Inlägg

Inlägg som Otur har skrivit i forumet
Av Otur

Detta är ju kanske motsatsen till lösning på ditt problem, men 2 tips i alla fall.

i edge finns det workspaces man kan aktivera för att gruppera saker och sedan stänga. Men det gäller ju att du är systematisk och lite samma sak som bokmärken.

Annars, ställ in att inaktiva flikar somnar snabbt. jag har kanske 300 flikar totalt öppna över 6-7 fönster och min webbläsare är inte så seg. Tvinga sedan dig själv att gå tillbaka och titta igenom dina flikar då och då, och stäng saker.

Av Otur

Det är inte bara förhandsgranskningen av formler som visas? är det vita permanent om du trycker enter?

= betyder ju vanligtvis att du ska skriva en formel

Av Otur
Skrivet av fluxor:

Som en halvnocis inom ämnet, hur stor är chansen att detta går att blocka med en regel i routern? är det data på en viss port? Eller kommer specifika hemsidor behöva spärras?
Sam om detta görs. hur kommer tvn reagera?

Väldigt liten chans att man kan blocka i routern, eftersom det är app-baserat. Appen skapar en HTTPS-tunnel med antingen sin egen backend eller kör med DNS-over-HTTPS och tunnlar in reklamen till TV:n.

Man behöver göra HTTPS inspection i routern(brandväggen) och plocka bort dem där i så fall, men det kan man i princip inte göra i praktiken.

Av Otur

Bara en notering om du inte har tänkt på det.
Om du vill ladda accumulatortanken och sedan vänta med att använda energin så behöver du har lite styrning för det. Antingen manuella shuntventiler eller automatiska.

Vanligtvis så bygger man ju det så att man laddar tanken med pannan och cirkulerar ut värmen till elementen från tanken.

Idag har du, om jag förstått rätt:

Panna -> Element

Det du gissningsvis kommer få är:
Panna -> Acc.tank -> Element

Det du ev. vill ha?:
Panna -> Element <- Acc.tank
----->--------->--------

Kolla/förstå även hur rörmokarna har tänkt när det gäller elpatronen, som är inbyggd i pannan.

Av Otur

heter dina interface fortfarande enp1s0-4? 192.168.1.147 är ju satt på bryggan, men nu låter det lite som att dina interface har bytt namn.

Du kan köra ip address för att se dina interface.

Av Otur

Jag kan inte mycket om unifi-saker. Men är det en unifi-SFP? har den DOM? (signalmätning)
https://www.direktronik.se/kunskapsbanken/sfp-for-alla-behov/ddm-dom-digital-diagnostics-monitoring/

Finns det grafer över TX/RX dB någonstans?

Har du testat flera sladdar så skulle jag spontant säga smuts på kontakterna, och då är det överfört på alla om du testat flera.
Men man kan i princip inte avgöra om det är smuts om man inte har ett fiber-mikroskåp.
I västa fall så kan ju glaset på SFP:n skadats.

Har du testat flera SFP:er? Den kan ju bara ha gått sönder också.

Av Otur

Det är ju en batteribackup till din raidkontroller, som ska förhindra dataförlust vid plötsligt spänningsbortfall.
Det går att köra utan, men man riskerar korrupt data om strömmen skulle gå och servern är igång.

Det borde finnas loggar på vad som kan vara fel i IPMI ( iLO ).

men WS2003 och 2008... du borde tänka på att byta till något annat.

Av Otur

Det är många som klagar på detta, men en anledning till ändringen är ju att det ska bli svårare för obehöriga att ta ut bankID:n. För att senare kunna använda det nya bankID:t till att tömma bankkonton, kapa identiteter etc.

Av Otur
Skrivet av Lidodido:

Tror det brukar klagas på att den ligger onödigt nära framförvarande bilar eftersom kamerasystemet inte klarar att bedöma avståndet på ett bra sätt när avståndet blir för långt, och att den då är lite för aggressiv med att ligga baki kofångaren innan den pallnitar när avståndet börjar krympa. Men jag har inte provat själv utan bara läst diverse kommentarer runt FSD och autopilot i allmänhet, det är ju förmodligen de som klagar värst som jag har läst synpunkter från.

Jag kan inte svara för alla, men jag har en tesla. Jag har haft tesla i 5 år och det har alltid varit problem med att bilen bromsar utan anledning. Förra hösten blev den helt kamerabaserad, och blev då markant sämre. Fler spökinbromsningar, den är mer tveksam på vad som upptäcks, den är långsam på att accelerera, funkar dåligt/inte alls i dimma och starkt motljus.

Tesla har i perioder "börjat om" med AP. Den blir bättre och bättre ett tag, sen byter de tänk och börjar om, och den blir dålig igen.

Av Otur
Skrivet av mrqaffe:

Utomhuskablar är olämpliga att ha inomhus pga de risker de innebär vid brand, de ska knappt dras genom väggen pga sina egenskaper och de bör absolut inte förläggas inomhus.för de avger väldigt giftig rök när de brinner.

Vilka material är det som avger den giftiga röken?

Skrivet av Gromit90SWE:

Har alltid tänkt att alla korta kontakterade kablar är flerkardeliga men de kan alltså vara solida också?
Men hur vet man vilka av deras kablar som är solida och vilka som är flerkardeliga?

Patchkablar är i princip alltid flerkardeliga. Det kan säkert finnas någon som är gjord med solida ledare men det skulle vara väldigt ovanligt i så fall. Men styvheten avgörs ju av flera faktorer, hur grov och hur mjuk skiljedelaren är i kabeln (korset), kabelmantlarna, om det är ren koppar eller aluminiumkabel osv.

Man kan säkert beställa en trumma med kabel från t.ex. ECS eller Nexans eller liknande, men det kommer kosta ganska mycket. Varför ska den vara just svart?

Av Otur

Vad får det kosta/vad är det för krav?

Utomhuskabel är svart p.g.a. UV-skyddet. Vet ej om de är följsamma, men det är å andra sidan solida ledare så de kommer vara styvare.
ex: https://www.direktronik.se/direktronik/natverk/kablar/natverk...
+ kontakter för solida ledare: https://www.direktronik.se/direktronik/kablar1/adaptrarkontak...

alternativt: https://www.dustin.se/product/5011156356/bulkkabel-utomhus

oskärmad kabel ska man ha oavsett. Skärmad endast till speciella applikationer.

Av Otur
Skrivet av sweborn:

Kan vara så att ansvariga myndigheter uppdaterar rätt register hyfsat sällan, och det är inte bara ett register inblandat? Ändrar hastigheter på vägarna här och där löpande, men det tar 1-2 år innan det slår igenom.

Antagligen är det så, eller på något liknande sätt. Att vanliga personer kan ändra på kartdata direkt är helt orimligt, men det kan vara så att inmatade förslag granskas av t.ex. trafikverket och sedan skickas ut som uppdatering.

Alla biltillverkare som har den här funktionen har ju problem, i någon form.

Av Otur

Din användare är inte samma som administratören, det är princip garanterat. Det finns ingen anledning att ta bort admin-kontot och skapa ett nytt, och det är inte så bra för windows om man lyckas göra det.

Du kan sätta ett lösenord som jag sa innan om du vill, men det bör randomniseras direkt när du gör det. Men det är bara att testa.

Av Otur

vad är det för konto du försöker återställa lösen på egentligen, och är du admin idag? vad är anledningen till att mecka?

Är det ditt konto som du använder windows hello för att logga in med, så behöver du inte göra något. lösenordet är random.

Är det adminkontot och du är admin så kan du gå in på lokala användare och bara sätta lösen. (start eller kör -> skriv "lusrmgr.msc" -> välj användare -> högerklick & sätt lösenord)

Av Otur

3 bra saker med MS-konto, hur man nu ser på det.

1. diverse mappar under din profil länkas med onedrive, så saker autosparas i molnet.

2. din bitlocker-nyckel sparas hos MS så du kan komma åt den lätt

3. din produktnyckel länkas med ditt konto.

Av Otur
Skrivet av twk:

Hej,

Jag har idag Telia Öppen Fiber med Telia som internetleverantör. Om en månad kommer jag att byta till Telenor och kommer därför att behöva byta router. Den gamla skickas tillbaka och jag får en ny från Telenor.

För wifi har jag externa accesspunkter och behöver därför inte använda wifi i routern. Dessutom har jag lite inställningar ändrade i router som gäller portar och ip. Det jag funderar på nu är att köpa en egen router, med fiberkonverterare, för att kunna lägga in mina inställningar och inte behöva byta router om jag i framtiden byter internetleverantör igen. Jag funderar som sagt på att byta till en enhet med fiberkonverterare för att slippa ha två enheter i det lilla utrymme jag har till förfogande. Nu har jag några frågor:

1. Jag har kikat på denna modell, vad tror ni om den, kommer den att fungera till ändamålet?
https://mikrotik.com/product/hex_s

2. Om jag köper en sådan, pluggar in och konfigurerar den - kommer det att fungera av sig självt när jag byter internetleverantör eller behöver jag göra något vid bytet?

Tack på förhand!

Det är mycket som är oklart här. Kopplar du verkligen in routern du ska skicka tillbaka direkt med fiber?
Man ska helst inte koppla ur och koppla in fiberkablar utan att veta att de är rena, så det låter märkligt.

Av Otur
Skrivet av panpo98:

Hur blir det om datorn går sönder (disken funkar) och man använt bitlook?

Första gången jag hör talas om återställningsnyckel.

Edit:
Hörde att det förut var så säkert att inte ens ägaren (tex crazytoeee) kommer åt innehållet på disken när den flyttats till annan dator.

Bara backup som gäller?

Återställningsnyckel är ett udda ord, men du behöver ha någon form av nyckel eller lösenord för att dekryptera datan, för att låsa upp din disk så att säga. Har du den så kan du sätta i disken i en annan dator utan problem. Har du inte tillgång till nyckeln, ja då är det kört.

Med t.ex. windows bitlocker och om man använder ett MS-konto på datorn så lagras nyckeln i molnet. Det är ganska bekvämt enligt mig.

Av Otur
Skrivet av MacAllan:

Vad jag kan se så har du räknat rätt om du med "Månadslön - total skatt = Nettolön" menar att du redan tagit bort förmånsvärdet från månadslönen.
https://www.accountor.com/sv/sweden/nyheter/bilforman-definit...
Bara av/på för regen är väl inte bättre än att kunna justera hur mycket regen man vill ha?
Om jag inte är helt fel på det (har inte fått min ännu) så kan man på VW gruppens bilar ställa dels av/på där man i av-läget har coasting men samtidigt aktivera regen med paddlarna tillfälligt, nästa gång du släpper gasen är det tillbaka till coasting igen.
I på-läget kan man även där ställa hur mycket regen bilen skall börja med och sedan justera upp/ner tillfälligt.
Det är iaf så jag kommer ihåg provkörningen.

Sen creep mode kan man ju faktiskt justera med autohold på dom bilarna vilket jag tycker ger bättre valmöjlighet.
Creep mode är jäkligt bra när man parkerar trångt och bara skall flytta bilen någon decimeter fram/bak.

Nu har jag inte kollat inställningarna i Tesla på länge, eftersom jag aldrig ändrar min regen, men sist fanns det bara full regen och begränsad regen. Det har väl ryktats om att det ska komma möjlighet att stänga av regen helt.
När skulle man inte vilja ha regen? Jag förstår det inte, men jag är för att det finns val.

Jag körde bara ID4 och Enyaq, men blev aldrig vän med regen-inställningar. När jag kom tillbaka med Enyaq:en så sa säljaren att tydligen så är det max regen om man kör i B-läget, annars kunde det ändras lite hur som (var känslan vid provkörningen).

Auto-hold med frirull är det rätta.
Högst personligt, men jag tycker det är bra att bilen är still tills att jag trycker på gaspedalen/det blir rörelse av gaspedalen. Broms är broms.

Av Otur
Skrivet av Lidodido:

Beror ju på hur man ser det, det är ju en form av automatik och Tesla är ju inte heller direkt fega på att tvinga på automatik i olika sammanhang.

Man släpper på pedalen och bilen coastar, men om en bil ligger framför i lägre hastighet kan man ju anta att man vill sänka hastigheten för att inte köra in i den bilen och då smyger den på lite regen. Alternativt att man kör alldeles för fort och släpper på gasen, antagligen vill man ner i hastighet. Dvs default är alltid att coasta förutom när man helt uppenbart faktiskt behöver sänka farten, väldigt smidigt när man väl kör med det. Skulle bli irriterad om bilen coastade för fullt än om jag låg bakom en bil som närmade sig raskt.

Man kan avaktivera crawl när man släpper bromsen, genom att aktivera Auto Hold. Däremot måste man bromsa för att stanna när man väl är i rull, antar det är det du syftar på. Gillar själv crawl. Använder jag gaspedalen för att precisionsköra mot garageväggen så finns risken att jag råkar gasa lite för mycket. Använder jag bromspedalen och crawlar så är det värsta som kan hända att jag måste bromsa. Hur panikbromsar jag med hjälp av att släppa gaspedalen?

Ja, som sagt det är tur att det finns val så att alla är nöjda. Vad är coast:a och när skulle man vilja göra det? Jag antar att det är frirulla som syftas på och ser då ingen anledning att ha det, förutom i låga hastigheter (typ runt 10-20 km/h).
Jag, personligen, vill ju att bilen motorbromsar när jag släpper gaspedalen. Det vill jag ju på en fossilbil också, skillnaden är att det blir mer effekt på elbil vilket inte gör något.

Jag provade bara ID4 och Enyaq förra året, men kunde då inte få bort creep. Auto-hold vill jag ju också ha, men ser ingen poäng med creep. Det hade varit bra med valet att kunna stänga av.

Båda sakerna, paddlar för regen/udda hantering av regen och creep, känns som de klassiska tillverkarnas svar på att försöka emulera fossilbilar så långt det går, för att folk inte ska bli rädda för den "nya" elbilen. Det är i alla fall min känsla.

Teslas take på det hela hade varit att ta bort gaspedalen helt och lösa det i mjukvaran.
Hoppas det inte blir komponentbrist på gaspedaler framöver...

Av Otur
Skrivet av Lidodido:
Skrivet av Gainsgoblin:

Där tycker jag BMW har gjort det bra med sitt adaptiva läge, anpassar regenerativa bromsningen efter trafik och vägmärken, fungerar riktigt bra.

Bromsljusen tänds också för att svara på frågan som ställdes på nästa sida.

VW gör ju lite så också. Tror att den regenerar lite om man kör över hastighetsbegränsningen och släpper gasen, men coastar om man ligger under. Anpassar sig om det kommer korsningar och rondeller och annat också. Inte helt perfekt men viss anpassning görs iaf, och annars klickar man bara paddlarna för att smyga på lite mer regen. Gillar!

Det är ju tur att det finns valfrihet.

Jag hade blivit tokig om bilen ändrade beteende hela tiden, eller behöva ställa regen med paddlar konstant. Det är väl en av de bra sakerna med tesla, bara 2 lägen med regen som man nästan aldrig behöver ändra.

Gaspedalen ändrar hastighet och bromspedalen får bilen att stanna/stå still.

Ännu värre är det med de bilar som har creep när man släpper bromspedalen, som inte går att stänga av. idioti (jag tittar på er VW-gruppen ).