Inlägg

Inlägg som zybear har skrivit i forumet
Av zybear

Exakt vilken modell är det?

Av zybear
Skrivet av HiHiplay:

Tittar man på ebay så kostar en 3900x ca 2 500 kr, och ett 1070 1 700 kr. Tillsammans blir det 4 200 kr. Så totalt 6 000 - 7 000 tycker jag kan vara rimligt.

Skrivet av Fenrisulvfan:

Jag skulle inte värdera grafikkortet över 1500Kr, ett 980Ti presterar likvärdigt och går för runt 1000Kr.
3900X är lite många trådar för spel så den är nog inte värd mer än en 5700x som kostar cirka 2500Kr, ny, så 2000Kr är den nog inte värd mer än.
Det är ett riktigt fint moderkort som kan vara värt 1000Kr.
PSU: 500Kr
SSD: 400Kr
Chassi: 400Kr
RAM: 500Kr

Så cirka 6000Kr totalt känns rimligt.
6500Kr om den är i fint skick och kommer med Windows.

Tackar, 6k känns då rimligt.

Av zybear

Värderingshjälp

Vännen skall köpa en dator för att kunna spela Diablo 4, och jag sitter på en dator jag funderar på att byta ut till en NUC eller liknande. Om han skulle köpa min dator, vad skulle den kunna värderas till utifrån att det skall vara en bra affär för oss båda.

AMD Ryzen 9 3900x
32GB DDR4 G.Skil 3600mhz
EVGA GTX 1070 SC2
ASRock X570 Extreme4
Seasonic Focus Plus 650w 80+ Platinum
960GB Nvme Force MP510
Thermalright Macho Rev.B
Fractal Design Define R5

Tackar på förhand för hjälpen.

Av zybear

Även jag har varit på jakt efter en värdig ersättare till den legendariska Ultra X. Jag provkörde LogicKeyboard Premium Slimline ett tag men kände att det inte riktigt var samma klass. Av en slump trillade jag över Cherry Stream, ett till synes budgetbygge men jag skulle vilja mena att det är en ulv i fårakläder. Köpt nytt för under 300kr och står sig riktigt bra mot Ultra X. Fin stuns i tangenterna och OK tyngd i bordet, värt att prova.

Av zybear
Skrivet av mikaelsj:

Ok, lycka till med försäljningen 👍

Av zybear
Skrivet av mikaelsj:

På min står det E1, om du tycker det säger mer "specifikt" hur länge jag kör den.

Det var för att se om den stöds av fresh tomato :). Är priset hugget i sten?

Av zybear
Skrivet av mikaelsj:

Har haft den flera år. Alltid fungerat utmärkt.

Flera år var ju väldigt specifikt, haha.
Kan du se vilken H/W revision det är, borde finnas en klisterlapp på baksidan som visar den infon. Tex A2, B1, C2 osv.

Av zybear

Hur länge har du kört den?

Av zybear
Skrivet av Molgorain:

Om vi utgår från TS behov, så är inte växter en quickfix för problemet. Din DIY lösningen är oslagbart den bästa lösningen för problemet om man jämför effekt per krona. Kanske inte estetiskt tilltalande, men man kan gömma den bakom några växter

Tack för bra diskussion och trevlig samtalston.

Absolut inte estetiskt tilltalande och att gömma den bakom ett par stora fina krukväxter är en bra idé! God jul och fortsättning på dig @Molgorain ❤️

Av zybear
Skrivet av Molgorain:

Detta läste jag som en frågeställning direkt ställd till mig, därav hur mitt svar är utformat, utan hänsyn till trådens ursprung då vi ändå var OT.

Möjliga lösningar och perspektiv på hur man lösa saker, utan att springa till IKEA och köpa allt på en gång. Vill man ha en quickfix eller något långsiktigt, vilket är ett perspektiv på diskussionen.

Intressant lösning du har gjort.

Vi håller på än

Får jag bara ställa dig frågan; tycker du det vore en bra och hållbar lösning att fukta TS lägenhet med krukväxter, utifrån den data vi fått fram i tråden?

Vi fick en ypperlig beräkning av @PeanutPowerz , hatten av. Den visar att TS behöver tillföra ca 1/3 liter vatten per timme för att nå 50% luftfuktighet vid det givna scenariot. Åtta liter vatten per dygn. Eller 560 deciliter per vecka. Och väldigt grovhugget kanske en krukväxt av normal storlek behöver en deciliter per vecka (vintertid). TS behöver då alltså 560 krukväxter för att fukta sin lgh .

Lösningen jag gjort kan liknas vid ett billigt akvarium utan toppglas och med luftflöde ovanför ytan. Behöver inte vara mer komplicerat än så.

Av zybear
Skrivet av Molgorain:

Håller med att vi är på väg att bli väldigt OT. Har kanske köpt 4-5st växter de senaste åren, allt annat är antingen växter som jag hade när jag flyttade hemifrån, eller som min fru hade. Sedan tagit sticklingar från dem, eller fått av vänner. De stora växterna var från början mkt små, sedan har de vuxit över lång tid. Krukor har man kunnat hitta på stadsmissionen/second hand, förutom de riktigt stora.

Bäst var när jag hade akvarium och kunde vattna växterna med akvarievatten. Men tyvärr strulade min timer(2st olika) för CO2 till akvariet, så fiskarna dog nästan vid två tillfällen. Då tappade jag lusten med det pga oroligheten. Men akvariet var det bästa när det gällde luftfuktigheten, men det var kostsamt med CO2 samt investeringen i ett 250liters. Växtnäring tillför jag inte så ofta, och byta jorden sker max en gång per år eller när det är dags att byta till en större kruka. Det går att ha växter billigt, men det är även mer krävande.

Så växter är inte en quickfix. Sedan har jag dem mest för att det är trevligt och det ger en bättre luftkvalitet, iaf upplevd.

För att komma tillbaka till tråden, kan du berätta mera om din DIY filterlösa variant.

Sticklingar, akvarium, stadsmission, second hand, fått från vänner, frugan hade osv. Förlåt, men vad har detta med diskussionen att göra? Vi kan vända på det. Det hade ju varit närmast gratis om TS`s fruga hade några luftfuktare? Om han kunde få några luftfuktare från sina vänner, eller köpa några billiga på second hand? Fick jag fram min poäng? Ja, det är trevligt med växter, men det är en annan diskussion.

Min enkla luftfuktare består av valfritt kärl som håller vatten. IKEA har en som uppfyllde mina krav; ta upp liten golvyta samt rymma minst 30 liter vatten produkt 100kr. I botten på den en eheim/jäger doppvärmare för ca 200kr doppvärmare.
Sen valfri fläkt som cirkulerar luften vid vattenytan. Jag byggde en egen luftrenare som blåser över ytan, då får jag både ren och fuktigare luft. Ett exempel på fläkt kan väl vara någon random 120mm fläkt från inet för inte ens en hundring? Det krävs inte mycket cirkulation vid ytan. Denna fuktare duger i min lgh. Jag byter vatten en gång i veckan och passar på att skölja ur behållaren. Inga "filter", inget strul. När det är som torrast får jag ut flera liter per dygn. Vill jag ha det ännu fuktigare kan jag stöd-koka lite vatten på spisen, bara det gör ju skillnad.

Av zybear
Skrivet av mrqaffe:

De låter ungefär som en stor fläkt för det är i princip det det är men behöver man nått som orkar med att fukta så blir det större maskiner men man behöver ju inte placera dem i sovrummet även om jag faktisk tror att ljudet nog snarare är sövande än väckande för konstant monotont fläktsurr brukar få folk att somna.
De gör ju lite mindre maskiner också men huvudpoängen är att Dysonen är för liten och den är så dyr att man nog inte gärna köper många och placerar ut för att öka kapaciteten.

Har du den där i sovrummet kommer den blåsa täcket av dig . Över 2000 m3/h förflyttad luft är en del.

Självklart är dysonen inte tillräcklig, TS är ju inte nöjd. Och som tidigare påpekats så hade man nog kunnat fått en lika effektiv maskin för en tiondel av priset om man valt något annat märke än just dyson.

Av zybear
Skrivet av mrqaffe:

Nä en rejäl AVfuktare dumpar en massa vatten i en tank eller till avloppet och det är ju det motsatta som önskas.
Jag länkade tidigare en rejäl luftfuktare (som visserligen kallas luftkylare) ungefär samma typ som sedan visades i videon från Technology Connections som @PeanutPowerz länkade, här de igen utifall nån missat dem, det är en annan kapacitet/storlek på den här, betydligt större maskin än Dysonen om det inte framgått i den tidigare posten.
https://www.youtube.com/watch?v=cGgVtsO7RCA&t=9s

https://www.honeywellstore.com/store/category/air-coolers.htm
https://www.youtube.com/watch?v=oHeehYYgl28

Det är alltså en STOR maskin, 220W maxeffekt på fläkten och med en vattentank på 60 liter eller så ansluter man den till en vattenkran. Honeywell har också mindre maskiner men som ändå är betydligt större än Dysons, Dysonen köper man väl mest för dess design och för att den är liten och tyst men räcker inte kapaciteten så behöver man faktisk större maskiner för att tillföra mer funkt eller många Dysons och de kostar ju skjortan och hela klädaffären den kom från

De kan kanske finnas i verkligheten i en Elgigantenbutik om man vill se dem i verkligheten.
https://www.elgiganten.se/product/hem-och-hushall/inomhusklim...

"Ljudnivå - Låg (dB) 58"
"Luftflöde på 2240 m3/h"

Den vill man nog ha i sin lgh

Av zybear
Skrivet av Molgorain:

Dyrare kanske, men betydande(mycket) är jag däremot skeptisk till när man tittar på ett längre(25år) perspektiv. Hur lång livslängd har en maskin, hur ofta måste man byta filter, hur länge kommer det finnas filter till den modellen?

Detta börjar gå väldigt ot, men...

Ska vi gå tillbaka till den enkla räkneövningen där vi kom fram till att TS kanske i runda slängor behöver 280 st krukväxter av "normal storlek" för att göra skillnad? Vad kostar den billigaste gröna växten på te.x. plantagen? En hundring? Detta utan kruka och fat. Men vi kan ta en hundring för att ge dig fördel. Enbart detta blir en engångskostnad på 28.000kr. Förutom det uppenbara problemet att ens kunna husera alla dessa så kräver växterna en del pyssel. Alla skall vattnas. Varje år skall man helst byta jord. Under sommarhalvåret bör man tillföra näring. Osv. Är detta gratis menar du? Och under dessa 25 år som du räknar med, tror du aldrig en växt dör? Har du aldrig bytt ut en växt på 25 år?

Även om du säger att du löst det med ett femtiotal växter i ditt scenario så nämner du 50 liters krukor. Nu snackar vi väldigt dyra växter och krukor. Den billigaste 40 liters krukan på plantagen kostar 700kr. För en st (!). Sedan ska du ha en passande växt vilket troligtvis går på flera hundra. Så över 1000 kr för en endaste stor krukväxt. Försök sedan att få plats med något dylikt en i lgh, utan att ens tänka på ljusbehovet.

Om du inte gillar att byta filter så får du väl skaffa en "filter"-lös variant? Jag byggde en egen utan "filter" för några hundralappar, fungerar ypperligt för mig.

Och tro nu inte att jag är en "anti-krukväxtare". Jag har flera själv och tycker om dom. Deras syfte är dock inte att fukta min luft för det klarar dom inte av.

Av zybear
Skrivet av Molgorain:

Nej, det har inte sagts något annat. Jag som inte var tydlig nog från början, då jag tänkte på helheten och inte enbart luftfuktigheten. För mig löste det sig med flera blommor, men å andra sidan så bor jag i hus och har utrymme för ett 50-tal blommor även med ett antal 25-50l krukor.

Luftrenare/-fuktare eller gröna växter, två olika lösningar med olika kostnader.

Ja helt klart. Gröna växter kommer bli betydligt dyrare för att lösa problemet som diskuteras i tråden.

Av zybear
Skrivet av YamahaDGX630:

Jag är verkligen inget mattesnille och beundrar verkligen hur du räknat! Tror att jag förstår grundläggande att Min Dyson-maskin är alldeles för klen för att höja luftfuktigheten till önskade nivåer? Ska kolla klippet!

Även om du inte förstår siffrorna så är det väl uppenbart att din dyson inte är tillräcklig om du inte är nöjd med resultatet? Det är ju DU som bestämmer hur DU vill ha det. Du kanske behöver en värre maskin? Kanske flera luftfuktare?

Av zybear
Skrivet av Molgorain:

Kul räkneexempel om man förenklar det hela, det ger lite eftertanke hur mkt vatten som skulle kunna gå åt.
Fast nu är inte fotosyntes-processen så enkel och egentligen svårt att urskilja just luftfuktigheten, då växter även tar upp andra ämnen/partiklar och därmed bidrar till en bättre luftkvalitet. Luftkvalitet är så mkt mera än bara luftfuktigheten. En del växter är bättre än andra, en annan parameter som man måste beakta.

Dock gav du mig en tanke att jag ska kolla hur mkt vatten som går ut för att vattna alla växter hemma.

Självklart är luftkvalitet så mycket mer än luftfuktighet, har det sagts något annat här?

Är man rädd för "ämnen/partiklar" som du skriver om så bör man istället satsa på en dedikerad luftrenare, som då också är mycket mer effektiv än några krukväxter. Sedan jag skaffade en luftrenare har jag mycket mindre problem med pollen, men om jag istället femtio-dubblat antal krukväxter i lägenheten så kanske det löst det problemet också?

Av zybear
Skrivet av Molgorain:

Beror på vilka växter det är och du behöver inte en djungel.

Vi kan för skojs skull göra en liten räkneövning.

Min största krukväxt ger jag nog ca en deciliter vatten per vecka vintertid, troligtvis lite mindre men låt oss säga en deciliter. Låt oss samtidigt säga att jag behöver tillföra min luft fyra liter vatten per dygn för att få en "ok" luftfuktighet.

Då behöver jag 40dl x 7 = 280dl i veckan.

Alltså skulle jag behöva 280 sådana krukväxter i lägenheten för att få ut ca fyra liter vatten per dygn, om man nu kan räkna med att allt vatten man tillför förr eller senare blir vattenånga.

Den som vattnar sina innomhusväxter med fyra liter vatten per dygn har antingen väldigt törstiga växter, eller många av dom. Troligtvis båda.

Av zybear
Skrivet av Molgorain:

Testa gröna växter, billigare och trevligare i längden.

Det krävs kopiösa mängder växter för att göra en verklig skillnad. Dessutom ska väl växter vattnas mer sparsamt under vintern... Dock är det alltid trevligt med växter.

Av zybear
Skrivet av YamahaDGX630:

Joo, men hur gör man det då, i en vanlig bostad?
Trodde vitsen med luftfuktare var att skapa tillräckligt mycket ånga för att ta hand om torr luft som kommer utifrån?

Vitsen med en luftfuktare väl just att fukta luft, varken mer eller mindre?

Den här fuktar ju luft:

https://ae01.alicdn.com/kf/H926dc78e7b3a432aa6efaf03878517eee.jp...

Onödig länk till onödig produkt

Räcker den att fukta all inkommande torr luft? Kanske om man bor i ett dockskåp. Ett glas med vatten avdunstar ju av sig själv, den är alltså en luftfuktare. Men det betyder ju inte att den klarar av just din specifika situation. Vad jag menar är att du behöver säkert få ut flera liter vatten per dygn till din luft för att märka skillnad. Har du då köpt en färdig produkt med några liters kapacitet så ska du alltså minst behöva fylla på den en gång per dag. Jag byggde en enkel luftfuktare med kanske 40L kapacitet för några hundringar, den kör ut några liter vatten per dygn och fungerar för just MIN situation.