Inlägg

Inlägg som Lehto har skrivit i forumet
Skrivet av xxargs:

Det man ser på den övre disken är också att seek error rate är väldigt högt, den är inte så långt från tröskelvärde för att SMART skall larma medans på den andra disken är över 60

Med tanke på siffrorna i RAW (det är dumt att dölja vilken disk det är då raw-värden hanteras olika mellan fabrikaten) så är det förmodligen Seagate-diskar och då skall man på en del dataposter skippa de 8 lägsta siffrorna när det är i hexadecimal mode för tex. post 1,7, BC

Då tex post 7 0x00FC******** så är FC eller 252 decimalt i misslyckade sökningar och de resterande lägre siffror är bara löpande uppräkning i antal sektoer, sökningar etc.

Medans tex post 1 har 0x0000******** så är det bara nollor i de 4 högsta siffrorna och därmed ingen icke rättningsbar läsfel har inträffat.

Att titta på dessa RAW-fält i decimalform fungerar inte - ja om man inte håller reda på att alla värden som är max 4294967298 så är det 0 fel medans 1 fel ger värdet i intervall mellan 4294967299 - 8589934592...

Den övre disken har bekymmer med sökningar och det kan vara flera orsaker - att de nu börja pipa och ha sig och startsvårighet så är det näst intill att den håller på att rasa vilken minut som helst och det är inte alls säkert att det startar nästa gång - har du viktig information på disken - flytta det omedelbart till annan media/backup och stäng inte av datorn innan det är gjort...

det intressanta att den har sökbekymmer med många misslyckande positioneringar men ger inga läsfel - en WD-disk i en annan tråd har däremot en massa ej korrigerade läsfel ackumulerat

Tack så mycket för infon! Väldigt intressant inlägg.
Jag är också VÄLDIGT förvånad att jag fortfarande kan läsa ut data från disken faktiskt! Som jag skrev i första inlägget så har jag lyckats ta backup på hela disken, vissa saker gick väldigt långsamt att kopiera ut (typ några kB/s) men större delen av disken gick fort.
Anledningen till att jag klippte bort var för att jag inte ville lägga ut serie numret, men hittade nu en inställning att dölja det så här kan ni se namn å firmware på diskarna. Dom börjar bli till åren nu så 2 av 3 ska bytas har jag tänkt:

två av dom är lite äldre och en är köpt vid ett lite senare tillfälle.

Aha det är Raw värdet man ska gå efter då antar jag.
När jag ställde om till Decimalt blev det ganska mycket mer tydligt:

Vs.

Om jag förstår detta rätt så har den kanske haft 2344 Uncorrectable Sector Count, och nu är det slut och den skulle behöva 86 till egentligen.

Skrivet av ronnylov:

Den första disken har trasiga sektorer "uncorrectable sector count". Nu finns det sektorer i reserv på en disk så därför har den börjat använda av reserverna "reallocated sector count". Den säger varning eftersom den har hittat fel så kanske kan det vara risk att det blir flera fel framöver. Kanske händer det inte men vågar man lita på det? Om den dessutom piper och tickar och är seg i starten så är det absolut läge att byta ut den.

Den andra disken har 0 på trasiga sektorer och även 0 reallokerade så där har det inte blivit något fel ännu. Så allt ser OK ut där. Andra kanske vet mer i detalj vad siffrorna betyder men tror att slutsatsen blir ungefär densamma.

Jag tänkte mest att siffrorna är typ lika så undrar om de är läge att börja se över den andra disken också.
Tittar man på Reallocated Sector Counts på den dåliga står det:
Aktuell: 99 Sämst: 99 Tröskelvärde: 10
På den förhoppningsvis friska disken står det:
Aktuell: 100 Sämst: 100 Tröskelvärde: 10
Det skiljer alltså 1 mellan dom?

Samma med dom två andra parametrarna: Current Pending Sector Count & Uncorrectable Sector Count:
Dålig: Aktuell: 86 Sämst: 86 Tröskelvärde: 0
Frisk: Aktuell: 100 Sämst: 100 Tröskelvärde: 0

För mig när jag tittar på dom siffrorna så är det typ ingen skillnad på dessa diskar och borde i mina ögon typ vara lika dåliga?

Förstå SMART status

Hejsan.

Har en disk som jag vet är dålig, den har problem att starta upp och man måste starta om datorn ett par gånger för att disken ska hoppa igång.
Men nu senast så började den även göra ifrån sig en del pip och tickande och det tog väldigt lång tid innan disken kom igång.
Jag laddade ner CrystalDiskInfo och såg att den disken har markerats med "Varning" och tittar jag på detaljerna så är det 3st SMART parametrar den indikerar på, se nedan screenshot.

De som förbryllar mig lite är när jag jämför med en likadan väl fungerande disk som har status "Bra" så tycker jag att värdena är liknande. Därför undrar jag hur den ena disken kan ha varningar och inte den andra när jag tycker att värdena är liknande?
Eller hur ska man tolka dessa värden?

Någon som har kunskap och kan förklara lite för mig? Detta är enbart för jag är intresserad att lära mig. Jag vet att disken är dålig och jag har redan tagit backup av den och beställt en ny disk.

//Lehto

I denna tråden måste ju bara denna bilden upp, det måste ju vara den mest klassiska kebabtallrikbilden på internet? Nog är den väl perfekt!?

Om jag inte minns fel så finns det ett alternativ när du går till kassan du kan kryssa i där det står typ garanti att delen kommer passa din bil. Tror de brukar kosta några tior, och väljer man inte de valet så får du då själv ta ansvar för att delen ska passa och gör den inte de då så får du själv bekosta returfrakt osv. Väljer du däremot att ta alternativet garanti för att de ska passa så får du returnera gratis å få ny vara helt utan kostnad om de inte passar.
Kan vara värt att välja de alternativet ibland om man är osäker och handlar något dyrt och tungt.

Skrivet av infigo:

Rita upp din elektronikkrets i något program så kan du exportera därifrån med BOM och Gerber.
Jag har använt easyEDA, KiCad och Multisim/Ultiboard men av dem är easyEDA hyfsat lätt att komma igång med om du ska göra något enkelt och är helt på webben.

Tack, ska ta mig en titt på easyEDA då!

Skrivet av Opatagio:

Har du schema över hur dessa 8 komponenter ska kopplas?

Ja jag har ett schema och även en "förenklad lista" med komponenter.

Tyvärr har jag ingen ritning överhuvudtaget, jag använder inte ens en PCB faktiskt, men skulle vilja få allt monterat på PCB därav har jag kontaktat ett mindre företag som kunde ordna det men dom ville ha Gerber och BOM fil vilket jag då inte har.

Gerber och BOM fil ?

Tjenare.

Håller på med en mycket enkel och skulle säga minimal elektronik konstruktion och har fått förfrågan att överlämna en gerber och bom fil över denna. Men ska jag vara ärlig så har jag ingen aning om vad detta är. Som jag förstått är det typ en ritning och en komponentlista?
Finns det något enkelt sätt att skapa såna filer med typ ett online verktyg eller liknande? Det är som sagt en väldigt enkel grej och jag använder mig av enbart 8 komponenter så behöver inget super avancerat program eller så utan vill på ett snabbt och enkelt vis ta fram det.

Tack på förhand om någon känner till detta och kan förklara lite mer ingående vad som förväntas.
Mvh

Skrivet av Klappa:

Den har troligen SMR. Det var bara Ironwolf, Ironwolf Pro och Enterprise diskar som är CMR.

Enligt listan som publicerats så verkar ju Barracuda Pro INTE vara SMR? Eller tolkar jag det fel?

https://rml527.blogspot.com/2010/10/hdd-platter-database-seag...

Anledningen till Barracuda Pro är för att jag söker ren och skär lagring, inge raid och ingen NAS utan lagring i en vanlig PC. Skrivning är helt oväsentligt då det i princip skrivs till disken en gång sedan kommer det enbart att läsas. Har haft god erfarenhet tidigare av Seagate då jag har ett par 3TB just nu som börjar få för många år på nacken samt börjar bli fulla.
Anledningen till Pro är för att jag vill ha 5års garanti och högre RPM, jag anser en disk ska ha 7200RPM annars är det ingen disk.

Min Oneplus 3 (inte T) är fortfarande min dailydriver, skulle behöva byta ut den men har svårt att motivera ett inköp till dessa priser, speciellt när jag kan få valfri samsung från företaget gratis...
Men gillar verkligen inte samsungs mobiler, usch. Ska hålla ut till April då å se om de presenteras något budget alternativ.
Förövrigt så har jag även kvar min Oneplus 1, den använder jag som "mediatelefon" kollar youtube å spelar lite på. Inget simkort i den.

Skrivet av Skrotnisse92:

I belägget? Eller på baksidan? Om det är i belägget så bör man ju undvika den där metoden, då dammet är lagom hälsovådligt.

I belägget ja.

Håller med Biltemas belägg skriker.
Brukar ta vinkelslipen å sätta ett kryss i dom så brukar dom va tysta.

Seagate barracuda pro utgår?

Tjenare.

Är det någon som har någon info om Seagates Barracuda Pro serie? Verkar vara utgående produkt?
Ska den ersättas med något nytt? Hade behövt en Barracuda Pro 4TB men finns ju typ inga kvar att handla någonstans eller så är de överpriser...

Varför ska den utgå, finns de någon info?

Tack på förhand

Nu är vi inte riktigt där ännu, men hade gärna sett att bilar utrustas med GPS och alla resor under 3km straffbeskattas, i slutet av året räknas alla resor under 3km ihop och dras på skatten.
Det ska vara skapligt kännbart också, för mig är det nämligen helt ofattbart hur man ens kan tänka tanken att ta bilen vid dessa avstånd...
Självklart ska det finnas undantag för sjuka och äldre som får dispens för 3km regeln.

Personligen kör jag ca 350-500mil per år och mycket beror även på dessa idiotiska ideer att bygga stora köpcentrum 8km ut från stan... City kärnan dör ut och alla tvingas ta sin bilar till dessa helvetes köpcentrum och stå där å puttra runt i köer för att ta sig fram.

Skrivet av dweebling:

Sudio Tolv 597kr hos Åhléns idag 7/1
True Wireless hörlurar. Närmaste konkurrent 1099kr

Någon som vet nått eller har erfarenhet kring dessa hörlurar? Är dom nått att ha?

Skrivet av Det Otroliga Åbäket:

@Lehto:
Vad jag kan se verkar en iPhone 8 inte använda sig av mer än 18W laddning, så det är ingen ide att blåsa pengar på en större laddare än så.
Däremot kan du eventuellt spara lite pengar genom att köpa en USB-PD-laddare från en annan tillverkare än Apple - så länge prylen är officiell är själva laddningstypen standardiserad och ska inte kunna skada telefonen.

Tack för info, det blev en laddare från Belkin då dom fått bra recensioner och har stöd för USB-PD.
Sen skadade det inte att Webhallen har rea på den också:
https://www.webhallen.com/se/product/294120-Belkin-27W-12W-US...

Mvh

Snabbladdare för apple?

Tjenare.

Skulle behöva lite hjälp att reda ut apples snabbladdning. Det finns nämligen en Iphone 8 som skulle behöva en snabbladdare.
Vad ska man köpa? Först och främst så behövs en Apple USB-C -> Lightning kontakt, det är inge hokus pokus där.
Men sen måste man ha själva laddaren, hur mycket kraft kan en Iphone 8a "suga i sig"?
Räcker det med deras 18w laddare? Eller blir den för snål? Den är 9v 2A
Eller måste man gå på 29w laddaren som ger 14,5v 2A / 5.2v 2,4A
Eller ska man ha 30w som ger 9v 3A?

Är ju helt onödigt att köpa en större och dyrare om Iphones snabbladdning ändå inte använder mer än 9v 2A t.ex.
Är så otroligt oinsatt i Apple produkter så hade verkligen behövt en hjälpande hand från någon mer insatt.

Tack på förhand.

Tack för tipsen alla fick betydligt mer intressanta träffar på google nu.
Hittade denna som verkar väldigt lovande, ska nog slåtill på en burk å testa!
https://www.skapamer.se/silikongummi-hb-med-bindemedel?aref=r...