Inlägg

Inlägg som BergHa har skrivit i forumet

650W nätagg är fett overkill så går kanske att spara lite där (utan att vara dumsnål och köpa rent skräp då).
Ert DDR3 ram passar inte till det moderkortet eller processorn.

Behövs verkligen en hårddisk när det redan är 500GB SSD?

Hade sen tagit sparade pengarna från nätagg och hdd och tittat på ett begagnat grafikkort like ett 1060 eller en starkare cpu och lagt till 500-800 för att 1060.

Skrivet av JonkenPonken:

-47? I Sibirien eller vart då, vilka år?

De kallaste uppmätta temperaturerna är: Januari -49,0° Karesuando 27 jan. 1999 och Vuoggatjålme 1 jan. 1951 (Norrland), Februari -52,6° Vuoggatjålme den 2 februari 1966 (Norrland) och December -48,9° Hemavan den 30 december 1978 (Norrland).

Kalix som det står under namnet, så typ 30mil från Karesuando. Minns ej vilket år men var mellan 96 och 2002. Så 1999 kan ha varit året.
Väderstationer står inte så tätt men det kanske du vet. Finns t.ex en i hela kommunen här och den är flera mil bort från ställen jag bott på iaf. Kollar man på termometern i bilen kan temperaturen skilja 15-20 grader på en 3mil bilresa (t.ex börja på -20 vid lägenhet och vara -40 vid jobbet).

Skrivet av HappySatan:

Med din definition av städning städar jag aldrig. Golvet våttorkas i bästa fall vartannat år och dammar gör jag inte annat än när jag flyttstädar. Dammsuger gör dammsugarroboten emellertid varje dag och jag kompletterar med manuell dammsugning 1-2 gånger i veckan.

Inser att det låter som om jag lever i misär, men så är det tack och lov inte. Bor stort och har ganska lite grejer, därför blir det aldrig alltför illa.

Hur ser det ut på dörrkarmar, lister osv hos dig?

Började typ klia i ansiktet bara av att läsa det där

Skrivet av JonkenPonken:

200 kvadrat är inte en liten villa.

Hur som så måste ni haft nåt fel på isoleringen såvida det inte va -45 grader ute. Nu är det ju ointressant att spåna varför men nästa gång om du råkar ut för nåt liknande så kolla isolering/isoleringslister. Gissar på tvåvåningshus med torkade lister runt fönster och dörrar.

En undran bara, va det ingen i hushållet som reagerade på de svindyra elräkningarna?

-40 ute är en vanlig vinter, det är nästan -20 flera månader i sträck. Ett år var vi nere på -47 en dag och under -40 i flera dagar samma månad men minns inte hur räkningarna var då.

Klart folk reagerar men det är helt normala priser för vattenburen el t.ex. Kollar man med folk med liknande värme så har alla liknande räkningar. Är ju en orsak till att bergvärme blivit väldigt populärt, eftersom man tjänar in pengarna på några år

Skrivet av JonkenPonken:

Hade ni 600 kvadrat?

Var en standard liten villa, 200~ kvm.

Skrivet av Oliver91:

Ok.. har en luft/värmepump på nedervåningen samt oljefyllda el element och nybytta fönster 2019 samt elektriskt ventilationssystem med cirkulation på värmen så det var inte riktigt sanning 😂

Och ja, blir sällan kallare än -10'c och de brukar vara ett par dagar per år max, kanske snö max 1 vecka per år nuförtiden.

Har kamin med som jag eldar med när de blir riktigt kallt.

Ah okay, lite annat då
Ja vi hade kamin också som vi eldade när det blev kallt (-30 eller lägre typ).

Skrivet av Oliver91:

1500-2000kr i månaden har jag under vintern med direkt elvärme i ett 130 kvadratmeters hus så det där kan ju inte stämma att du förbrukar så mycket eller håller du på med bitcoin mining?

Shit, när vi hade direkt elvärme för några år sen gick det på över 10k i månaden för att hålla 20c inne i en ganska ny villa. En kompis hade liknande räkningar för två vintrar sen med.

@zeg: Dina problem låter väldigt lika mina så kan ge min erfarenhet.

Sitter enormt mycket, både hemma och på jobbet. Så har väldigt korta muskler, detta gör att SI-leden bråkar. Kan dvs inte hålla korrekt form så bra/alls.
Fått den fixad hos någon som jobbar med det (kan ej rätt titel men han kör laser, massage, knäcker rygg osv).

Sen till gymmet och ta hjälp av personalen där. Fick då helt nytt program med fokus på att stärka rygg+höft och stretcha ut det. Första hon sa var att militärpressen ska bort, samma med benpress (där jag skadar mig och behöver behandling efter).

Har nu varje dag stretching för ryggen/höfter, övningarna har fokus på att stärka ryggen.

Skrivet av Bamsebjörn:

Tack, det verkar rimligt! Men det jag kan hitta är antingen byggkonstruktörer eller CAD-konstruktörer, antar att det är det senare jag ska sikta på. Men kan konstruktören även hjälpa till med själva produktutvecklandet? Har som sagt en glasklar idé, men är lite vilse i exakt vilka komponenter/material/delar som ska användas för att få bästa resultat.

Ja, det är exakt vad min farsa jobbar med (CAD). Sen lär det ju variera vad varje kan, en person kanske inte är nog.

En konstruktör är nog närmare vad du vill hitta.

Köpt teamspeak till telefonen, annars ingenting alls på fem år.

Skrivet av _genki:

Det enda de minskar är möjligtvis spridningen av egna nysningar och hostningar. Men har man dessa symptom under pandemier bör man inte vara ute bland folk.

Är inte det hela poängen med att folk ska ha mask? Man har det inte främst för sig själv utan för att minska risken att sprida till andra.

Man hostar och nyser ju dock även fast man inte är sjuk. Personligen flera hundra gånger om dagen från mars till september pga pollen.

Kommer det en version med kolfilter så köper jag en direkt!
Morsan har enorma problem med dofter, räcker med att hon gör förbi en person som använt för mycket parfym för att typ bli sängliggande någon timme. Bara lämna butiken, åka hem och suga i sig bricanyl och kortison.

Skrivet av medbor:

Inte bara 5G, Starlink och amazons alternativ är ju högst relevanta för hemnät

Känns verkligen Starlink relevant om man kan välja fiber? Vi snackar hastigheter som kändes sega för tio år sen redan.
Folk som har Starlink nu får hastigheter så låga som 11Mbit och max är 60Mbit. Även om det någonsin klarar 1Gbit som de pratat om så är det ju fortfarande en väldig låg hastighet jämfört med fiber.

Går väl om man bara kollar mail typ men fuck vad segt som familj där det är stor risk att många ser video och kanske patchar något spel.

Med fiber slipper man oroa sig för vädret. Eller att fler personer ansluter och hastigheten går att vrida upp till 20, 40, 100Gbit om det så behövs.

Skrivet av Aktsu:

Ja man passarar mackar, men iaf i Stockholm är det inget man bara smiter in till i rusningstrafik, först skall det köas på avfarten, ofta köas på macken sen skall det köas vid påfarten vilket gör att man tappar rätt mycket tid (jag mätte det till 10+ minuter). Nu bor ju inte alla i Stockholm men en relativt stor andel gör det och kan tänka mig andra städer har liknande scenarion.

Personligen har jag aldrig köat för att köra in till en mack, kö ut pratar vi max 2-3 bilar som kör förbi på vägen farmför.
Kö fram till pumpen ungefär 2 ggr om året. Då kör jag kring 10000 mil om året och tankar 4 gånger i veckan på ställen som har 2-4 pumpar för bensin.

De som bor i stockholm är ju dock en liten minoritet om man ser på hela landet. Och läget på orter som lule, skeå, ume är inte ens nära det du beskriver (och såklart alla mindre ställen).

Beroende på hur fort jag hittar nytt jobb så blir det nog ny dator (plus skärm), ps5 och nya hörlurar.

Skrivet av Blomkungen:

Inget lyckat drag i min bok. Att köra en suv med bensinmotor är ju en mardröm förbrukningsmässigt men aja det är väl lättare att göra bensinhybrider än dieselhybrider.

Av folk jag vet som jobbat med just utveckling av motorer på Volvo så har jag hört att det inte är ekonomiskt försvarbart att prova utveckla en motor som klarar EU kraven på riktigt. Även om Volvo inte åkte dit så hårt i diesel gate så la de direkt ner utvecklingen av sina diesel motorer då. Så Volvo personbilar ska har varit utan utveckling av diesel motorer i flera år redan.

Så det var ganska väntat att de slutar sälja diesel bilar snart.

Skrivet av Kent:

Mja, mjo, jag tycker att han fegade lite Från Slack:

Haha, jag trodde faktiskt han skulle besöka frysen på någon butik eller lager

Skrivet av mrqaffe:

Att inte köra med farthållare är enormt obekvämt när man väl börjat använda det och jag har i princip aktiverat den så fort det varit möjligt för att kunna få "handgas" vid justeringar och brukat toucha kopplingen ( om det finns) för att stänga av den när jag inte velat justera ner hastigheten utan bara rulla.
Tycker det är rätt fruktansvärt obekvämt att åka med någon som inte håller jämn fart på öppen väg utan sitter och "småpumpar" på gasen utan att direkt variera hastigheten utan bara får ljud och vibrationer att hela tiden ändra sig lite i bilen.

Första bilen jag lärde mig köra i hade farthållare så är väl medvetna hur de är. Dock aldrig åkt med någon som är så dålig på att hålla jämn gas. Det är väldigt skönt på långa körningar men inte ett måste för en bekväm tur

Vi har inte ens AC, lampor i taket eller sätesvärme i bilarna på jobbet (visste ni ens att nya bilar 2020 säljs utan sånt?). Så någon farthållare får man inte köra med där tyvärr.

Skrivet av perwik:

Vem fan pratar i telefon längre?

Många? Jag personligen får ibland ihop flera timmar på en dag. Vanliga samtal, videosamtal, teamspeak, discord.
När man ser folk på stan så går enormt många och pratar i telefon samtidigt.

Har väl gjorts en del forskning på området och det kommer alltid fram till att majoriteten kör snabbare/hårdare när det spelas musik.

Är nog några som köat upp t.ex den här och rullat på på E4an och trycker ner pedalen helt

Skrivet av mrqaffe:

Har det inte mycket att göra med komfort, har man inte farthållare så är det väldigt mycket obekvämare att inte sträcka ut benet rakt jämfört med att modulera positionen gaspedalen.

Går att få ok ställning även utan raka ben. Fan har nog inte kört en bil som skulle gått under 200 om jag hade raka ben i den

Kör bil 6-13h om dagen, som längst samma hastighet i 15min. Men även vid långkörning där man ligger 110-140 i timmar så är jag inte obekväm iaf.

Skrivet av Pincett:

Jag är rädd för att jag kommer bli utskrattad och hånad, men nästa bil som kommer hem till oss blir nästa år och det blir en Dacia Duster

Javisst, det är inte det fräckaste man kan äga, men den är billig i drift och service.

Har varit och provkört ett antal gånger innan jag bestämde mig och skulle helt klart rekommendera att provköra för många fördomar kommer att försvinna.

Så länge man inte kör någonstans det snöar, eller har de fixat så insuget inte tar in massa snö och bilen fryser ihop så fort det är någon centimeter pudersnö på vägen?