men i det långa loppet blir det bra, håller den tills barnen tar körkort blir det en bra första bil för dom.

Av Lidodido
Skrivet av Holmgren3n:

Jag köpte vår MX30 på förbeställning. Gav 350k för den fullutrustad. Då fick man ju även tillbaka 70k av staten så inköp på 280000kr för snart 3 år sedan.

Den har tidigare rullat 10 mil om dagen då frun pendla till jobb med den, nu får hon nytt jobb bara 7km hemifrån så nu lär den rulla under 1000/mil om året.

Men jag är lite fundersam på hur mycket den kommer rasa i värde, är det värt att sälja den idag och köpa något annat eller ska man ha kvar den och köra den i 10 år tills garantin är slut…

Behovet av andra bil är typ lämna/hämta på förskola och köra 7km till jobbet dom dagarna det är dåligt väder, annars kommer frugan ta elcykeln.

Låter som att frågan är om ni ska behålla en så pass "dyr" bil som andra bil eller köpa nåt billigare, I och med att behovet minskat. Om du säljer den nu så hittar du knappast nåt så mycket billigare utan att gå på ICE, och då drar ni på er högre fasta kostnader.

Jag skulle nog se att bilen fyller behovet med god marginal, och bara köra slut på den, eller åtminstone köra slut på garantin.

Skrivet av Felixark:

Om vi säger såhär vem kommer vilja ha en Elbil om 3-5 år med 200km räckvidd.

Beroende på vad ni kan få för den idag om ni säljer den kan ni säkert få en begagnad Model SR+ för inte så mycket mer dom går för drygt 400 000kr för en 2021 med Faceliften.

Alla bilar kommer inte ha 500lm räckvidd. Kommer garanterat bli mer populärt med dom som har runt 300km räckvidd och kostar mindre. En sån här bil har garanterat ett användningsområde för den som tittar på. En ICE-bil för 100k men kan tänkas sträcka sig till 150 för att få elbil istället. Sen är ju bara andrahandsvärdet intressant om man säljer bilen behöver man ändå en bil så måste man köpa en, och den kommer också tappa värde.

Att sälja en Mazda idag och köpa en Model S för att frugan oftast tar cykeln till jobbet, och få lägga kanske 150k emellan och dra på sig mycket dyrare försäkring och en mer komplex bil med risk för större reparationskostnader känns som fel väg att gå.

Av Lidodido
Skrivet av Holmgren3n:

Har en MX30 som frugan pendlar med. 10-12 mil på motorväg 100-110km/h får vi ut på vintern och 17-19 på sommaren. Kör man landsväg går den 15 mil utan problem på vintern om man bara förvärmer den.

Är sjukt nöjd med den som bil, visst seg laddning osv men vi laddar bara hemma och med smartladdning på tibber så den blir alltid fulladdad åndå över natten.

Kostnaden på bilen är 250kr/mån i försäkring och 1900kr/året på service (för att behålla den långa grantin). Så är billigt bilägande helt klart.

Ja jag har många gånger tjatat om det, men jag tror att många (framförallt här på ett teknikforum) tittar väldigt mycket på plattform och siffror, och hellre köper en bil som är objektivt bäst snarare än den bil som har det bästa bruksvärdet för ens egna behov. Jag är själv sån, har svårt att leva med att ha köpt något där varenda detalj inte är genomtänkt för att vara så bra som möjligt enligt alla mätbara kriterier.

Folk nästan hånar MX30 på diverse forum och betraktar den som så dålig att den knappt borde få diskuteras, likaså Toyota bz4x. För vissa klaffar dock en bils styrkor eller avsaknade svagheter bra med ens behov och preferenser så pass att även den "sämsta" bil är bäst.

Som andra bil, eller t.om förstabil för den som inte har familj eller sommarstuga så kan MX30 mycket väl vara en utmärkt bil. Lågt andrahandsvärde pga svagt rykte kan t.om göra den till rena kapet.

Av Lidodido
Skrivet av NisseG91:

Vi är på jakt efter en liten andrabil.

Kraven är rätt få:

  • 15 mil i räckvidd även vintertid.

  • Plats för två vuxna och två barn (utan packning), så de kan sitta hyfsat bekvämt.

  • Kosta runt 200-250k

Krav från frun:
Inte skitful. Skitfula bilar, enligt henne, är: zoe och leaf.

Kikat lite på:

  • BMW i3 och i3s

  • Kia e-soul

Lutar mest åt en i3s av någon anledning.

Så min fråga är egentligen om ni har några andra förslag?

Mazda MX30 har det ju skrivits en del gott om i denna tråd nyligen, kanske nåt att snegla på? Osäker på räckvidd på vinter dock.

Av Lidodido

Bra. Högre tröskel för att köpa nytt, och mer prisvärt att reparera det man redan äger. Det är bättre att köpa bra grejor sällan. Så länge mjukvaran uppdateras så pass att grejorna känns moderna så tröttnar man inte lika snabbt heller.

Av Lidodido
Skrivet av MacAllan:

Tack, ja jag tycker själv det är en bra färg, skiten syns mindre också
Nu skall jag bara bestämma mig för nya fälgar, var hos däckhandlaren idag som hjälpte mig med att få en uppfattning om hur färgerna på fälgarna ser ut mot bilen, valet står mellan dessa två (dock inte den svarta modellen och den ljusa fälgen endast i 19" och inte den storleken som visades).

<Uppladdad bildlänk>
<Uppladdad bildlänk>

Utan tvekan 2:an om du skulle fråga mig, tycker en SUV/CUV passar bäst med något bredare ekrar. Ser så sprött ut annars, som om det vore cykeldäck 🙂