Inlägg

Inlägg som Benkaboy har skrivit i forumet
Av Benkaboy

Stort tack för era kommentarer i ärendet! Uppskattas enormt!

Skrivet av [SmR]BMF:

Hejsan

Hade nog kikat på Ryzen 5600G istället, 200kr dyrare beroende på var du köper, lite bättre specs (zen 3 kärnor istället för zen 2, mer L3 cache och lite annat).

Glhf!

Det är ju ett steg värt att ta egentligen. Jag fick för mig att chiplet var lite bättre än monolithic men samtidigt så är ju 5600G nyare och idle-förbrukning är med stor sannolikhet marginellt högre om ens något.

Skrivet av No_Jah:

Beroende på hur känsligt det är med strömförbrukningen så ka jag rekommendera att kika på begagnade servermoderkort med IPMI eller motsvarande så servern kan fjärrstyras så slipper du ha skärm och tangentbord/mus.

Jag har tillgång till gamla gen 4 grejer från Dell men känner att det dels är lite hög idle-förbrukning och att jag gärna gör ett hopp framåt i teknikväg. Så strömförbrukningen är en viktig faktor.

Skrivet av diizzy:

Du behöver oftast om inte alltid PRO-modellerna om du vill ha integrerad grafik och ECC-stöd.

Dyrare men väl fungerande annars är AM5 ihop med de flesta Asus-kort som stödjer ECC.

Skrivet av Mordekai:

För ECC krävs ett moderkort OCH en CPU som stöder det. Oftast inte konsumentchipset eller APUer. Detta gör att du hamnar i en helt annan prisklass än du tänkt dig. Tar du det moderkortet med en CPU med ECC saknar du grafikdel helt och måste ta upp den enda PCIe 16x slotten med en GPU.

EDIT; ok fel av mig, om CPUn är 4000G Pro eller 5000G Pro ska det fungera.

Som denna;
https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=5435183

Enda validerade minnesmodulerna är dessa
CT8G4WFD824A.18FB1
CT16G4WFD824A.18FB1

varav ingen verka enkel att få tag på...

Rackarns! jag hade helt förbisett att CPUn måste stödja ECC! Vilken miss! >_< Då får jag göra ett överslag och fundera på om det är värt det, vilket det sannolikt är men det blev lite dyrare och knivigare att få tag i rätt CPU till rätt pris.

Av Benkaboy

Villhöver ny cpu, moderkort och minne till filserver - eller?

Har ångat på sedan 2014 med nuvarande hårdvara:

Moderkort Gigabyte GA-B85M-DS3H
Intel Pentium G3258
2x4GB minne

Har beställt ett(det blev två) SAS-kort för att snygga till och kunna expandera det senaste inköpet av hårddiskar. Dessa har entrat landet nu och jag kommer snart vilja expandera filservern. Det jag dock funderar på är att uppgradera hårdvaran för att dels få 2xPCIe x16 v3 så att jag kan expandera någorlunda vettigt ifall andan faller på.

Det jag tänkt mig är följande:

Gigabyte B550M-DS3H
AMD Ryzen 5 4600G
2x16GB ECC pinnar (gärna på rekommendation)

Filserven kommer husera 5x8TB snapraid+mergerfs och en 2x4TB ZFS mirror och 2x2TB SSD ZFS mirror. Den kommer hantera backup till två offsite servrar, en ZFS mirror och en single disk. Eventuellt kommer jag låta den köra Immich i dockermiljö, vilket enligt rekommendation ska ha minst 6GB minne för att jobba optimalt.

Önskar lite hjälp i mitt villhöverresonemang. Köper jag dessa delar blir nuvarande delar stommen i en av backupservrarna.

Av Benkaboy

Separera lagring av bilder, backups och cad-projekt

Jag har funderat på hur jag lagrar och backar upp bilder men även saker som backups och mina cad-projekt.

För tillfället så lagrar jag filer som inte används aktivt under en arkiv-mapp med undermappar beroende på vad som ska arkiveras. Den här mappen bor på en 3x8TB-snapraid som även huserar diverse film och serier. Varje månad backar jag upp senaste månadens bilder och video-mapp från mitt nextcloud vilket min telefon synkar bilder och video mot. Nextcloud-syncen sker först till en nvme-disk på samma server som snapraiden sitter i.

Var tredje månad backas förändringar upp med rsync mot en server hos mina föräldrar och en gång i halvåret backas rådande läge upp på en extern disk där jag har två versioner av bild och videomapparna(utifall något mot förmodan är knasigt med nuvarande vid uppbackningstillfället). Den enda kontroll jag gör av datat är att jag slumpmässigt öppnar bilder i olika mappar för att se att det fungerar. Jag jämför inte data för jag har ännu inte lärt mig hur man gör, tyvärr.

Nu vill återigen, efter ny telefon och en tid av onintresse, min sambo backa upp sina bilder och videofiler på samma sätt som jag gör då hennes sätt att backa upp filer är att föra över dem till sin dator och spara dem på C i en bildmapp. När jag förklarade hur jag gör så kände hon att det var lite bättre och återigen ville att jag ska hjälpa henne med att synka och backa upp hennes bilder.

Idag består min filserver av en äldre intel pentium gen3 propp, RAM 2x4GB, 3x8TB nas diskar, 2TB SSD, 2TB Nvme och en systemdisk på 128GB. Jag kör Openmediavault och är rätt bekväm med det som OS.
Nu till min fundering;

  • Är sättet jag gör det på idag tillräckligt eller kan jag göra det bättre? I så fall hur och vad vore en bättre lösning?

  • Jag funderar på att eventuellt skaffa 3st SSD-diskar på 2TB(alt. 2diskar i en spegling vilket jag har för mig går att göra i zfs) och sätta dessa i en Raidz under Openmediavault med dess zfs-plugin. Är det en bra idé eller borde jag göra en separat server för just den här lagringen? Likaså är tanken att ha en liknande uppsättning offsite som backar upp raiden.

    Anledningen till att jag tänker mig raid på SSD är för att dessa kommer vara igång 24x7 och min sambo eventuellt vill editera och jobba med sina bilder. Så eventuellt har jag klurat på att lära mig Immich eller Photoprism för att möta dessa behov. I annat fall kommer nextcloud jobba vidare med att backa upp från telefonen.

  • Vad vore den korrekta, bästa och snyggaste lösningen om jag önskar backa bilder, backups(vm, containers, dokument) och filer jag arbetar med som t.ex cad eller dokumentation av mina homelab-projekt?

Filservern ska bara hantera fillagring. Det enda undantaget jag ser är att den eventuellt kör Immich, Photoprism eller annan fotohanteringsmjukvara för synkning av bilder. Annars körs det från min Proxmox-server.

Tack på förhand!

Av Benkaboy
Skrivet av Laxpudding:

Hisense i norden (till skillnad från amerikanska modeller) är typiskt IPS-paneler (ADS) medan en 58-tummare från förr är en VA-panel. Så skillnad i kontrast och vinklar. Kvalitetsmässigt bör Hisense 7-serie överlag vara ett lyft mot vad du hade. Fast det kan förstås bli rätt annorlunda mot vad du hade med annan panel.

Min generella uppfattning är att jag personlig föredrar ips över va. Iallafall så var det min känsla när jag bytte skärmar till datorn. Ips var på något vis behagligare att titta på, men det kan ha varit min personliga upplevelse vid tidpunkten.

Jag misstänker vagt att jag kommer uppleva bilden bättre på den föreslagna Hisensen och att det sannolikt kommer vara tillräckligt för mig. En riktig finsmakare skulle sannolikt spotta åt den men så länge jag gör ett marginellt, gärna stort, steg uppåt så är det sannolikt tillräckligt.

Finns det någon tv i samma prisklass som borde väljas framför dessa i nuläget om man ser till pris / prestanda?

Av Benkaboy
Skrivet av Laxpudding:

Streck av den där sorten är den vanligaste orsaken till att man skrotar en TV. Typiskt är det en panelskada och liknande uppstår när man får en direkt skada (ungen kastar leksaker in i TV:n etc.) bara att den inte är synliga utanpå. Kommer forumfrågor om det hyfsat ofta, någon gång i månaden.

I viss mån kan det orsakas av glapp anslutningskabel till panelen. Eftersom TV:n ändå är att betrakta som skrot i sitt nuvarande tillstånd skadar det inte att försöka öppna och gå igenom kablage och anslutningar, kanske göra rent kontaktytor.

Ny TV för 10000 kr av motsvarande kvalitetsnivå torde annars inte vara problem, särskilt om ni klarar er utan TV fram till Black Friday.

Tack för svar! Jag spekulerar med brorsan att öppna upp den och se om vi kan plocka delar till hans tv så att den eventuellt går att få igång igen.

Vad gäller att vänta till Black Friday så är det inte alls orimligt. Jag klarar det iallafall...

Dock funderar jag på de öppningserbjudanden som råder hos Power med deras Hisense-apparater. Både 55" och 65" kan vara av intresse. Känns som att priset eventuellt kommer matchas på dessa under Black Friday. Är några av dessa bättre än nuvarande panel kan de absolut vara av intresse.

Av Benkaboy

Diagnostisera TV och förslag på ny TV under 10 000:-

Då var det dags, första TV:n som ger upp/går sönder för mig. En Philips 58PUS7588/12 inköpt för några år sedan.

Det började med att min sambo påtalade att bildytan krympte, några cm, och det blev ljust/vitt nere i vänstra hörnet. Anländer till brottsplatsen, mycket riktigt, något har hänt med bilden. Ber henne gå till huvudmenyn. Samma problem så det verkar inte vara Netflix/Chromecasten. Startar om TV:n och bilden återgår till rätt storlek men det vita området i hörnet är fortfarande närvarande. Får felsöka senare och hon tittar vidare.

Idag när jag startar TV:n så var området fortfarande närvarande men när jag ska starta SVTPlay så inleds nästa anhalt i förfallet. Då börjar skärmen gläppa mellan att visa bild och att visa mörk bakgrund(med backlight) med massor av vita vertikala streck. Vid nästa uppstart adderas lite färg till dessa områden.

https://i.ibb.co/7KcH06H/PXL-20231024-060941945.jpg

När det bara var ljust område i hörnet kände jag att man kanske kunde leva med det, alternativt att det skulle gå att laga men nu känns det som att den möjligheten har försämrats avsevärt.

För någon som är mer insatt i paneler än jag själv, vad kan gissningsvis vara orsaken till att bilden beter sig såhär? Vilken är den sannolika komponenten som felar och vad är utsikterna att kunna laga den inom rimlig prisbild? Let the speculation begin!

Låt oss anta att TV:n ber om nåd och att lidandet ska upphöra, vad är en rimlig ersättare för under 10 000:-?

Jag är ingen direkt tv-connoisseur. Det blir hockey emellanåt, min sambo konsumerar någon streamingtjänst beroende på serie som är aktuell för tillfället och barnen tittar på barnprogram ibland. Vi har en ny Chromecast och en Odroid N2+ för att sköta leverans av media och jag har egentligen aldrig brytt mig om vad för operativ som följer med TV:n och gör än idag inte det. Önskar att man kunde köpa en "ren" TV med ex.vis. 5 HDMI in med det simplaste operativ för inställning av bild och liknande, men så verkar det inte fungera längre.
Storleken bör vara mellan 55" till 65". (tidigare stod det 58" till 65" men erbjuds något bättre på 55" så går jag hellre ner i storlek om priset tilltalar)

Jag är inte främmande för att köpa ex.vis. Hisense eller Andersson om det visar sig att bilden är bra. Operativet struntar jag i då jag ansluter externa enheter för att förse den med media. Byggkvalitet är såklart en viktig faktor och TV:n ska helst stå stadigt än snyggt.

(Rolig notis; min bror köpte en likadan TV samtidgt som mig men med Android OS istället för Philips egna. Hans tv gick sönder nyligen och visar ingen bild, bara backlight. Efter lite skruvande så kan han driva en halva av TV:n men inte båda så han funderar på att beställa ett ersättningskort för drivning av panelen.)

Av Benkaboy
Skrivet av mihon:

Det stämmer, men ifall du har fler portar på din OPNsense så kan du nog göra om dem till switch portar och då ska dem nog ha vlan automatiskt.
Väldigt osäker på just OPNsense men det är så trunking och vlan fungerar på mer enterprise hårdvara, t.ex unifi så trunkas det automatiskt och allt sköts i GUI.

EDIT:

Glöm ej att se till att det vlanet har tillgång till internet på dina brandväggs regler, men det borde det ha ifall du inte gjort några drastiska ändringar.

Minsann! Ska laborera lite mer någon dag framöver.

Sitter och tittar efter mini pcie till pcie x4 adapter som jag kan ansluta ett 4-portars intel nic till sedan printa ut ett lämpligt chassit till hela anordningen.

Sedan ska jag klura på om det är värt att satsa på ett helt ekosystem av hanterbara Ubiquiti-switchar. Deras Lite 5, 8 och 16p switchar och accesspunkter ser trevliga ut och att man kan ha allt samlat under samma gränssnitt är ännu mer tilltalande.

Av Benkaboy
Skrivet av mihon:

Svårt att veta exakt hur det har satt upp det.

Men du behöver en trunk från routern till din access switch med diverse vlan du har, sen kan du välja vlan på portarna.
Sålänge det är möjligt att ändra vlan och inte är en dumb switch.

Så vlanet måste trunkeras vidare till en smart switch där jag definerar en port som ska köra det angivna vlanet och när jag väl anslutit den porten till nätverket så ska den kunna nå ut på internet?

Av Benkaboy

Link aggregation, trunkering eller köpa ny hårdvara för att nyttja VLAN

Hello,

Har fastnat i nätverksträsket här hemma. Ville sätta upp en OPNsense router med en Odyssey x86 jag hade ståendes.

Allt fungerar fint om jag ansluter enheter till LAN interfacet. Skapar jag däremot några VLAN och tillåter dessa att nå internet samtidigt som jag isolerar dem från varandra så går det inte att nå internet via dessa VLAN.

Sätter jag upp en OPNsense router i Proxmox och tilldelar den ett virtuellt nätverkskort per VLAN så går det alla tiders att nå internet med samma brandväggsregler.

Det här leder mig till att tro att jag inte förstår hur VLAN eventuellt kan kommunicera över en och samma port? Jag har läst om Trunkering och Link aggregation men jag kommer inte fram till hur det skulle fungera i min OPNSense-installation.

Jag är inne på att köpa ny hårdvara men vill veta vad jag kan åstadkomma med det jag har nu vilket är min Odyssey x86 vars LAN-port ansluts till en 8-portar switch.

Mången tack på förhand.

Av Benkaboy

Stort tack för era svar!

Jag kom att inse att jag behövde lära mig mycket mer om hemmanätverk och mina behov (villhöver) har vuxit senaste tiden. Nu är det VLAN och administrerbara switchar som det söks efter.

Av Benkaboy

Låta Nginx peka mot enheter på ett annat subnet - möjligt?

Idag kör jag Nginx Proxy Manager som en container på en debianserver på subnet 192.168.21.0/24. Är det möjligt för samma container att peka mot 192.168.31.0/24 som är mitt andra subnet? Eller måste det finnas en mottagande reverse proxy på det subnetet?

Det andra subnetet körs på en virituell OPNSense router på en Proxmox server som bor på subnet 192.168.21.0/24.

Av Benkaboy
Skrivet av dlq84:

Du sätter default gateway till en router som ligger på det nätverket, exempelvis 192.168.21.1

Just det! Såklart!

Stort tack!!

Av Benkaboy

Bestämma vilket subnet som ska användas för internet - hur?

Jag har en debianbaserad server som jag önskar ska kunna nå två olika subnets, 192.168.21.0/24 och 192.168.31.0/24. Den är redan ansluten till 21-nätverket och jag tänkte lägga till 31-nätverket så att den når båda.

Dock vill jag enbart att den ska gå via 21-nätverket för att nå internet. Hur konfigurerar jag nätverksconfen för att den ska prioritera 21-nätverket för internet?

Av Benkaboy

Det är roligt hur människor som aldrig använt Linux, eller som använder mjukvara som bara fungerar på Windows, kryper fram och inte kan förståååå varför man använder något annat än Windows.. Människor med det resonemanget får gärna stanna kvar i Windowssfären. Det räcker med elitismen som kan förekomma på linuxsidan, vi behöver inte fårull i kuggarna också. ;D

Gjorde ett aktivt val 2018 att gå över helt till Linux. Testade mig fram med olika Debian och Ubuntuderivater men landade i Archsfären och kör nu EndevourOS av bekvämlighetsskäl. Servrar rullar debianbaserade OS. Senare rullade jag över helt till AMD på min desktop och jösses vilken smidig upplevelse allt det här är.

Ska erkännas att jag har en virituell Win10 installation på proxmox-serven ifall det skulle behövas.

Som någon vis person en gång sa; Windows är inget man väljer, det är något man står ut med.

Av Benkaboy

Hej och tack för alla svar!

Jag inser att jag beskrev dilemmat lite slarvigt. Själva placeringen av huset är nästan skrivet i sten. Det är mitt ute på landet och närmsta granne är 100m bort så vi har mycket frihet då tomten är stor, men det finns ett givet läge för huset.

Önskningen med AI var att kunna visualisera det hela så man eventuellt kunde skapa en bild av hur det ser ut när det är klart och se om det blir så bra som man föreställer sig.

Av Benkaboy

AI för att skapa idéer för husplacering

Hej,

Är väldigt dåligt påläst om AI såsom ChatGPT och diverse bildskapande AI. jag har bara ställt en fråga till ChatGPT och då fick jag till svar att den inte kunde spå framtiden när jag frågade vem som skulle vinna SM-guld i hockey säsongen 22/23. En vän till mig har även berättat om förträffligheten i att kunna be ett AI skapa bilder på begäran.

Nu när jag sitter mitt uppe i husplanering och är klar med typ av hus, garage och planlösning och ska färdigställa detaljerna med hustillverkaren inom kort så är det fortfarande lite huvdbry över husets placering på tomten. Det slog mig då att för att visualisera det så kanske man kan be ett AI visualisera det om man har bilder på tomten och exempel på hus som ska stå där.

Finns det idag något lämpligt AI där jag kan ladda upp en bild tagen från tomten där jag ber ett AI klippa in huset lite stiligt utifrån givna premisser så att man kan få en bild av hur det kan komma att se ut?

Av Benkaboy
Skrivet av qwertylol1:

Använder reddit appen på mobilen dagligen och hade inte en aning om att det finns andra inofficiella appar till reddit.

Varför gör det ens det? Vad kan inte officiella appen göra jämfört med de andra som finns?

För att den offeciella appen är fruktanvärd i jämförelse med exempelvis Infinity.

Av Benkaboy

Synd att UHD7X0 "endast" kan dekoda AV1. Får avvakta till nästa generation innan det blir ny Proxmox-server.

Av Benkaboy
Skrivet av D.:

.Något krav på format: Torn/SFF/mini

De här typerna av datorer är nog relativt vanliga här i landet också, även om bärbart nog dominerar. Är väl också att de säljs vidare mer organiserat via någon av sidorna som nämnts el utomlands, dvs det kommer inte ut lika många på den öppna marknaden i övrigt.
De sidor som nämnts må vara hyfsade, men billiga är de inte på långa vägar.

Däremot är den här typen av datorer rätt vettiga och oftast väldigt stabila. Beroende på format och modell kan det vara olika svårt att få tag på delar.

Nej precis, de är ju inte billiga. Likväl så byts de flesta ut mot laptops. Mitt jobb har gått över till laptops från dessa sff varianter.

Jag har inga krav på format men SFF och mini är ju bra attraktiva. SFF är ju lite bättre map expansionsplatser.

Jag trodde ett tag att gen 7 även var för gammal generation då dessa "bara" har HD630 och gen 8 UHD630. Dock så är decode/encode detsamma mellan dessa och prestandaförbättringen mellan dem är minimal som jag förstått.

Av Benkaboy
Skrivet av THB:

En Dell Optiplex 3050 med i5 7500T, 8GB RAM och 256GB SSD får du för ~2500:- ink frakt från UK.

Kan du gå ner till i5 6500 så har ITAstore riktigt bra pris på Fujitsu Esprimo d756 E90+ just nu.

Ja, 7500T är sannolikt det "lägsta" jag vill lägga mig på.

Många bra sidor ni har tipsat om!