Inlägg

Inlägg som Chimpen har skrivit i forumet
Av Chimpen

Det är bara ett fåtal länder som försökt sig på elektronisk röstning och jag har inte läst om något försök som inte haft allvarliga brister vid en granskning.
Schweiz röstar t.ex. mycket oftare än oss i Sverige och de har gjort försök med digital röstning. De verkar ha hanterat det på ett ansvarsfullt sätt då de avbröt försöken då problem uppdagades. Här finns en serie artiklar om detta:
https://freedom-to-tinker.com/2022/06/27/how-to-assess-an-e-v...

Av Chimpen

Be förra ägaren att gå igenom stegen i denna guide under rubriken "Om du inte längre har din iPhone, iPad eller iPod touch"
https://support.apple.com/sv-se/HT201351

Av Chimpen

Användare som inte är administratör kan inte installera klassiska program som ligger på systemnivå, men de kan fortfarande installera program som körs inom användarprofilen. För att hjälpa till mot det så kan t.ex. AppLocker hjälpa till.

Sen när det gäller Microsoft Store så kan vanliga användare installera program därifrån (om jag inte minns fel). Så ifall du vill blockera även det så kan du behöva inaktivera butiken via policy.

Av Chimpen
Skrivet av Gustenrocks:

2000kr + frakt

Bud noterat. Hör av mig på söndag om ingen bjudit över.

Av Chimpen
Skrivet av MickeBoy:

Bjuder 1000 + frakt

Nucen är nu såld.

Av Chimpen

MSI GeForce GTX 1060 Gaming X 6G

MSI GeForce GTX 1060 Gaming X 6G
https://www.msi.com/Graphics-Card/geforce-gtx-1060-gaming-x-6g.html

Ej använt för mining.

Bud från 2 000 kr + ev frakt.

Väljer när och till vem jag säljer.

Finns i Sundsvall för upphämtning eller kan skicka för fraktkostnad.

Läs hela annonsen här

Av Chimpen
Skrivet av MickeBoy:

Bjuder 1000 + frakt

Jag har en preliminär köpare. Återkommer till helgen om köpet inte blir klart.

Av Chimpen

Intel NUC i3-3217U, 8GB ram, 120 GB ssd

Intel NUC DC3217IYE
CPU: Intel Core i3-3217U
RAM: Kingston DDR3 1600MHz CL 11 8GB (KVR16S11/8)
SSD: Intel 525 120GB

Levereras med engelskt Windows 10 Pro installerat.

Finns i Sundsvall för upphämtning eller kan skicka för fraktkostnad.

Läs hela annonsen här

Av Chimpen
Skrivet av jens75:

Köper gärna både paket 1 och paket 2 för begärt pris + frakt.

PM

Av Chimpen

Äldre moderkort + cpu + ram

Dags att få iväg delar som bara samlar damm.

Paket 1 - SÅLD

Moderkort: ASUS P7P55D LE
CPU: Intel Core i5-750
Ram: Crucial DDR3 2*2GB 1333MHz CL9
Kylare: Scythe Zipang 2

Pris: 200kr + frakt

Paket 2 - SÅLD

Moderkort: Gigabyte GA-H67A-UD3H REV B3
CPU: Intel Core i5-2500K
Ram: A-Data DDR3 2*4GB 1333MHz CL9
Kylare: Cooler Master Hyper 212 Plus

Pris: 500kr + frakt

Diverse ramminnen

2 st Mosel Vitelic 128MB SDRAM PC133 (128SD133MOS)
1 st Mosel Vitelic 256MB SDRAM PC133 (256SD133MOS)
2 st TwinMOS 256Mb DDR DDR333 (256DDRT333)
2 st Corsair XMS 512MB DDR400 (CMX512-3200XL)
2 st Kingston 1GB DDR PC3200 400MHz (KTM-M50)
2 st Corsair XMS2 Xtreme 2 GB DDR2 800MHz (CM2X2048-6400C5)
1 st Micron 4GB DDR3L 1600MHz (MT8KTF51264HZ-1G6N1)

Bud för minnena.

Finns i Sundsvall för upphämtning eller kan skicka för fraktkostnad.

Läs hela annonsen här

Av Chimpen

Det kom nyligen ut en intressant forskningsrapport gällande detta ämne. I den studerades Norge under 2001 till 2012.

Abstract

We exploit changes in tax subsidies for union members in Norway to identify the effects of changes in firm-level union density on productivity and wages. Increased deductions in taxable income for union members led to higher membership rates and contributed to a lower decline in union membership rates over time in Norway. Accounting for selection effects and the potential endogeneity of unionization, the results show that increasing union density at the firm level leads to a substantial increase in both productivity and wages. The wage effect is larger in more productive firms, consistent with rent-sharing models.

https://academic.oup.com/ej/advance-article/doi/10.1093/ej/ue...

Artikel om rapporten:
https://www.vice.com/en_us/article/z3bjn9/study-finds-unions-...

För egen del har jag varit medlem i facken inom den bransch jag jobbar inom nästa hela arbetsliven. En del fack har känts bra (t.ex. Unionen) och andra mindre bra (Transport).
Bland det viktigaste när det kommer till villkor anser jag vara kollektivavtal och det förhandlas mellan facken och arbetsgivarorganisationen. Ju starkare facket (fler medlemmar) är desto bättre förhandlingsmöjlighet har de.

Av Chimpen

Tråkigt att du är arbetslös. Hoppas du hittar något du trivs med snart!

Skatten du betalar beräknas på totala inkomsten (per år) så det spelar ingen roll under hur många tillfällen per månad du får den.

Veckovis eller månadsvis blir mest en smaksak som jag tycker kan baseras på tre aspekter:

1) När under månaden har du mest utgifter?
Ofta ska de större omkostnaderna såsom hyra och andra räkningar betalas i slutet på månaden.

2) Behöver du pengar löpande under månaden?
För t.ex. matinköp och liknande.

3) Har du någon ränta på det konto pengarna kommer in på?
I så fall vill du ha in pengarna på kontot så fort som möjligt. De flesta bankkonton har ingen ränta och de som har det har en låg ränta så det kanske ger någon enstaka krona om året.

Ifall du tror att det kan vara svårt att spara pengar tills slutet på månaden när räkningar ska betalas skulle jag rekommendera månadsvis, annars spelar det ingen större roll.

Av Chimpen
Av Chimpen

Det låter som att alla enheter som har problem kör trådlöst. Kör några enheter med kabel och upplever de problem?

Jag misstänker att det inte blir bra att blanda Asus och Unifi-accesspunkterna för samma trådlösa nät så om det räcker med täckningen som Unifi ger så kan du inaktivera trådlösa nätet på Asus-routern och se om det blir någon förbättring.

Ang att Asus-routern varnar för att WAN-interfacet har konstig IP-adress så behöver du nog inte bry dig om det då fiberboxen kan ha översatt till privat IP (eller att ISP:n levererar så). Enda gången detta ställer till det är om du vill öppna trafik från internet att nå något internt (t.ex. köra VPN hem från sommarstugan).

Av Chimpen

Du kan testa med olika verktyg hur snabbt sidan laddas från olika platser så att du själv kan avgöra vad som fungerar bäst.

T.ex.
https://www.dotcom-tools.com/website-speed-test.aspx

Om du vill använda ett webhotell i Sverige men ändå vill förbättra prestandan i USA kan du t.ex. kolla på lösningar med CDN.
https://en.wikipedia.org/wiki/Content_delivery_network

Av Chimpen

Office Web Apps (numera kallat Office Online) kan inte öppna dokument som ligger lokal på hårddisken eller Windowsfilserver.
Filerna måste ligga i antingen OneDrive for Business, SharePoint Online eller Dropbox.
Du kan testa detta genom att skaffa en gratis Microsoftkonto där du får tillgång till privata OneDrive som fungerar ganska likt.

Onlineversionerna av Officepaketet innehåller dessutom inte alla funktioner som finns i installerade klienten så om användarna är vana att använda installerade Excel osv så bör ni ta en licens som ger er installerade versionen framöver.

Av Chimpen
Skrivet av Paddanx:

Problemet är ju om du nu väljer att låsa så BIOS inte startar på annat än intern HDD, så borde det inte gå så enkelt att komma runt, det var min poäng. Det är alldeles för stora dumma hål att få full admin rättighet genom Windows.

Ja, det stämmer att försök att låsa detta genom BIOS ej fungerar varken för Windows eller för en del andra operativsystem. För att undvika att någon obehörig som har fysisk tillgång till en dator ska komma in i den utan lösenord krävs kryptering.

Skrivet av Paddanx:

Det är lite som att genom att låsa dörr och balkong ordentligt, men lämna fönstren vidöppna och sen lägga nyckeln till dörren på insidan av dörren.

Om du låser dig ute från något, typ bilen/hemmet osv, så kommer det också kosta en del för att komma in, eller hur? Ofta måste de förstöra låset och/eller bryta sig in med special verktyg.
Så jag ser det lite som man struntar i säkerheten för alla, för att vissa inte kan lära sig att skydda sina nycklar. Inte direkt smart imho.

Liknelsen är faktiskt riktigt bra men jag skulle tolka den på ett lite annat sätt. Lösenordet är nyckeln som passar låset på dörren. Om du tappar bort nyckeln så kommer du inte in genom dörren och kan anlita t.ex. en låssmed för att kringgå behovet av nyckeln.
I detta fall ersätts låssmeden med arbetsinsatsen att hitta en instruktion på nätet och följa den så det blir ingen kostnad i pengar utan endast tid. Ungefär som att man kan lära sig dyrka lås själv men till en betydligt mindre inlärningstid.
Nyckel ersätts med ett nytt lösenord som du skapar.

Microsoft har valt en väg som passar de flesta (dvs kanske inte tekniska entusiaster) där denna möjlighet lämnas öppen för att undvika missnöjda kunder som får en obrukbar datorn pga att de inte längre kan logga in. De som är intresserad av högre säkerhet kommer att läsa på och hitta sätt att blockera detta ifall de vill.

Om dessa verktyg inte skulle finnas att tillgå och man var tvungen att köpa upplåsning som tjänst eller betala för ett verktyg så skulle det vara färre som hade tillgång till den metoden. Frågan är också hur det skulle se ut i praktiken.
När man köper t.ex. en bil så har då bilhandlare möjlighet att koda nya nycklar om en kund har tappat bort de. När det gäller datorer så skulle det då vara antingen elektronikfirman man köpt datorn av (Elgiganten/Inet) eller datortillverkaren (HP/Lenovo) som har möjlighet att nollställa lösenordet på din dator.

Jag misstänker att framtiden kommer att bli mer likt t.ex. mobiltelefoner när Windows numera har inbyggd återställningsfunktion. Ifall du inte kan ditt lösenord och du har krypterat din enhet så att du inte kan använda metoder likt denna för att nollställa lösenordet så får du valet att rensa datorn på allt innehåll och gå tillbaka till en helt ren installation istället för att tvingas ominstallera.

Sen är jag tveksam till att lösenordet till ett lokalt Windows-konto är viktigare att skydda än detta. Det mest intressanta är din data (t.ex. dokument, musik, bankpapper osv) och ifall du inte krypterar den informationen så går det väldigt enkelt att starta datorn med en boot cd eller koppla in hårddisken i en annan datorn (ifall du har spärrat annan boot-enhet i BIOS) för att komma åt din information helt utan att bry sig om lösenord till dina konton.
Det här skulle jag likna vid att gå in genom fönstret och därigenom helt undvika dörren (inloggningen) för att komma åt det som är intressant: dina prylar.

Skrivet av Paddanx:

Mao... planera vad du ska göra, och var beredd på ev problem

Håller helt med! Skönt att det löste sig för TS!

Av Chimpen

Samma funktionalitet finns i andra operativsystem såsom Linux och Mac OS X. Ifall man vill skydda sig mot detta så måste man kryptera hårddisken.

Alternativet skulle vara att inte tillåta dessa metoder och då skulle man behöva installera om operativsystemet vid liknande situationer.

Av Chimpen

Den här sidan borde kunna hjälp dig ändra:
http://www.tenforums.com/tutorials/6815-network-location-set-...

Däremote bör du tänka igenom ifall en kabel rakt ut på internet verkligen är ett privat nätverk.

Av Chimpen

Murvel kom med många bra råd.

Ett par till är att vara med i facket och självklart A-kassan (även om det kostar någon hundralapp på månad) då de kan svara på ifall din lön är rimlig eller ej samt hjälpa till med mycket annat. Att arbetsgivaren har kollektivavtal ökar också chanserna att villkoren är bra.

Eftersom du har kort yrkeserfarenhet så är det mest ingångslönerna som är intressant att titta på.
http://www.unionen.se/rad-och-stod/ingangsloner

För supporttekniker skulle jag säga att 63 (och kanske mer specifikt 632) passar bättre än 62 (som är mer för programmerare).
http://www.unionen.se/sites/default/files/als_63_datadrift_20...

En ingångslön på 18 500 kr med endast gymnasieutbildning samt mindre än 2 års relevant yrkeserfarenhet låter rimlig men inom 2 - 3 år så bör du kunna ligga mellan 20 - 25 000 kr.
Detta förutsätter jag är grundlön då helgarbete och jour bör vara separat ersättning.

Jag började som supporttekniker på ett konsultbolag i Sundsvall för ca 8 år sedan och hade en ingångslön på 18 000. Efter 3 år hade jag ökat det till 23 000 då jag var en av de mer högpresterande i gruppen.
Att vara anställd på ett konsultföretag höjer ofta lönen men det skiljer sig en hel del från att vara anställd direkt på ett företag.

Det som också kan påverka din löneökning är hur bolaget totalt går. Bolag som ökar omsättningen och har god vinst har större utrymme för löneökningar än bolag som har det svårare på marknaden.

Gör som Murvel råder dig och börja samtalet med att framhäva allt bra du gör och hur du fortsätter att utvecklas. Tryck på att din ingångslön är just en ingångslön och att du anser dig ha presterat bra och levererar bra resultat och därför anser dig har gjort dig förtjänt av en lönejustering.
Vare sig du får den löneökning du önskar eller inte så bör du även fråga vad som förväntas ifall du ska fortsätta att ha en bra löneökning. Du kanske även kan fråga ifall det är möjligt att få en utbildning eller liknande för att öka din prestationsförmåga även om detta är något som egentligen ska tas vid utvecklingssamtal och inte lönesamtal.

När det gäller kollegorna är det såklart inget du ska nämna men att tänkta på är att din chef säkert har mycket bättre koll på detta än vad du har (ifall chefen är ganska nära eran verksamhet). I den supportgrupp jag arbetade i fanns det vissa som inte såg ut att prestera i närheten av andra men när jag kom upp på teamledarnivå fick jag insyn i att några av dessa personer var toppresterande även om det inte syntes utåt.

Ifall du väljer att söka dig till en annan arbetsgivare kan det vara bra att ha iaf 2 års anställning vid nuvarande företag då en arbetssökande som endast har väldigt korta anställningar kan ifrågasättas.