Inlägg

Inlägg som Pulver har skrivit i forumet
Av Pulver

Tips - portabel skärm som är väldigt prisvärd.

Jag har tittat efter en "portabel" skärm till mina raspberry pi som man snabbt ställa bredvid datorn och koppla in för att göra inställningar.

Portabel borde egentligen betyda att den har inbyggt batteri också, men jag har nöjt mig med att titta på modeller som drivs via usb-c.

När jag läste en recension på "lyxmodellen" Asus ZenScreen OLED MQ16AH som kostar ca 5000:- i sverige - prisjakt så jämfördes den med en betydligt billigare modell från märket Innocn - recension

Har aldrig hört talas om märket innan och de finns inte till försäljning i Sverige

När jag gick till deras hemsida visade sig att de säljer sina skärmar direkt därifrån och det var billigare än priset i recensionen - de har tom "refurbished" och "open box" (typ återlämnad med öppnad förpackning) till ännu bättre priser.

Vad jag kan se finns de i Hongkong så jag var beredd på att det skulle bli en långsam frakt som säkert var dyr och sedan tullkostnad på det.

Jag bestämde mig ändå för att testa och döm av min förvåning när skärmen dök upp efter ca 3 dagar med UPS - gratis frakt och ingen Tull! (skickas via något systerföretag i tyskland)

Jag köpte mig en "refurbished" 13" OLED skärm - 13A1F - som har mini-hdmi ingång och 2st usb-c och betalade allt som allt 1485:- (via paypal)

(inkopplad till Raspberry Pi 5)

Det följer med en magnetisk arm så att man kan ställa och luta skärmen i en vinkel, 2st usb-c sladdar, en mini-hdmi sladd och en kraftfull usb-c laddare med eu-kontakt.

Jag kan givetvis inte garantera lika smidig hantering för andra som testar och jag är ingen försäljare - blev bara positivt överraskad och ville dela med mig

Av Pulver

ordlig.se nr 679, 5/6

⬜⬜⬜🟨🟨
⬜⬜⬜⬜⬜
⬜🟨⬜⬜⬜
⬜🟨⬜🟨🟨
🟩🟩🟩🟩🟩

Av Pulver

ordlig.se nr 678, 5/6

⬜⬜⬜⬜⬜
⬜🟨⬜⬜🟨
⬜🟩⬜⬜⬜
🟩🟩⬜🟩🟩
🟩🟩🟩🟩🟩

Av Pulver
Skrivet av KAD:

Intressant ämne.

Folk på Lenovos hemsida (se även videon nedan) verkar klaga på webbkamera och deep sleep. Funkar det ännu? Om jag ska vara intresserad krävs minst två externa skärmar på 1440p, helst 4K@60 -- USB-docka är OK. Någon åsikt om det?

Ber om ursäkt för sent svar, mixtrar lite med en ny Raspberry pi 5 samtidigt.

När jag tidigare skrev att allting fungerar visar det sig att jag ljög lite - jag får inte bluetooth att fungera, men det kan vara skit bakom spakarna, har inte sett någon annan som har problem så det ska säkert lösa sig.

Jag har inte så mycket externa skärmar, men testade att ansluta min 4K Oled TV med hdmi via en usb-c docka.

Det gick inget vidare faktiskt, efter en omstart indikerade datorn att en skärm var ansluten i 4K - 30Hz, men jag fick aldrig någon bild på TV:n

Det är nog ärligt sagt många saker som inte fungerar riktigt som de ska ännu, men för mitt behov fungerar den bra än så länge (förutom bluetooth då)

Har tyvärr varken testat webkameran eller deepsleep.

Av Pulver

Inser att jag måste haft tur - när jag insåg förra veckan att mina existerande nätaggregat inte fungerade med extern hårddisk inkopplad på raspberrypi 5 och att de var slutsålda på electrokit beställde jag 2st från r-pi.se

https://r-pi.se/collections/stromforsorjning-laddare

Ser tyvärr nu att de är slutsålda där med.

Men Raspberry pi 5 imponerar med nätaggregatet!

Kör desktop på Ubuntu 23.10 med 2st Veracrypt krypterade 5TB 2.5" hårddiskar anslutna - Grsync mellan diskarna med andra saker som VPN och Torrent igång utan problem.

Den gamla "trögheten" man upplevt med raspberry pi tidigare är som bortblåst.

Av Pulver

ordlig.se nr 677, 4/6

⬜🟨⬜⬜⬜
⬜⬜⬜🟩🟨
⬜🟩⬜⬜🟩
🟩🟩🟩🟩🟩

Av Pulver

ordlig.se WEEKEND nr 676, 4/6

⬜⬜⬜⬜🟨🟨
⬜🟨🟨🟨⬜⬜
⬜⬜⬜⬜⬜⬜
🟩🟩🟩🟩🟩🟩

Av Pulver
Skrivet av Meto:

Kul med en riktigt ThinkPad ARM64 Laptop!
Har du hunnit testa batteritiden? Enligt spec ska den klara 30 timmar med Windows.

Den har ju dock funnits ett tag nu - här är Sweclockers nyheten från 1 mars förra året:

https://www.sweclockers.com/nyhet/33844-lenovo-thinkpad-x13s-...

Jag har inte kört Windows på den mer än för att göra systemuppdateringar så jag har ingen koll på batteritiden där.

Och jag inte gjort ordentlig tester med Ubuntu heller mer än att jag upplever att batteritiden är bra, men det är möjligtvis lite bättre på Macbook Air M1.

Av Pulver

ordlig.se WEEKEND nr 675, 5/6

🟨⬜🟨⬜⬜🟨
⬜🟨⬜⬜⬜⬜
⬜⬜⬜⬜🟩⬜
⬜🟩🟨🟩🟩🟩
🟩🟩🟩🟩🟩🟩

Av Pulver

ordlig.se nr 674, 5/6

⬜🟨⬜⬜⬜
⬜🟨⬜⬜⬜
⬜🟩⬜⬜⬜
🟨⬜🟨🟨🟩
🟩🟩🟩🟩🟩

Av Pulver
Skrivet av MatteN:

Att Pi4's strömförsörjning inte räcker till Pi5 är känt.

Jag har 2st nya 27W Pi5 aggregat som antagligen kommer innan helgen så jag kan testa

4:ans strömadapter fungerar på Pi5 så länge man inte ansluter något mer på den.

Av Pulver
Skrivet av anthra:

Kanske OT, men det finns fler ARM-baserade linux-laptops (inte många, men det finns).

Nej, det är inte Offtopic.
Jag har stött på den när jag sökt och läst om den men ratat den lite av anledningarna du nämner - alltså att den är low-end och bara har amerikansk tangentbord.
Men jag gillar initiativet - det är tydligen ett gäng "nördar" som gick ihop och startade

Det jag säger nu är dock mer offtopic , har stött på en ny Arm-dator som heter Robo & Kala

Blev intresserad när det visar sig att det i princip är en Microsoft Surface Pro 9 med Oled skärm för ett betydligt billigare pris.

Har samma processor som Lenovon och Surface Pro 9, 16Gb ram och 512Gb SSD - kostar 799$ i USA men har sålts för så lite som 599$ på Primeday.

Prisas för byggkvaliteten i recensioner, har löstagbart tangentbord precis som surface

Men den säljs bara i USA och har bara amerikansk tangentbord - det finns dessutom inga indikationer på någon bios eller möjligheter att köra Linux på den, tyvärr.

Av Pulver

Det har säkert diskuterats tidigare men jag har insett ett litet problem för mig - Raspberry pi 5 är väldigt kinkig med strömförsörjningen om man har någon slags extern hårddisk ansluten.

Det verkar alltså inte räcka med en kraftfull strömförsörjning utan det måste vara rätt - med andra ord antagligen deras egna:

https://www.electrokit.com/produkt/stromforsorjning-27w-usb-c...

Har testat en mängd olika kraftfulla usb-c laddare nu (flera laptop laddare över 60w) inklusive raspberry pi:s egna strömförsörjning för version 4 utan att det fungerar när en extern hårddisk utan egen strömförsörjning är ansluten.

Gamla stora mekaniska 3.5" hårddiskar med egen strömförsörjning går bra.

Till vänster: mekanisk 2.5" hårddisk, fungerar inte. Mitten: externt chassi för en M2 SSD, fungerar inte. Höger: Extern Samsung SSD - fungerar!

De här fungerade förövrigt med Raspberry pi 4 och en relativt blygsam strömförsörjning.

Av Pulver
Skrivet av Sarato:

Spännade att läsa. Jag vet att jag försökte mig på Pi4:an och Ubuntu och det började sega ner sig så fort man hade en webbläsare igång. Hur flyter det på på femman i jämförelse?

Jag har använt Ubuntu på mina Raspberry pi 4, men inte för att jobba/surfa utan för att dela ut (veracrypt) krypterade diskar i mitt hemmanätverk.

Och ja, det är irriterande fördröjningar med alla moment man gör på Raspberry pi 4.

Men på Raspberry pi 5 med Ubuntu på samma microsd kort är det klart snabbare - stor förbättring!

Jämförde nu och konstaterar att det tar ca 10 sekunder att öppna Firefox utan några filkar i Ubuntu på Raspberry pi 4 och ca 3 sekunder med flera flikar öppna på Raspberry pi 5

Det är förövrigt detta microsd kort jag använder:

Tydligen ska även skriv/läs hastigheten för microsd kort ökat på Raspberry pi 5 så det skulle vara intressant att höra vad det "optimala" kortet är idag för 5:an ?

Av Pulver

ordlig.se nr 673, 3/6

⬜⬜⬜🟨⬜
🟩🟩🟩⬜⬜
🟩🟩🟩🟩🟩

Av Pulver

OK, det blev lite kvällspyssel ändå

Började med att installera Raspbian på microsd kort för att se att allting fungerade som det ska.

Gjorde ett försök med Ubuntu 23.10 från en extern usb-ssd men fick hela tiden klagomål på att strömförsörjningen var för svag - det var något fel för jag prövade tom med en 65w laptop usb-c laddare.

Men med Ubuntu 23.10 på microsd kort gick det bra och jag vet ärligt sagt inte om jag behöver snabbare lagring än microsd - Raspberry pi 5 susar fram i fantastisk hastighet ändå

Det är faktiskt som en "riktig" dator (ni förstår vad jag menar )

Av Pulver

Sådär ja

Tyvärr hinner jag inte göra så mycket tester ikväll, men planen är att se hur den står sig med lite mer komplicerade uppgifter än vad jag använt tidigare modeller till.

Kommer antagligen testa att Installera Ubuntu 23.10

Av Pulver

ordlig.se nr 672, 6/6

⬜⬜⬜⬜🟩
🟨⬜🟩⬜⬜
⬜⬜⬜⬜⬜
⬜⬜🟩🟩🟩
⬜⬜⬜🟩🟩
🟩🟩🟩🟩🟩

Ren chansning (och rad 5 är ett misstag )

Av Pulver
Skrivet av MatteN:

Dom meddelade ju 19 okt att de skulle börja skickas ut den 8 nov så det var väl väntat.

Jo, jag såg det - men det senaste jag hörde från Electrokit var ”slutet av November” (samma leveransdatum som står om man beställer idag) så det var ändå positivt för mig 🙂

Ska bli kul att testa! 😁

Av Pulver
Skrivet av backspace:

Tack för att du delar med dig.
Har du erfarenhet utav äldre tangentbord från Thinkpad och hur upplever du det nya tangentbordet?

Jag har tyvärr ingen tidigare erfarenhet av Thinkpad (varken IBM eller Lenovo) men tycker att tangentbordet är riktigt bekvämt det lilla jag testat 🙂